ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Психотерапевт: В брака има едно категорично правило
Автор: Диана Бикова 09:00 / 09.02.2023Коментари (3)404
© Sofia24.bg
Известният пловдивски психотерапевт, преподавател и консултант Стоичко Миличин разказа в студиото на Plovdiv24.bg подробности за книгата си "Семейно танго". В книгата се разискват семейните проблеми, а основното послание е, че каквото и да градим в работата и в семейството, най-важното е любовта.

След първата си книга Миличин се зарекъл повече да не пише. Така се случило обаче, че получил покана от тогавашния директор на ОП "Радостни обреди" Румяна Толова да води лекции пред бъдещи семейства и решил, че има нужда напътствията не само да бъдат изказани, а да стигнат до по-широка аудитория и в резултат се появила книгата "Семейно танго". 

"Живеем във време, когато продължителността на живота стана доста по-дълга и, когато настъпи кризата на средната възраст, дори дългогодишен брак може да бъде разрушен, защото той или половинката му не чувстват удовлетворение в брака. Всички имаме нужда да знаем как да се държим с партньора си" - смята психотерапевтът.

В брака има едно много категорично правило - жената трябва да разбира мъжа, за да се чувства добре с него, а мъжът трябва да обича жената, да запази това чувство на любов. "Жената трудно може да бъде разбрана - тя е емоционалната, тя е душата на това семейство, а мъжът е този, който добива ресурси, макар че в наше време вече не е точно така, той е този, който се грижи и закриля семейството" - допълва специалистът.

Кризата на средната възраст не е рядко явление и все по-често ще става. "Хората дълго време живеят, правят някакви компромиси и в един момент, когато пораснат децата, те вече не са склонни да правят такива компромиси. Много бракове се държат заради децата, което е пълен абсурд, защото децата, вместо да израснат в атмосфера на любов и на уважение и да изградят този модел, те растат в зона, в която има само конфликти и най-страшното е, ако тези конфликти стават пред тях и после това е техният модел за семейство" - казва Миличин. Посочва, че подобен стрес може да се преодолее с разговори и общуване и да се казва истината, но като се подбира момента.

"Всички мъже се женим за прекрасни, мили и красиви жени, а когато се развеждаме - се развеждаме със змии. Кой ги е направил змии? По същия начин и при жените - омъжват се за прекрасни мъже, а накрая се развеждат с чудовища. Двамата души в семейството имат еднакъв принос то да бъде заедно и да бъде щастливо или да е нещастно и разделено" - разказва психотерапевтът. Имал е случаи, когато негови клиенти са споделяли, че изпитват неистово желание да убият партньора си докато спи, други пък остават заедно, за да накажат другия и да не му позволят да бъде щастлив.

Липсата на време за близките ни, за партньора, за децата е оправдание. "Кое ни е важното в този живот? Кой е смисълът? Важното е да сме щастливи и да са щастливи хората, които обичаме. Ако ние, преследвайки някакви химери, някакви псевдоцели, златният телец, не намираме време за най-важното - децата си, за половинката си, за близките си, то какъв е смисълът?" - разсъждава той.

Тангото е танцът, който олицетворява любовта и животът с любимия човек е също  като тангото. Най-важното в тангото е, че винаги има страст, а страстта е израз на любовта - обобщава психотерапевтът. 

Любовта е характерно чувство при влюбените двойки, независимо от възрастта им, но може би най-силна е любовта в тийнейджърската възраст, когато е първата любов. Затова травмата, когато едно дете я загуби, е много болезнена и и точно в такъв момент има много случаи на суицид, защото няма с кого да сподели. "Преодоляването на тази травма става с разговори и внимание, а не да им даваме телефон или таблет, за да се отървем от тях. Не казваме "нямам време", нашата вълшебна дума. Време имаме за всичко" - казва Миличин в интервюто. 

Животът е любов, а любовта има много изрази, но човек сам кове живота си и никой не му е виновен, заключава той. 

Цялото интервю с психотерапевта Стоичко Миличин гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз пък нищо не разбрах. Много приказки и... Нищо не разбрах...
0
 
 
Взаимният компромис,не го забрявайте.
+1
 
 
Продължителността на живота станала по-дълга... При това не само по-дълга, но и ДОСТА по-дълга. Този психотерапевт в коя паралелна реалност се намира? Да погледне статистиката кога е умирал българинът и от какво преди 89-а и сега, 2022-а. С две думи ме загуби.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията