ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Пропуква ли се джентълменското споразумение и какво си казаха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? (ОБЗОР)
Автор: Самуил Иванов 07:09 / 24.06.2023Коментари (0)204
©
Пропуква ли се "джентълменското споразумение“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и това началото на края на кабинетът "Денков-Габриел“ ли бе, или първи стъпки към подписването на коалиционно споразумение.

Последният работен ден на депутатите за тази седмица бе изпълнен със силни емоции. Още преди парламентът да започне работа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че няма да има ротация на министър-председателите. Борисов обвини ПП-ДБ в извършването на чистки в държавната администрация и ги заподозря в опит за спечелването на местните избори. Бившият премиер каза, че към момента втората политическа сила прави всичко онова, което беше казано в записа, разпространен от вече независимия депутат Радостин Василев.

Борисов обаче отхвърли тезата, че ГЕРБ-СДС ще свалят правителството и намекна на ПП-ДБ, че ако бяха подписали коалиционно споразумение, то управляващото мнозинство нямаше да комуникира по този начин.

Реакцията на ПП-ДБ последва веднага. Кирил Петков и Христо Иванов заявиха, че коалицията няма да влезе в пленарната зала. Те казаха, че ГЕРБ-СДС всъщност прокарват своите решения и законопроекти с плаващи мнозинства, включващи ДПС и "Възраждане“. Кирил Петков обяви, че коалицията се събира на съвещание, след което трябваше да обяви как ще процедира спрямо партньора си в управлението.

Кое обаче скара двете най-големи парламентарни групи?

Препъникамъкът този път станаха назначенията по висшите етажи на държавната администрация. ГЕРБ-СДС приемат действията на своя управленски партньор като чистки. Неколкократно те заявиха, че не одобряват назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП например. Този път обаче спорът възникна около шефовете на регулаторите – БНБ, Сметната палата и НЗОК. От ПП-ДБ настояваха за 14 дни, в които политическите сили да обявят имената на своите кандидати, а ГЕРБ-СДС първоначално дадоха само седем, но впоследствие поискаха срока да бъде две седмици.

Всъщност полемиката възниква около всички 89 поста в държавната администрация. В това число се включват и шефовете на службите, които вече неведнъж предизвикаха бурна реакция, особено след записите, в които се говореше за съгласуване с чужди посолства.

След нажежаването на страстите министър-председателят Николай Денков заяви пред журналисти, че и двете политически сили трябва да се успокоят. По думите му той и Мария Габриел работят без каквото и да било напрежение помежду си. Увери, че всички назначения в министерствата се случват след съвместно съгласуване на имената и каза още, че същата практика ще бъде следвана по отношение на кандидатите за областни управители.

Въпреки това обаче Денков не пропусна да отбележи, че откакто Иван Гешев не е главен прокурор, а на негово място временно изпълняващ длъжността е Борислав Сарафов, се наблюдава отклонение от законодателната програма, която двете политически сили предварително бяха съгласували.

След заседанието на ПП-ДБ Кирил Петков постави ултиматум – ще бъде поискана оставката на правителството, ако не бъдат изпълнени седем гаранции. Петков обяви, че ще поканят на среща представителите на първата политическа сила, за да бъде подписан "Механизъм за гарантиране на реформаторска програма“.

ГЕРБ-СДС не дадоха отговор в рамките на деня. Утре първите в 49-ото Народно събрание ще бъдат във Велико Търново, където ще проведат национално работно съвещание и ще стартират подготовката на партията за местните избори, които ще се проведат на есен. След съвещанието се очаква да бъде даден и отговор на ултиматума на ПП-ДБ.


Още по темата: общо новини по темата: 1582
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/264 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията