ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Полицията работи по сигнали за измами чрез интернет сайтове за продажба на пелети, дърва за огрев и отоплителни уреди
Автор: Екип Sofia24.bg 12:54 / 12.10.2022Коментари (0)161
©
За измами чрез интернет сайтове и платформи в социални мрежи за продажби на пелети, дърва за огрев, фургони и отоплителни уреди и системи са сигнализирали жители от Шуменско, съобщават от ОДМВР-Шумен. Полицията работи по няколко случая след приети жалби и работи за установяване на извършителите.

Схемата, независимо от предлаганата стока е идентична. Предлагат се пелети и дърва за огрев на атрактивни и значително по-ниски от пазарните цени. Обявите са на частни лица, и са публикувани в платформи за продажби и интернет сайтове.  При комуникация след "изгодната оферта“ търговецът настоява да се преведе капаро по сметка, за да е сигурен, че купувачът е сериозен. В един от случаите, за които е подаден сигнал в полицейското управление в Шумен е преведена половината от стойността на стоката. Това се случило след като "търговецът“ съобщил, че има проблем при вноса на границата  и настоявал да му бъде преведена по банкова сметка определена парична сума.

Освен пелети на много по-ниски от пазарните цени се предлагат дърва за огрев, климатици и други отоплителни уреди, фургони. Комуникацията за привидно "изгодните сделки" протича през социалните мрежи. "Търговците" изискват да бъде извършено авансово плащане от страна на заинтересования. След изпращане на превода, очаквана доставка на стоката няма, няма и връзка с търговеца.

Напомняме на  гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани в интернет, в които се предлагат изгодни сделки за отоплителни суровини на силно занижени цени. 

Отправяме апел и към хората, които публикуват стоки за продажби, че също могат да станат жертви на измами. След публикуване на обява в платформа за продажба, и посочен телефон за връзка с продавача се свързва непознат, който проявява интерес към стоката. След комуникация във Вайбър следва предложение купувачът сам да си организира доставката, като казва, че плащането на стоката ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира. Обяснява и че сумата ще бъде преведена по банкова карта на продавача.

"Купувачите“ настояват "сделката“ да става само и единствено чрез Вайбър. Станало ясно, че имитират акаунт в платформата за продажби. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и CVV / CVC кода под предлог, че ще платят за търгувания продукт. След проучване станало ясно, че платформата, чрез която се продава стоката няма система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

Призоваваме гражданите да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на  картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станaт жертва на фишинг атака, а престъпниците да получат техните пароли, банкови данни или друга поверителна информация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията