ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Повече от 19 минерала са установени в лечебните минерални води на с. Огняново
Автор: Габриела Ганев 14:48 / 15.03.2023Коментари (0)356
© gotsedelchev
В третото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" се насочваме към Югозападна България. Пренасяме се към места, които впечатляват посетителите си с история, красива природа, внушителни културни и исторически забележителности и множество туристически обекти. Тази седмица на фокус е региона около Гоце Делчев и село Огняново. 

Гоце Делчев се намира в югоизточното подножие на Среден Пирин, в Гоцеделчевската котловина. Градът е разположен на двата бряга на Неврокопската река, приток на река Места.  

До 1951 г. градът се е казвал Неврокоп. Историята му е свързана с древния град Никополис ад Нестум или познат още като "Град на победата". Римски град, разположен в Югозападна България. Останките на Никополис са в землището на село Гърмен, непосредствено до първите му къщи, в местностите Марчов чифлик и Хисарлъка, на 7 километра източно от Гоце Делчев. Руините от римската крепост са и част от забележителностите, които ни пренасят в миналото, оставят отпечатъка си в бъдещето и привличат с величествения си облик в настоящето.  

"Никополис ад Нестум е град на победата  край река Места. Построен от император Траян през 106 г, побеждавайки даките. В края на II – началото на III век той нарежда изграждането на три големи града в знак на тези победи. Нашият град е разположен между Пирин и Родопите на територията на община Гърмен, на изключително важно стратегическо място, свързвайки Егейско море с вътрешността на полуостров Филипополис – днешен Пловдив, и вече към е Велико Търново и Северна България. Никополис ад Нестум е един от малкото римски градове, които са имали право да секат собствени монети", разказа Недим Таламанов - аниматор в Никополис ад Нестум.  

Той посочи, че посетителите могат да се запознаят подробно с историята на града и важната роля, което е имал в самия район. 

Недим Таламанов добави, че в района могат да се посетят множество места и забележителности като минерални извори, древнотракийско светилище, чинари: "Има много забележителности, които могат да се посетят в община Гърмен. Едноа от тях е ландшафтно-историческия парк "Градище" , древни чинари, които са на над 600 години, архитектурата на Лещен и Ковачевица“.  

Той бе категоричен, че младите трябва да посещават подобни забележителности, за да придобият представа за историята си.  

В района на Гоце Делчев можете да се насладите не само на единствени по рода си забележителности, но и на страхотни вина. В региона е особено развит и виненият туризъм. Долината на река Места е подходяща за винопроизводство, което продължава и до днес. 

Имате възможността да посетите комплекси, в които наред с вкусната храна, можете да дегустирате вино от собствените лозя на фермите. А в Делчево пък, всяка година на Трифон Зарезан се осъществява традиционен конкурс на местните производители на вино и ракия. 

В района на Гоце Делчев можете да откриете и едно изключително по рода си място за пълноценна почивка. Отправяме поглед към Огняново – селото, което се намира на 4 км от Гърмен и на 12 от Гоце Делчев. 

Курортното селище Огняново предлага на посетителите си красива природа, качествена почивка и здравословно препитание. 

"В минералните води на село Огняново са установени повече от 19 минерала. Минералните извори са  точно в коритото на река Канина. Хората, които идват са най-доволни от това, че могат да лекуват опорно - двигателния си апарат, артрозни и рематични болести, полиартрит, дископатии, дискови хернии и други“, сподели Венцислав Шарков – собственик на малък семеен хотел. 

По думите му в Огняново има около 20 хотела, всички от които с редовни и постоянни посетители. 

Той поясни, че разположението на Огняново е изключително удобно и благоприятно за производството на екологични продукти. 

"Има големи спа хотели. Разположението е удобно за посещение –  на 15 км от Гърция и на 70 км от Македония. Огняново има благородно поле, което е предпоставка за производството на много добри био и еко продукти“, каза още Венцислав Шарков.  

В близост от 2-3 км до село Огняново има големи кравеферми, които предлагат собствено чисто производство на млечни продукти. 

Той подчерта, че посетителите могат да се насладят на хубава храна, българска кухня и чист въздух поради липсата на големи промишлени предприятия, които да го замърсяват.  

Шарков поясни, че в Огняново е добре развито и винопроизводството. Има комплекси, които имат собствени лозови масиви и правят страхотни вина. Можем да се насладим на стари български сортове грозде и да дегустираме хубави вина.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лоша инфраструктура в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията