ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Няма замърсяване на водата в Приморско и Китен! Легитимните изследвания го доказаха!
Автор: Екип Sofia24.bg 16:28 / 18.08.2023Коментари (2)286
© Sofia24.bg
Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от РЗИ-Бургас, на плажовете в Приморско и Китен не показва опасна концентрация на бактерии и микроорганизми. Резултатите от последните две проверки на Регионалната здравна инспекция конкретно на Южен плаж – Приморско, проведени на 31 юли и 14 август 2023 г., не отчитат наличие на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли извън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от граждани или организации за проблеми в региона. По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за повишена заболяемост, която да се свързва с потенциално замърсяване на водата по плажовете в региона.

"За нас здравето и безопасността на хората винаги е било основен приоритет и затова винаги сме се отнасяли отговорно към темата с чистота на морската вода. В същото време обаче сме категорични, че проверки и разпространение на информация е редно да се прави само от легитимни източници и при спазване на всички нормативни правила и професионална етика. В този смисъл не можем да приемем разпространяваната през последните часове информация за теоретично замърсяване на водата в района на Приморско и Китен, защото няма необходимите доказателства. Смятаме, че подобно поведение е некоректно към обществеността и създава неоправдано страхове у хората.", заяви кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

След спешни консултации с РЗИ – Бургас и допълнителна проверка на изнесената в публичното пространство информация се установява, че тя не е подкрепена с достоверни данни за използваната методология за взимане и изследване на пробите, липсват официални протоколи от акредитирана лаборатория, няма яснота дали взимането на пробите е еднократно или са взети контролни проби, дали времето на събиране е съобразено с периоди на валеж, каквито са европейските изисквания. Няма яснота и защо за провеждането и резултатите от експеримента не са били уведомени нито отговорните държавни институции, нито общинската администрация.

"Всичко това компрометира достоверността на изнесената в публичното пространство информация. В същото време обаче се създават излишни притеснения у хората, а туристическият бранш е подложен на допълнителен натиск в един нелек сезон. Подобни спорни практики будят дълбоко озадачение, не само защото не се наблюдават в други държави, но и защото не водят до резултати в полза на българските граждани и общество.", допълва д-р Германов.

Експертите на Община Приморско ще продължат да следят с повишено внимание важната тема с чистота на морската вода в региона до края на сезон 2023 г., като остават в постоянен контакт с РЗИ – Бургас и другите отговорни институции и имат готовност за съдействие и незабавна реакция в случай на сигнали или проблемни индикации.


Още по темата: общо новини по темата: 1193
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/199 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да бе да ,лакърдии на килограм,хората са ви го казали двоино завишение на ешерикията В Китен Атлиман от седмица жълтия флаг не е слизал -тоест къпеш се до кръста,3 секции червен и 4 тата жълт да сбереш говедата накуп .Другата година в Гърция маимуни
Aнонимен
на 18.08.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Катастрофи в България
България в еврозоната
Боклуците в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията