ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Последното послание на патриарх Неофит към българите: За великата милост, беззаветната любов и мира
Автор: Петя Кузева 08:41 / 14.03.2024Коментари (0)1009
© БПЦ
Какво последно послание отправи патриарх Неофит към миряните? Нека припомним неговите думи към нас сега.

"Фокус" публикува без редакторска намеса обръщението на патриарх Неофит към българите по повод Рождество Христово. Същото беше изчетено по време на празничното богослужение за Бъдни вечер преди мо-малко от три месеца в храм-паметника "Св. Александър Невски", докато покойният вече Негово Светейшество Неофит патриарх български все още се лекуваше във ВМА.

Ето и словото му към православните християни в навечерието на Рождество:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Отново посрещаме Христовото Рождество и пребъдваме в светлата радост на това истинско тържество на нашата вяра и съкровена надежда – в това единствено по дълбочината на смисъла и съдържанието си събитие от богочовешката история, в което Бог открива Своята безпределна и жертвена любов към човека и цялото творение. Със Своето въплъщение днес Бог се явява в света, в образа на невинен младенец, за да заживее с човеците и да сподели с тях реалността на техния скръбен свят.

Син Божи приема плът и става Син Човешки, за да приведе човеците там, където Сам Той е пожелал да бъде техният вечен дом. Да ги освободи от робството на страстите, тлението и смъртта и да ги въдвори в Царството на Отца: там, където ги очаква живот "в изобилие" (Иоан 10:10) и където – според личното свидетелство на Христа Спасителя – има "много жилища" (Иоан 14:2). Където е нашето истинско небесно Отечество, за което се и раждаме, и живеем в света.

Затова и Рождество Христово е толкова съкровен и дълбоко преживяван от всички християни празник. Празник на тихата, но най-дълбока радост, на който съпреживяваме онова, което са преживели Всесветата Божия майка и всички земни и небесни свидетели на Раждането на Богомладенеца. Празник на Божията слава, на мира и благоволението, както е казано в похвалàта на удивените от случващото се във Витлеем небожѝтели (Лука 2:14). Тържество на Божията любов и на свише даруваната на човека свобода.

Традиционно свързваме очакването на Христовото Рождество с топлината на семейното огнище и това е нещо съвсем естествено. Бъдни вечер е вечерта на събирането на семейството. Правим това, защото радостта от посрещането на Божия Син искаме да споделим с нашите най-близки и обични. Същевременно обаче Църквата ни призовава в тази по-светла от деня нощ да не забравяме и за онези, които живеят лишени от дом и семейство, които нямат с кого да споделят тази неземна радост.

Любовта, която Бог ни засвидетелства с Въплъщението на Своя Единороден Син, следва на свой ред да засвидетелстваме и ние. Да нахраним гладния, да напоим жадния, да подпомогнем – според силите и възможностите си – всекиго, който живее в нужда и лишение, в самота и безнадеждност. Защото това е, което иска и което очаква от нас Сам Господ (срв. Мат. 25:35-36). Нашата молитва, вярата ни в Бога и благодарността ни към Него не биха имали никаква стойност, ако не са съпроводени от дела на милосърдие и любов.

В тази свята нощ, в която посрещаме Рождението на Божия Син, мислите и молитвите ни следва да отговарят на високото ни християнско призвание, а плодовете от труда на ръцете ни да свидетелстват, че нашата вяра е дълбоко осъзната и е въплътена в живота, който водим и с който променяме към добро нещата около нас.

В свят на все повече страдание и болка, на все повече и все по-ожесточени военни конфликти, сеещи разрушение и смърт, сме призвани с още повече ревност да свидетелстваме за великата милост, беззаветната любов и мира, които Господ Иисус Христос ни донесе със Своето дивно Рождество по плът, като ни помири с небесата и ни посочи верния път към нашето небесно Отечество. Единственият начин да благодарим истински на Бога за всичко онова, което Той стори за нас и нашето спасение, е да Му подражаваме в божествената Му любов и в Неговата милост към всички човеци, да бъдем верни Негови свидетели и вестители на донесената ни от Него Блага вест.

Благословена да бъде традиционната трапеза на Бъдни вечер!

Благодатта и мирът на Спасителя Христос, Божията любов и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

С отеческа обич в Родилия се Богомладенец,

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Още по темата: общо новини по темата: 14
16.03.2024 »
14.03.2024 »
14.03.2024 »
14.03.2024 »
14.03.2024 »
14.03.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Лоша инфраструктура в София
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията