ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Парамедици апелират за регулиране на професията им и за разкриване на щатни бройки
Автор: Екип Sofia24.bg 16:50 / 20.05.2023Коментари (0)233
© Фокус
Какво е мястото на парамедика в системата на Спешната медицинска помощ обсъдиха по време на първото си Общо събрание представители на новоучредения Съюз на парамедиците в България, което се проведе в аулата на Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, предаде "Фокус". 

Основната дейност на парамедика е стабилизиране на пациента и транспортирането му до най-близкото лечебно заведение. Оказва се, че завършилите тази специалност в България са над 2000 души, но работещите са едва около 150. Проблемът, по думите на Ива Пехливанска - председател на УС на Съюза на парамедиците в България, е, че не се обявяват щатни бройки за тези специалисти.

"Ние искаме да се регулира професията "парамедик", да бъдат създадени нови държавни образователни изисквания, които да отговарят на реалната подготовка на парамедика на европейско ниво. Освен това, искаме да се създаде наредба за регламентиране на професионалните дейности, които парамедиците могат да осъществяват самостоятелно или в екип, както и да се допълнят основните здравни закони – за лечебните заведения, за здравното осигуряване, Правилникът за дейността на Центровете за спешна медицинска помощ, където парамедикът да бъде включен като част от екипа", посочи Ива Пехливанска.

Исканията им са предадени към Министерството на здравеопазването. Очаква се сформирането на работни групи, в които представителите на Съюза да се включат с експертиза.

"Навсякъде по света парамедиците работят по двама, което е важно да се въведе и у нас. Ако можем да променим и това, би било добре. Все още липсва практиката да работят по няколко парамедици в екип. Друг основен проблем, който срещаме, е непризнаването на професията. Надяваме се да успеем да я популяризираме, както и да имаме възможност да покажем колко важна и отговорна е тя", добави Невена Костова, заместник-председател на Съюза.

"Това са екипите, които спасяват животи. В голямата си част парамедиците са млади момчета, които са и физически подготвени да помогнат за оказването на помощ в най-различни ситуации", заяви Цвятко Луджев.

Обучителната програма за парамедици в България се припокрива с тази в Германия и Великобритания, затова тези специалисти могат да се реализират успешно и в чужбина, добави председателят на УС.

"Обучението на парамедиците в 3-та степен включва познанания в медицинската сфера - анатомия, физиология на човешкото тяло, диагностициране на пациенти, а алгоритъмът на поведение е по западен стандарт. Ние сме първите, които срещаме пациента на адрес, първите, които му помагаме и го спасяваме", добави пармедикът Георги Борисов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията