ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проф. Румен Христов за украинското зърно: Трябваше да вземем едно тежко, но балансирано решение
Автор: ИА Фокус 17:03 / 15.09.2023Коментари (2)296
©
Първо, като народен представител, не само аз, и останалите колеги, трябваше да вземем едно тежко, но балансирано решение. Когато говорим за различните интереси, трябва да имаме предвид трите групи хора с интереси: едните са зърнопроизводителите, производителите на суровина, втората група са преработвателите или това са така наречените маслопреработвателни предприятия, и третата група, най-важната според мен, това са българските граждани. В крайна сметка потребителят, българският гражданин и изобщо гражданите в Европейския съюз имат предимства, ако мога така да се изразя, от гледна точка на това, че в крайна сметка всичко, което вършим, всичко, което произвеждаме, всичко, което предлагаме на пазара, е за потребителя, за българските граждани. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" лидерът на Съюза на демократичните сили и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС проф. Румен Христов, който е бил и два пъти министър на земеделието. Той коментира решението на парламента за отпадане на забраната за внос на украинско зърно.

"Аз знам, че това решение е много тежко, аз винаги съм подкрепил земеделските производители в качеството си на заместник-министър, и на първи заместник-министър, и на министър, както казахте, и председател на Комисията по земеделие, но понякога трябва да се вземат трудни, но балансирани решения, които да успеят така да намалят напрежението. Аз съм така на страната, ако бих могъл да се изразя, на господин Кирил Вътев и на неговото решение да се съобрази с Министерски съвет, защото един министър е член на колективния орган Министерски съвет. Той излага своите аргументи, тези аргументи се чуват от целия Министерски съвет. Предполагам не, ами съм сигурен, че в случая при дебата и анализа, който беше направен и който беше предоставен на нас, народните представители, вносители от страна Министерски съвет, са се взели отношения и министърът на труда и социалната политика, който отговаря за хората с ниски доходи и пенсионерите, и министърът на икономиката, който има отношение към преработвателните предприятия, и министърът на финансите, който отговаря за събираемостта на данъците в България и загубите, които той каза, че отчита държавата. Разбира се, че са трябва да се търси някакво подпомагане, което да компенсира евентуалните загуби", обясни той. 

Румен Христов каза още, че всичко е започнало с нереализацията на 600 хиляди тона слънчоглед от миналата година.

"Имаше един период, когато цените скочиха, когато производителите очакваха тези цени да се задържат, те не си задържаха, от една страна, и от друга страна, едно грешно решение от страна на тогавашното правителство да се забрани износа в точно тези моменти, в които цените бяха много високи. Аз обаче като основен опонент на БСП не бих критикувал тогавашния министър от БСП и правителството, защото започна войната и никой не знаеше какво ще се случи. Ние не знаехме дали ще можем да осигурим реколта, дали трябва да попълним да попълним държавния резерв, помните, че бяха заделени 1.5 милиарда за закупуване на зърно, което е в основата на животновъдството и на изхранването на българските граждани. Така че е много комплицирана ситуация. А що се отнася до атаките, които опозицията отправи спрямо нас и се солидаризира с колегите от зърнопроизводителния бранш, нормално и логично – ако ние бяхме в опозиция сигурно също щяхме да се възползваме от тази ситуация. Но аз бих попитал защо те, които са проруски настроени, имам предвид БСП и "Възраждане“, не се обърнат към техните приятели в Кремъл и да ги помолят, айде да спрат войната не знам дали ще имат тази възможност да го постигнат, но да отстояват идеята за включване отново на зърнената сделка между Русия, ООН и Украйна, за да започне износът от пристанищата, а не през ползването на камиони на влакови композиции", допълни проф. Румен Христов.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 292
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.09.2023 г.
0
 
 
Този е пределно прост. Само руснаци, комунисти, червени и леви са му в главата. Промит мозък.
Aнонимен
на 15.09.2023 г.
0
 
 
Долни продажни помияри! Поляци и румънци не го искат, но нас ще ни изтровите! За няколко краварски жълти цента, ще затриете без да ви мигне окото цял народ. За тях скапаняци, ще продадете и майките си и децата си! Сган продажна!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията