ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
ПЕС предупреждават: Българските социалисти ще последват пътя на Фицо и Орбан
Автор: Екип Sofia24.bg 14:16 / 01.12.2023Коментари (0)364
©
Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу своите членове в България, които обявиха намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии. Това е заявил генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек пред Euractiv.

Междувременно в София експерти смятат, че българският президент Румен Радев стои зад националистическия тласък и че ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата "умора" от войната в Украйна.

По-рано Euractiv съобщи, че Българската социалистическа партия (БСП), официален член на ПЕС, планира да създаде нов ляв националистически блок, който да включва 16 партии.

Сред тях са радикалната антиевропейска проруска и пропутинска партия "Атака", оглавявана от Волен Сидеров, както и русофилската формация на Николай Малинов, който в момента е изправен пред българския съд по обвинение в шпионаж в полза на руски олигарси.

"Ако ръководството на българската партия тръгне по пътя, описан в медийния доклад от сряда (29 ноември), то със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се е случвало и преди, например в Словакия", е заявил Филибек пред Euractiv.

В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия "Посока" на Роберт Фицо, така и на Vox на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че се противопоставя на стремежа на ПЕС да приложи "Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол".

"Не одобряваме обявяването от страна на ПЕС на санкции срещу Русия за предоставяне на оръжие на Украйна", добавя Нинова, като същевременно изразява възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.

Проруският Радев стои зад този ход?

Междувременно в София експерти са заявили пред Euractiv, че президентът на България Румен Радев стои зад националистическия завой на българската левица и че институциите на ЕС трябва да се подсигурят, за евентуално правителство в стил Орбан.

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан" е заявил пред Euractiv.bg, че заемането на централно място в лявата част на политическия проход е нещо, което трябва да се направи от българския президент Румен Радев, "а не от Нинова".

Президентът Радев е яростен противник на изпращането на военна помощ за Украйна, склонен на компромиси с Кремъл и разглеждан от мнозина като подражаващ на политическия стил на унгарския премиер Виктор Орбан, пише европейската медия.

"Радев е основното звено в мрежата между всички тези разединени фактори в лявото и патриотичното пространство", е заявил експертът.

"Нинова усеща, че това патриотично пространство започва да се фрагментира и иска да бъде център на тежестта. Този човек обаче ще бъде Румен Радев, а не тя", смята българският експерт.

Радев е избран за президент през 2017 г. с подкрепата на проруската Българска социалистическа партия (БСП), но бързо показа политическия си стил и потенциал да спечели леви консервативни и евроскептични избиратели. В момента той е във втория си петгодишен мандат.

Експертът е добавил, че "Радев вече е изградил солидна неформална мрежа от влиятелни кметове, които ще се превърнат в гръбнака на бъдещата му партия".

"След две-три години Радев ще е изградил политическата си инфраструктура, за да влезе в партийно-политическа игра. Той не прилича на (Роберт) Фицо. По-скоро прилича на Орбан, но с ляв уклон", е добавил Симеонов.

Ефектът от събитията в Украйна

Поглеждайки към по-широката картина, политологът от Галъп е заявил още, че ходът на БСП да създаде проруска националистическа коалиция е симптом на случващото се в Европа.

"Това показва нарастващото самочувствие на ориентираните към Изтока и критични към Запада мейнстрийм политици в Европа. Нинова е твърде малък пример. Най-големият пример в България е "Възраждане" и Румен Радев", е коментирал той.

Симеонов преценява, че всички тези източно ориентирани политици усещат, че вятърът отново "започва да духа в тяхната посока".

"Контраофанзивата на Украйна засега е неуспешна. На Запад се говори за преговори с Русия, а България е страна, която исторически има проруски настроения. И всички хора, които сега се чувстват непредставени, ще погледнат към това проруско политическо пространство", е добавил той, предупреждавайки за умората, когато става въпрос за войни на европейския континент.


Още по темата: общо новини по темата: 4659
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията