ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проф. Анна Кръстева: Борисов актуализира ловката си сделка с Брюксел чрез лидерските амбиции на Урсула фон дер Лайен
Автор: Йоланда Пелова 19:56 / 29.04.2024Коментари (0)1009
© Фокус
В някои страни има мафия, а в България мафията има държава - това представлява прихванатата държава. Политиката е много комплексен феномен. Тотално връщане към периода 2017-2020 година няма, но има активиране на тенденции от тогава, които сега се освежават и засилват във връзка с европейските избори. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Анна Кръстева, професор по политически науки.

По думите й европейските избори ще бъдат контекстът, който в немалка степен ще повлияе на родния: "Ако толкова години, бидейки членове на ЕС и с всички критични доклади на ЕС продължава това статукво на прихваната държава, на системна корупция, на трайна бедност, то е защото една от големите причини е, че има нещо като негласна сделка между европейските институции и българските елити и специално партията, която ни управлява от много години - ГЕРБ", подчерта проф. Кръстева.

Тя обърна внимание, че Брюксел говори на няколко езика: "Единият е езикът на институциите, които пишат критичните доклади, които следят държавите. Има политическо лидерство, което в новата ситуация на избори има лични амбиции. На трето ниво - това са партиите. Нека си спомним колко години партията на Орбан беше член на ЕНП, която е най-яркият критик на ЕС. Доста са хетерогенни гласовете. В тази хетерогенност една много ловка сделка, това са неписани договорености на Бойко Борисов, който вътрешно като натюрел е толкова близък до Орбан. Той така прекрасно и отвътре му идва да играе Орбан обаче имаме вече Орбан и така той би бил втори и би му било по-малко изгодно.

Сделката, която сключва той с Брюксел е следната: "Аз няма да бъда Орбан, но вие на къща в Барселона, пачки и т.н. няма да обръщате внимание". Ето това крепеше статуквото през 2017-2020 година. Тази сделка се актуализира до голяма степен чрез персонално лидерските амбиции на Урсула фон дер Лайен, която издигна официално кандидатурата си. Борисов обяви, че тя ще идва и в България. Голяма е играта. В същото време тя е под силен натиск - получава критики отляво и отдясно. В тази ситуация всеки съюзник е изключителен коз, всеки съюзник трябва да се печели и всеки съюзник трябва да се ухажва. Бойко Борисов даде ли подкрепа за Урсула и тя, ако спечели нов 5-годишен мандат, ни очаква бъдеще, познато от миналото", коментира професорът по политически науки.

Анна Кръстева добави, че фундаменталният проблем в политиката е, че елитите тотално са нокаутирали гражданите: "В момента предстоят избори, но ни предоставят малък избор. Винаги се водят символни битки между елити и граждани за употреби на кризите. Има редки исторически кризи, те са изключения - краят на Виденовата зима - тотална разруха на страната, значително по-драматична от днес, нямаше го ЕС, инфлацията беше над 300%. Тогава реформаторски елити и граждани се обединиха и заедно спечелиха от кризата в името на публичния интерес. Много по-често е различно. Печелят или гражданите, или елитите. През 2020 година прозвуча гласът, че гражданите искат промяна и малко отложено във времето тя започна да се случва. Беше сформирана партия, която да изрази тези искания".

Тя обясни, че големите залози през всички тези години от протестите през 2020 година до днес са два и са еднакво важни.

"Единият - България е член на ЕС, но има лоялни членове, припознаващи се в европейските ценности и нелоялни като Орбан, бидейки в ЕС, но говорейки против него и сближавайки се с Русия. Това е геополитическия залог, който във всеки един момент е остър, но в състояние на война е фундаментален. Тук става въпрос за евроатлантическата ни ориентация, защото ако недай си боже още повече доближи тази война, на кого да разчитаме освен на НАТО? 

Другият залог е вътрешнополитически и той е статукво или промяна. Статуквото у нас е свързано с тази прихваната държава. Има конкретни изрази и те са: България трайно и постоянно е на последно място в Европа по богатство. С други думи ние сме най-бедната страна в Европа трайно и постоянно. В същото време ние сме най-корумпираната страна в Европа трайно и постоянно. Ясно е, че двете са свързани, защото ако не изтичаше националното богатство в корупцията, щяхме да мръднем малко напред. Така че дали това статукво, което приватизира националното богатство в корумпирани джобове, които стават все по-алчни и все по-голям дял от това национално богатство, присвояват или ще започнем малко по-малко да се откъсваме от това дъно. Това са двата големи геополитически залога. 

По думите на проф. Кръстева най-големият имиджмейкър у нас е Бойко Борисов: "С ярко вътрешно удоволствие казва на обед едно, следобед друго. Всички знаят това. Медиите отразяват и едното, и другото. Той играе с тази непоследователност, с която сутринта удря шамар, после отваря врата, а на другия ден може да смени и т.н., но оставя вратите отворени. Всички други, които се опитват да играят тази игра, не им се получава. Видяхме последните дни акад. Николай Денков - един интелигентен образ, човек на науката, той беше умерен и рационален, каквито лидери в България няма много и да навлиза в подобен дискурс, макар и не за себе си, а за друг, че едва ли не като тропнал по масата, като викнал и т.н., да навлиза в подобно говорене, което не е неговото, не е печеливша стратегия, защото за радост на своите избиратели Денков никога няма да стане Бойко Борисов".

Професорът по политически науки изтъкна, че към момента няма разумна алтернатива, която да изключва ГЕРБ и ПП: "Общата рамка е свързана с това, че сме членове на ЕС, но на второто и още по важно ниво е, че българските граждани в огромното си мнозинство се радват, че сме членове на ЕС. Електоратът на "Възраждане", която е анти ЕС е 15%, но и 17% да стане, остава огромното мнозинство от български граждани. Ние вече живеем като европейски граждани".


Още по темата: общо новини по темата: 44
15.05.2024 »
14.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
03.05.2024 »
02.05.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Мигрантски натиск към България
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Hills of Rock 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията