ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Продава ли се у нас топено сирене вместо кашкавал? | ||||||
| ||||||
Въпросната вносна суровина се нарича калиата. "Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, казва пред bTV Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян. Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина. "Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, добавя Милкана Йорданова. Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 сантиметра
15:06 / 01.05.2024
Окончателно: Със 7% намалява цената на природния газ за месец май
17:31 / 01.05.2024
Обявен е оранжев код за опасно време на Разпети петък в София-област
14:28 / 02.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета