ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Производител на мед: Срам ме е от политиците, българският пчелен мед е в складовете, не е ясно какво купувате
Автор: Петя Кузева 08:55 / 19.09.2023Коментари (1)153
© личен архив
В деня на национални протести "Фокус" откри управителя на "Българска асоциация на организациите на производителите на мед и пчелни продукти" на блокадата край Шумен. Таня Николова алармира за проблемите на производителите на мед и дава полезна информация за българските потребители за един от най-полезните продукти изобщо. "Четете етикетите и внимавайте какво купувате", призовава тя чрез медията ни.

Добър ден, г-жо Николова!

Добър ден!

Намираме Ви близо до град Шумен, на една от най-ключовите точки от блокадата на страната днес. Какви бяха Вашите мотиви и тези на колегите Ви да излезете на протест? Започвам този разговор така и с уговорката, че в по-голямата си част, обществото у нас е наясно от новините, че зърнопроизводителите протестират днес, но не са само те.

Точно така, протестът е на всички производители на земеделска продукция въобще -мляко, месо, пчелни продукти, плодове и зеленчуци. И това, че фокусът се измества само върху зърнопроизводителите, не е много коректно. Нашите проблеми в нашия сектор са много, както всички знаят, в пчеларството имаме много проблеми, но основният ни проблем в момента са ниските изкупни цени и липсата на изкупуване на нашата продукция въобще. Като този проблем е задълбочен най-вече от вноса от трети страни в ЕС, като това не е само Украйна, а имаме внос от Турция, от Китай, на много ниски цени, които всъщност подбиват нашата цена, която в момента търговските фирми се опитват да купят под себестойността им. Себестойността в момента на 1 кг пчелен мед е между 5 лева, 5,50 лв., в зависимост от вида на стопанството. А изкупната цена на конвенционалния мед варира от 3-3,80, като обръщам внимание, че това са обявени цени, но изкупуване почти няма. Цената на биомеда, която е обявена от търговците е от 4,20 до 5 лв. и също се сключват доста малко сделки. Мога малко да поговоря за цифрите в сектора. България произвежда между 10 и 12 хиляди тона мед годишно, вносът за 2021 г. на мед в България е 4377  хиляди тона, а през 2022 г. вече са 5030 почти, това е в хиляди килограми. Цените варират от 2,56 лв. от Турция до 3,85 лв от Украйна и 2,59 лв. от Китай. Най-големият внос е направен от Полша, следван от Гърция, което е доста странно. Мед от Гърция влиза на цена от 5 лв., нашият стои по складовете на производителите, той не се изкупува, какъв е този внос не е ясно. Също така мога да ви кажа и малко цифри от износа. И само тук да добавя, България произвежда между 10 и 12 тона, за съжаление още не са готови агростатистическите анализи за 2022 г., затова не мога да съм по-конкретна, а вноса през 2022 г. е 5000, което е точно 50% от количествата, които произвеждаме в страната. При износа - това, което мен ме притеснява, е че има огромен износ за Гърция, при общ износ от 12 700 т пчелен мед за 2022 г. има изнесени 4087 т. или 28% на цена от 3 лева. Много ми е интересно кой е този мед, откъде го купиха на 3 лв. И как така го изнесоха на 3 лв., все пак трябва да има някакви разходи за анализи, за транспорт, за други неща. Например, ако погледнете останалите цифри за Германия и Франция, износната цена е 7-8 лв., съответно оттам и нагоре, но няма такъв износ. За нас това не е български мед, това е някакъв канал за нещо друго, дали е Украйна, Китай, дали е мед, дали е фруктозо-глюкозен сироп не знам, но това не е нормално и всичко това всъщност смъква изкупните ни цени ужасно много. Медът стои по складовете и нямаме възможност за реализация.

Прави впечатление, че говорите за изкупни цени на българския мед на стойност по-малка от една кутия цигари. И то, когато всички сме наясно, колко трудоемко е производството на пчелен мед и колко полезен за здравето е той. Да не говорим, че по-голямата част от това, което се предлага в търговската мрежа, вероятно не е точно мед. Българите гледат да си купуват директно от производителя, защото останалото, което виждаме на рафта в магазина не се захаросва.

Абсолютно така е, съветвам българските потребители внимателно да гледат етикетите, когато си купуват пчелен мед. Макар че ние като сектор сме убедени, че и с това се злоупотребява. Но, ако на етикета пише “от ЕС" или “извън ЕС", както пише в почти цяла Европа, тъй като все още етикетирането е проблем, поне за нашия сектор, ние държим текстовете да бъдат променени, да се напише точно какъв процент от коя държава е, а не както сега “от  ЕС “и “извън ЕС", това не конкретизира нищо и каква точно смес има в буркана не е ясно. Но съветвам потребителите първо да си купуват от съседа-пчелар, ако може или да си купуват мед на който пише “100% произход България. Всичко друго не е ясно какво е. Себестойността към днешна дата на производство на 1 кг пчелен мед е пак да повторя между 5-5,50 лева. Сами знаете какво се случи с горивата между нас, защото всеки ден се движим между 100-150 км по пчелините.

С уточнението, че всеки ден цените на горивата продължават да скачат и още нагоре.

Да, и продължават да скачат. А цената на една тенекия се е покачила в последните 2 години с 1,50 лв. Абсолютно всички разходи, които имаме, те се покачват за заплати, осигуровки и т.н., а доколкото гледам сега статистиката на всички останали продукти, всъщност медът пада, вместо неговата цена да се качи в зависимост от покачените разходи. Няма такова нещо, да, вярно пчелния мед не е в т.нар. кошница от първа необходимост. Но това е продуктът, който подпомага вашето здраве и нашето, абсолютно по натурален начин добит. Цифрите сами говорят, информацията, която ви давам е от поискана справка от Българска аграрна камара, която ни е предоставена на нас от статистика преди няма и 10 дни. Абсолютно прясна, официално поискана информация. Това не са цифри, които аз съм взела просто от интернет.

След като отказахте среща, министър-председателят Николай Денков втвърди тона към вас, използва и думата “терористи". В неделния ден на извънредна пресконференция, премиерът каза, че може би ще се извини на част от производителите. Вие готови ли сте да разговаряте с правителството и дали сте от тези, които той спомена, че имат вили, яхти?

Не, нямам яхта и вила. За мен това не са важни неща като цяло. Аз като граждани, като майка и като земеделски производител се срамувам от държането на нашите политици. Повече от това не знам какво мога да кажа. Това държание по този начин, и тези изказвания към собствените ти производители, които произвеждат храната на трапезата, е повече от..., думи нямам, с които да изразя моето възмущение към това. 

Готови ли сте все пак да преглътнете, ако наистина се стигне до преговори.

А дали ще седнем на една маса за преговори? Ще седнем, стига насреща да се види наистина намерение да решим проблемите в нашия сектор. Специално говоря за нашия сектор, както и за всички останали. Ако мислят да ни подхвърлят просто някакви думи, омаловажителни неща, някакви обещания, няма да се случат нещата.

Искате ли да бутнете правителството, защото и в това се чу в медийното пространство. Има ли политически мотив в действията ви?

Аз лично съм безпартийна, никога не съм се занимавала и не искам да се занимавам с политика. И протестът не е политически. Това, че бяхме много търпеливи много дълго време, не означава, че ние сме смирени и ще оставим нещата по този начин. Просто сега дойде моментът, в който сме готови да го направим. Ескалираха нещата, може да са ескалирали от зърното, но проблемите са отдавна, те не са от днес и не са политически. Мен не ме интересува кой ще е министър-председател и кой ще е министър на земеделието. Това няма значение, проблемите стоят и всеки нов, в опита си да ги реши нещата, всъщност имам чувството, че понякога се усложняват, отколкото да се оправят. Това е административен проблем, той не е политически. Политически те не могат да се справят с него и то вече много години наред.


Още по темата: общо новини по темата: 292
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дааа,интересна работа-2 хляба на цената на килограм мед.Евала на зърнарите,ясно е защо скочиха на правителството.Дянков,разбийте мошеническата банда и нито крачка назад.А на госпожата бих препоръчал да се огледа и да търси пазари навън.Скоро четох,че 1 кг сибирски мед в Москва се продава за 250 долара.Привърженици на еко продукти в света бол.И стига с тая държава,държавата сме ние и аз по никакъв начин не желая да субсидирам разни мошеници и други плчещи върби.И си спомнете думите на американския президент Джон Кенеди:Мислете какво вие давате на Америка,а не какво Америка ви дава
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Лоша инфраструктура в София
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията