ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Пациенти с хронични болести поискаха нискоемисионна зона и по-добър градски транспорт в столицата
Автор: Екип Sofia24.bg 14:27 / 23.12.2022Коментари (0)185
©
Те отправиха към Столична община искане за незабавни мерки с цел подобряване на качеството на въздуха, към което са особено уязвими.

Пациенти с хронични състояния, обединени в организациите Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, Българско дружество на пациентите с белодробна хипертония, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и подкрепени от Сдружение Въздух за здраве и родителска група Въздух за децата, застанаха зад кампанията Хронично-лично, с която искат от властите незабавни мерки за подобряване на въздуха в София.

И ако за вас е трудно да дишате, докато се прибирате в пиковите часове през натоварения градски трафик, какво ли коства на нас, пациентите с хронично заболяване? – питат пациентите в кампанията.

Има моменти, когато въздухът в София е толкова замърсен, че усещам дробовете си като си в метален корсет и се връщам към дните преди операцията, когато живеех благодарение на кислородотерапия. Въздухът, който дишаме влия пряко върху нашето здраве.“ – споделя Наталия Маева - Президент на сдружение “Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" и пациент с пулмонална артериална хипертония в последствие успешно белодробно трансплантирана през 2016 г.

Организациите, входираха в Столична община отворено писмо с предложени мерки за градското планиране и превръщането на София в здравословно място за живеене. В писмото те припомнят, че  според Световната здравна организация (СЗО) София е европейската столица с най-високи нива на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха, а ситуацията е особено обезпокоителна през зимните месеци, когато пределните допустими европейски норми на ФПЧ се надвишават до 10 пъти, а световните експерти определят въздуха в София като вреден за здравето. Изследванията показват, че нивата на азотен диоксид целогодишно са тревожно високи. Краткосрочната и дългосрочна експозиция на тези замърсители е свързана със сърдечносъдови заболявания, инсулт, ХОББ, рак на белия дроб, астма, намалена белодробна функция, въздействия върху развиващия се мозък и централната нервна система, повишен риск от преждевременно раждане и намалено тегло при раждане и др. Вследствие на силно замърсения въздух в София годишно умират между 800 и 900 души.  13,4% от местния БВП в София са изгубени поради замърсяването на въздуха през 2019 г., което се равнява на 3,124 млрд. евро. (6,10 млрд. лв.) Установено е, че социалните разходи на София, свързани със замърсяването на въздуха, количествено определени на базата на отрицателните въздействия върху здравето, са най-високите в България и повече от седем пъти над тези на втория най-замърсен град в страната.

Нека не обръщаме внимание на проблемите, когато е твърде късно. Смятам, че качеството на въздуха се отразява пряко на белодробното здраве, а и не само. Едно хронично белодробно заболяване е в тежест не само на нас, но и на близките ни и на държавата. – споделя за кампанията Илияна Христова, пациент с белодробна трансплантация и Муковисцидоза.

Исканията на пациентите са изложени в 18 точки, сред които мерки за ограничаване на автомобилния трафик чрез стимули за закупуване на алтернативни транспортни средства; насърчаване на споделеното пътуване; въвеждане на платени форми за влизане с автомобил в централните части на града, добре развита градска мрежа с чист, достъпен и удобен обществен транспорт, мерки за стимулиране на използването на обществен транспорт; прекратяване на практиката за закриване на обществени линии (трамвайни трасета) с вече изградена инфраструктура; специални интеграционни политики за хората с увреждания  за зелен обществен транспорт, създаване на свързана, безопасна и качествено изградена велосипедна мрежа, с ясни и конкретно поставени срокове за изпълнение; създаване на алеи не за сметка на пешеходното движение, централна част с нискоемисионни зони, които да насърчават активното придвижване, включване на начините на отопление като компонент на зоните; подобряване на достъпа до чист и удобен обществен транспорт; стимули за екологично придвижване и отопление на хората с нисък социален статус, живеещи в тези зони и още много други.

Повече информация за кампанията може да видите на сайта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията