ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
"Продължаваме промяната" поиска отхвърляне на всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване
Автор: Екип Sofia24.bg 10:18 / 16.11.2022Коментари (0)120
©
Парламентарната група на "Продължаваме промяната“ входира няколко групи предложения за изменения в Изборния кодекс между първо и второ четене в Народното събрание. Ако бъдат приети, те ще гарантират правата на гражданите и ще върнат доверието им в изборните резултати. ПП потвърждава позицията си, че гласуването с машина трябва да се запази изцяло в секциите с повече от 300 избиратели, като първата група предложения предвижда да се отхвърлят всички текстове в полза на смесеното гласуване, съобщиха от пресцентъра на партията.

Втората група предложения на ПП е за изменения, които гарантират, че няма да се провежда смесено гласуване. В същото време ще се даде възможност за гласуване с хартиена бюлетина в специално създадени секции във всяко населено място. За да се избегнат допълнителни грешки, гласовете от машинния и хартиения вот няма да бъдат обединявани в общ протокол. Декларациите за гласуване с хартиена бюлетина ще се попълват на място, за да се избегне рискът от предварителни манипулации. С цел ограничаване на контролирания вот, ПП предлага да се уточнят правилата за гласуване в изборните помещения. Когато се гласува с хартиена бюлетина, законът предвижда това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави ПП, е, че кабината трябва да гарантира тайната на вота, като в същото време да предотврати потенциална външна намеса в свободната воля на избирателя.

"Продължаваме промяната“ входира и предложения, които не засягат пряко гласуването с хартиена бюлетина, но са насочени към подобряване на изборния процес и гарантиране на честността на вота. Те обхващат регистрацията на кандидатите за народни представители, избирателните списъци, броя на мандатите, преференциалния вот, възнагражденията на членовете на СИК и други.

"Продължаваме промяната“ припомня, че при гласуването с хартиени бюлетини многократно са отчитани високи проценти на сгрешени протоколи, като на отделни места те надхвърлят 90%. На парламентарните избори през март 2017 г., проведени изцяло с хартиени бюлетини, са отчетени 169 009 недействителни бюлетини и над 15 000 преправени протоколи. На парламентарните избори със смесено гласуване през април 2021 г. недействителните бюлетини са 86 527. На парламентарния вот през ноември 2021 г., проведен предимно с машинно гласуване, има едва 11 315 недействителни бюлетини. ПП отбелязва също, че смесеното гласуване увеличава разходите на държавата за провеждането на вота, затруднява работата на секционните и регионалните избирателни комисии и поражда недоверие у хората в изборния процес в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията