ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ново срутване бе регистрирано днес на част от каменната зидария на "Баба Вида"
Автор: Екип Sofia24.bg 18:20 / 01.09.2023Коментари (0)222
Днес, девет дни след първото струтване на част от каменната зидария от външната страна на бойна кула на средновековната крепост  "Баба Вида", отново паднаха камъни от фасадата, видя репортер на "Фокус“. Паднали са още камъни, с различна големина от дясната част на фасадата, потвърди за "Фокус“ зам.-кметът на Община Видин, Светослав Скорчев. Мястото е обезопасено. Този участък не попада в туристическия маршрут на крепостта и до него няма достъп на външни лица, информираха от Община Видин

Веднага, днес около 15 часа следобед, е сформирана работна група, която е изготвила протокол за втория инцидент и той до края на работния ден е изпратен в Министерство на културата (МК), допълни Скорчев. Той уточни, че в работната група са участвали длъжностни лица на Община Видин, представители на Регионалния исторически музей (РИМ)-Видин и арх. Галя Антова, лицензиран архитект по Закона за паметниците на културата.

В протокола са записани констатираните повреди, допълни Скорчев, както и основните причини за продължаващото срутване на фасадата. Като основната от тях е - проникване на влага в компроментирания участък на националния паметник.

Заместник кметът каза още, че във вторник 5 септември, представители на работната група, водена от него и арх.Антова ще имат среща в Министерството на културата при зам.-министър Чавдар Георгиев. Те ще настояват да получат помощ от МК за решаване в спешен порядък на  проблемите с крепостта и разрушаването на част от фасадата, независимо дали тази помощ ще е финансова или организационна за назначаване на експертна група за пълно обследване на състоянието на "Баба Вида“. Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова, каза за "Фокус“ че състоянието на паметника не е добро, което изисква аварийно, спешно укрепване, което не е по силите на видинския музей.

Арх.Галя Антова, която е участвала в последните над 20 години във всички обследвания и заснемания на състоянието на крепостта, е категорична че влагата прониква безпрепятствено и целият бастион е подгизнал. Водата прониква през горния земен пласт, преминава през две, едно над друго, помещения и достига да конферентната  зала на "Баба Вида“, намираща се на най-ниското ниво. Стените й са мокри и на места е избила черна плесен и мухъл, допълни Антова.

Срутванията според нея ще продължат, защото между двата зида-основния на бастиона и външния градеж, се е отворила дупка и фасадата ще се обрушва и в бъдеще. Според нея, час по скоро падналите камъни трябва да се върнат на мястото си за да не се задълбочава процесът на разрушаване, защото тази фасада на крепостта е най-обстрелваната в руско-турската война и след това разрушенията са запълвани и надстроявани в годините. Задължителното е заедно с експертите на МК да се реагира адекватна, бързо и професионално, каза още Антова.

Историческата забележителност "Баба Вида" е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.

През последните над 20 години на обекта средновековна крепост "Баба Вида“ не са извършване укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи, а само някакви малки козметични ремонти, твърдят специалисти.


Ново срутване бе регистрирано днес на част от каменната зидария на „Баба Вида“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията