ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Последният изригнал в България вулкан привлича хора от близо и далеч
Автор: Екип Sofia24.bg 10:13 / 29.03.2023Коментари (0)204
©
Последният вулкан на територията на съвременна България е изригнал преди около 1 милион години. Днес това, което е останало от неговия конус, е възвишението Кожух, разположено в Санданско-Петричката котловина. То се издига над коритото на река Струма. Масивът е с дължина от около 2 километра и ширина 1.2 километра. 

Понякога то е наричано "планина", но, според критериите на геоморфологията, това е неправилно. Освен това често се бърка с планината Кожух (или Кожуф), която се намира на границата между Гърция и Северна Македония. 

Името на възвишението идва от факта, че прилича на наметнат кожух. Едноименният връх е най-високата му точка и се намира на 281.2 метра надморска височина. 

Възвишението е прорязано от север на юг от река Струма, като край коритото ѝ има извори на топла минерална вода. Източно от реката се намира възвишението Пчелина, което също е остатък от изгасналия вулкан. 

При първото експлозивно изригване на вулкана се образувал много широк, нисък конус (вероятно заради запушения кратер), в резултат на което се е оформил т.нар. "паразитен" вулкан, пише Travelnews.bg.

Река Струма прорязва неговата централна част и го е разделила на днешните две възвишения. Геолозите смятат, че Кожух е напълно угаснал и няма вероятност да изригне отново. 

Забележителностите на Кожух

През 1962 г. част от местността Кожух е обявена за природна забележителност. На територията му се срещат редките растителни видове многоцветен парвотризетум (Parvotrisetum myrianthum) и обикновен дракункулус (Dracunculus vulgaris).

По северните склонове на възвишението се намира единственото естествено находище в България на вебиев бадем (Amygdalus webbii), който е вписан в Червената книга. 

Кожух е местообитание и на различни видове змии, включително и на считаната за рядък вид котешка змия.

В източното подножие на възвишението е разположена известната местност Рупите, в която през 90-те години на миналия век е изградена църквата Света Петка Българска. Основната част от нейното строителство става с лични средства на пророчицата Ванга.

Топлият климат и близостта на река Струма обясняват защо районът на Кожух е обитаван още от древни времена.

По южните склонове на възвишението са открити останките от големия античен град Хераклея Синтика, съществувал в периода от 4 век преди Новата ера до 6 век след Новата ера. 

Има ли и други угаснали вулкани в България?

Възвишението Кожух не е единственият изгаснал вулкан на територията на съвременна България, но със сигурност е последният активен. Останалите не са действащи от много по-отдавна. 

Високата ела, например, се намира край софийското село Кокаляне и се предполага, че е угаснал преди около 32 млн. години. 

Планината Витоша пък е била активен вулкан допреди около 30 млн. години и вероятно се е образувала още преди 70 млн. години. 

Друг масив, за който се предполага, че е с вулканичен произход, е Голямата Папия над град Царево. Вероятно вулканична активност в този регион е съществувала допреди 80 млн. години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Откриват нови детски градини и ясли в София
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията