ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Панчугов: Позата на жертва на ПП-ДБ не е конструктивна
Автор: Ива Дойчинова 20:24 / 26.04.2024Коментари (0)1012
©
Със свалянето на Росен Желязков от поста му на председател на Народното събрание станахме свидетели на позиционна война, в която едни формации се опитват да се разграничат от други формации, след като се управлявали заедно в рамките на шест месеца. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът Христо Панчугов.

"Битката вече е по-скоро за краткосрочни дивиденти с оглед на постигането на някакво малко преимущество в рамките на някакви седмици, а не говорим за стратегически решения, за решения, които са свързани с нагласяне на балансите в българската политика или за формирането на трайни партньорства. Говорим за възможността в една или в друга ситуация да се постигне някаква малка победа. Това дали ще се окаже победа, всъщност преди да видим,“ подчерта той.

Според него истинският проблем, довел до провал на преговорите между "сглобката“ за ротацията на правителството, беше опита в рамките на процес, който трябваше да продължи едно управление, двамата участници в "сглобката“ се опитваха да се правят, че тя не е съществува за изминалите шест месеца. Според него няма как двете послания, излъчвани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които са диаметрално противоположни, да направят едно общо. "И в крайна сметка всички се оказаха заложници на този театър. И в момента гледаме нов театър, който се опитва да намери удобния виновник за това, което се е случило.“  

"В основата на миналото Народно събрание е в много голяма степен хаос, изключително голяма степен безпомощна опозиция и разбира се очевидно несподелящо общи политически цели управляващо мнозинство, поради което и голяма част от решението на това Народно събрание всъщност бяха половинчати в най-добрия случай,“ подчерта Христо Панчугов.

За краткия си живот това Народно събрание успя да поправи една според него сива зона в Конституцията, свързана с функционирането на служебното правителство. "Направи го изключително тромаво и без истинско обмисляне на възможните последици. В този смисъл по-голямата част от приетите законодателни актове бяха съпроводени със същия тип хаос,“ подчерта той, като разпускането на парламентарната комисия, която отговаряше за качеството на законодателството, от нейния председател проф. Огнян Герджиков, тъй като никой не беше търсил тази комисия за становище от месеци, политологът определи като най-голямото отстъпление от доброто законодателстване, като за него това е показателно за начина на взимането на решения в това Народно събрание.  

Според него как ще изглежда следващото редовно правителство зависи много кои ще бъдат политическите формации и колко от тях ще влязат в следващия парламент, т.е. дали ще имаме повторение на картината или ще има нови участници. "С оглед на развитието от последните дни вероятността да видим опит за формиране кабинет между ГЕРБ, ДПС и потенциален трети участник нараства значително.“


Още по темата: общо новини по темата: 1128
06.05.2024 »
02.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/188 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Енергийна криза
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията