ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Психолог разкри защо все повече хора бягат от брака
Автор: Живко Кръстев 14:31 / 21.02.2024Коментари (0)863
© Фокус
Все повече хора от младото поколение между 18 и 39 години живеят на семейни начала. От 8 на 17,4% е нараснал броя им между двете преброявания. Това каза психологът Михаела Джоргова от гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Бракът е посвещение, отговорност и грижа за човека до нас, а все повече хора бягат от тази отговорност. Това се отнася особено за мъжете, посочи тя. "Културата на свобода, на индивидуализъм не търси това. Отгледаните от един родител деца, израснали в разбити семейства, не вярват, че бракът е нещо добро. Именно затова е важно да говорим, че е възможно да имаш щастлив брак и трайни взаимоотношения, но като всяко нещо в този свят, има нужда да се научим на това, да придобием някои умения, да видим защо бракът е ценност“, обясни Михаела Джоргова.

По думите й, ако човек търси трайна връзка, бракът е по-добрият вариант да я получи. "Когато сключваме брак, ние съзнателно решаваме, а когато човек съзнателно реши нещо, той е много по-склонен да го следва.“

Сред факторите за успешен брак двойките поставят на първо място приятелството. "Всеки иска другият човек да му е най-добър приятел, да е човекът, на който има доверие, с който може да сподели. За всяко приятелство е необходимо време – да го подхранваш, да прекарваш време, да споделяш, да бъдеш открит, да бъдеш уязвим. Когато хората се раздалечат поради стрес и всякакви други фактори, или пък не знаят как да разрешат някои конфликти, това в един момент създава предпоставка за емоционална или физическа изневяра. Тя е следствие от липсата на близост помежду им“, обясни психологът.

Инициативата "Седмица на брака“ стартира преди 25 години във Великобритания. Днес тя се отбелязва в 30 страни по целия свят между 7 и 14 февруари всяка година. В България тя стартира преди 13 години, разказа Михаела Джоргова.

По време на инициативата "Асоциация общество и ценности“ организира много събития за необвързани и несемейни с цел превенция и подпомага обвързаните да задълбочат близостта помежду си.

"Предлагаме много възможности, като каним специалисти във всяка една сфера да се включат и да направят нещо за брака и семейството. Целта на инициативата е да напомним, че човекът до нас не е даденост, че е нужно ние да мислим в тази посока, да излизаме заедно на срещи, да правим неща един за друг. Тази седмица е повод да си припомним какво ни е накарало да се влюбим един в друг, да си дадем сметка за ценните и важни неща. Ако не полагаме грижи за нашия брак, за нашето семейство, за най-близките си хора, няма гаранция за запазването му“, обясни Джоргова.  

Надежда Динева, която е съосновател на кафе-книжарница "Жираф“, организира редица събития по повод "Седмицата на брака“. Едно от направленията, в които работи Фондация "Жираф“, е да популяризира добротворството, вярата и любовта като начин на живот.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията