ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
PR експерт: ГЕРБ е тефлонова партия, ПП-ДБ да слязат от жълтите павета
Автор: Ива Дойчинова 17:50 / 10.05.2024Коментари (0)870
©
Ние сме в предизборна кампания от доста време насам. Може би тази сглобка, която трудно беше сглобена и с едно доста нетрайно лепило, даде възможност на всеки един от участниците по-отрано да се подготви за това развитие на ситуацията. Това каза доц. д-р Александър Христов – университетски преподавател, председател на Българската асоциация на PR агенциите и член на Българското дружество за връзки с обществеността, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

По думите му твърдите ядра на политическите партии могат да бъдат разколебани заради умората от непрекъснатите избори: "Затова виждаме едно обръщане основно към твърдите ядра, които трябва да излязат, макар и по-малко ентусиазирани, отколкото преди, и да подкрепят политическата сила. По-натам може да видим и обръщане към някакви нови аудитории", прогнозира доц. Христов.

Партията, която към момента води в социологическите проучвания, е ГЕРБ. Тя е постоянна в посланията си и комуникацията с електората, отбеляза той. "Това всъщност е прекрасно за тях, защото дава възможности за натрупване и сплотяване на тези хора, които могат да бъдат леко разколебани, но все още продължават да вярват и да гласуват в тази посока. Символиката на останалите комуникационни сигнали също е изключително показателна – откриване на кампанията в Стара Загора, в центъра на страната, с един от най-успешните регионални кметове, отново заявки за решаване на проблеми, трупани с времето. За добро или лошо, ГЕРБ се формираха малко като "тефлонова" партия – много-много не им се лепят гафовете – нещо като ДПС. Трябва да стане нещо наистина чудовищно, за да ги катурне. Това с времето се натрупва. Това е капитал, трупан дълги години", коментира PR експертът.

"Продължаваме промяната – Демократична България" също залагат на познатата реторика, отбеляза той. "Само че според мен е необходимо те да излязат навън, не на жълтите павета, не пред Народния театър, защото до някаква степен тези избиратели са спечелени. Те трябва да стигнат до хората в провинцията, които са разочаровани, които искат да решат проблемите си на местно ниво. Мисля, че те силно осъзнават това", смята доц. Христов.

Според него Христо Иванов проявява визионерство и се опитва да разшири влиянието на политическите сили в коалицията и сред останалите гласоподаватели.

Комуникационната стратегия на ДПС и мобилизацията на електората се развиват по различен начин, а активността по места е много по-силна, отбеляза експертът. "Фигурата на Пеевски е дразнеща, може би точно заради това, че насъсква и останалите срещу ДПС, но в същото време може да окаже сплотяващо влияние. По отношение на Елена Йончева – от комуникационна гледна точка винаги съм бил адски скептичен към този тип "политически палачинки", дали могат да мобилизират. Те не могат да вземат от своите гласоподаватели от своята предишна партия някакъв имиджов позитив и да го пренесат в новата. Абсолютно невъзможно е това, особено за фигури с доста сериозна експозиция, каквито са Елена Йончева и Явор Божанков. Тези обръщания се случват изведнъж и имиджовият капитал на тези фигури и на политическите сили много бързо се изсипва", коментира Александър Христов.

Той отбеляза, че трансформацията при Петър Волгин, който става един от кандидатите на "Възраждане" в листата за евроизборите, върви от много време и в този смисъл тя е по-лесна за възприемане.

По думите му изключително интересно ще бъде как ще се разпилеят левите гласове между левите политически сили в лицето на БСП и "Солидарна България". "От една страна имаме една достатъчно устойчива политическа сила със сравнително стабилен, макар и доста ерозиращ електорат, и една изключително импотентна върхушка. От друга страна имаме Ваня Григорова, която умее да увлича, да привлича и заради това, че дълго време е била доста близо до хората. Всички политически сили в лявото пространство очевидно и очаквано ще дрънкат на струната на социалното, на възможностите за "по-бедните хора", за "малкия човек", за всички клишета, които от доста време използват и за които естествено имат някаква вярна аудитория", очаква доц. Христов.  

Според него "Синя България" има потенциала да влезе в следващия парламент. "Тази формация е свързана с десни в икономиката и политиката консервативни идеи, с внимание към малкия бизнес – това е област и група от хора, които не виждам почти никой да засяга, с малкото предприемачество, дори с интересите на големите компании. Ако "Синя България" успее да обедини този тип необединени все още хора в едно, биха могли да спечелят", смята PR експертът.

"Има такъв народ" по думите му все още остава партия загадка. Той не вижда устойчивост и ясно изразен профил при нейните поддръжници. "Партията е силно концентрирана около лидера си. Те не могат да изкарат едно читаво послание, политика. Едва ли ще видим нещо кой знае какво от тях, освен някоя комуникационна полюция", коментира той.

Доц. Александър Христов очаква кампания, основана на компроматна война.


Още по темата: общо новини по темата: 503
20.05.2024 »
20.05.2024 »
20.05.2024 »
20.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията