ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Прокурори искат крути мерки срещу пияните и дрогирани шофьори
Автор: Петя Кузева 17:07 / 19.04.2024Коментари (0)723
©
Задължително да се отнема временно книжката на шофьори на МПС, причинили смърт на пътя след употреба на алкохол и/или наркотици, поискаха прокурори от Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение настояват и да се удължи максималният срок на ареста при такива престъпление. Иска се също и въвеждането на възможност за събиране на трафични данни от мобилните оператори при разследване на престъпления, както и срочност за експертизата.

"Фокус" публикува цялото съобщение на Софийска градска прокуратура: 

Във връзка с множеството случаи на тежки пътно-транспортни произшествия (ПТП), предизвикани от водачи на моторни превозни средства (МПС), употребили алкохол и/или наркотични вещества и довели до телесни повреди или смърт, Софийска градска прокуратура (СГП) направи предложение за промени в приложимото законодателство.

Предложенията са изготвени на база анализ на делата за пътнотранспортни произшествия с причинена смърт или телесни повреди и са насочени към ускоряване и подобряване ефективността на разследванията на този вид престъпления.

Предложенията на СГП се отнасят до изменения в Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, издадена от министъра на правосъдието, обн. ДВ, бр. 18 от 2023 г. (Наредбата). Обобщено, те се състоят в следното:

- въвеждането на критерии за срочност за изготвяне на експертиза;

- въвеждането на мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на броя им;

- увеличаване на срока на максималната продължителност на мерките за неотклонение задържане под стража и домашен арест от два месеца на осем месеца при обвинение за непредпазливо престъпление, при които е причинена смърт и които са с изключително висока степен на обществена опасност;

- въвеждането на задължителна мярка за процесуална принуда временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство в случаите на причинена смърт;

- установяването на възможност за незабавно изземване на образци за сравнително изследване с цел установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества от водачи на моторни превозни средства с последващ съдебен контрол;

- въвеждането на възможност за събиране на трафични данни от мобилните оператори при разследване на престъпления – включително извършени по непредпазливост, с които е причинена смърт.

Становище по отправените от СГП предложения до днес са взели Министерство на вътрешните работи, като Министерство на правосъдието е съдействало за събирането на становища. Очакваме такива и от други институции.

В тази връзка СГП предвижда организиране на кръгла маса по поставените предложения. За участие във форума ще бъдат поканени заинтересованите институции включително и представители на законодателната власт. Целта на дебата ще бъде обмен на мнения и дискусия по тях с оглед постигането на конкретни предложения за създаване на прецизна нормативна уредба, която да подпомогне ефективната борба с нарушенията на пътните правила и тежките последици от тях.


Още по темата: общо новини по темата: 96
02.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Купа на България сезон 2023/24
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията