ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Нинова със страх от изкуствения интелект, но и с надежда, че е за добро
Автор: Екип Sofia24.bg 13:21 / 09.05.2023Коментари (0)211
©
Изкуственият интелект представлява технологична революция. Тя е полезна и би помогнала на човечеството в много отношения. Но тя крие и рискове. Затова е необходимо да се намери баланс между полезното и опасното, смята Нинова, информират от пресцентъра на левицата.

"Едно последно изследване показва, че в близките 5-6 години ще има огромен скок в развитието на изкуствения интелект, в резултат на което 3 млрд. души в света ще загубят работата си. 3 млрд. от 8 млрд. население на човечеството на планетата. В професионалните среди се появи нов термин - технологична безработица.

Новите технологии обхващат всички сфери на обществения живот и всички видове полагане на труд. Все още много хора не разбират какво ни очаква", смята лидерът на БСП.

"Учените и ангажираните с тази тема смятат, че хората, които ще загубят работни места, трябва да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в същото време и поставят въпрос колко време ще отнеме това. Ако това отнеме няколко години, а ако отнеме десетилетия, защото става дума за 3 млрд. души? Изкуственият интелект се развива буквално в скоростта на месеци и години. Докато се преквалифицират, какво правим с тези хора, каква работа им се осигурява? А ако сферата, в която се преквалифицират също бъде поставена в един момент на тази високотехнологична революция, отново ли трябва да се преквалифицира? Стои въпросът за базовия доход, който е дискусионен засега – нито една държава все още не е осигурила такъв базов доход на хората, които ще изпаднат в безработица в следствие на технологичната революция.

Следващата стъпка в развитието на тази технология е изкуственият интелект да развие мисловен процес. Не просто да реагира на база на статистически данни, а стъпвайки на тях, да мисли и да взима самостоятелни решения. Не случайно Г7, Китай , САЩ вече се обявиха за правила и регулации", допълва тя.

Нинова напочня, че ЕК работи по този въпрос от 2018 г.: "Вече разполагаме с Регламент от около 118 страници. Първо, да има обща правна рамка за Европа, защото проблемът с изкуствения интелект е трансграничен проблем. Всяка държава може да има и национално законодателство, но трябва да имаме обща правна рамка в ЕС".

По думите й, регламентът класифицира технологиите на забранени за въвеждане в ЕС, на високорискови и на абсолютно допустими без никакъв риск, които могат да помогнат на хората в сферите на обществения живот. Създават се още изисквания

към производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и изисквания и правила на ползвателя на изкуствения интелект, стандарти и регистрация на технологията.

Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да контролира тази дейност, а всички държави трябва да имат и национални органи. Залагат се изисквания за поверителност и санкции и се предвиждат наказания за нарушителите на тези строги правила – като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на фирмата, която го прави.

"Знам, че всичко това все още звучи далечно и неразбираемо за много хора. Тъй като отдавна се занимавам с тази тема, съм срещала всякакви реакции. От недоверие до подигравки. Знам, че са ни затиснали ежедневни грижи и тревоги. Но трябва да отделим малко време и да погледнем в бъдещето. То не е далечно. То е съвсем близко и ние можем отсега да гарантираме, че ще е добро за човечеството", смята Нинова, като добавя:

"Скоро Илън Мъск отправи "писмо до човечеството" и казва, че изкуственият интелект може да ни победи, включително и това, което той самият създава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи експерти и предприемачи. В него те искат 6-месечен мораториум върху развитието на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са абсолютно недостатъчни, защото ЕК работи по тази тема от 2018 година и още не сме готови. Сега сме 2023 г. - 5 години, а големите гиганти казват "Спрете ни за 6 месеца".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Лоша инфраструктура в София
Местни избори 2023 г.
Евроизбори 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията