ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Първата вечер на Рожен събра десетки хиляди, вижте какви са цените в заведенията
Автор: Екип Sofia24.bg 12:02 / 15.07.2023Коментари (0)210
Десетки хиляди събра първият вечерен концерт на Роженския събор. В подножието на монумента на българското знаме Пилон "Рожен“ в петъчната вечер на сцената излязоха фолклорни изпълнител от всички етнографски области от страната в гала спектакълът "България гостува на Родопите“. С много настроение и положителни емоции се заредиха събралите се на Роженските поляни от цялата страна и специално дошлите за събитието българи от чужбина.

Още от началото си "Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023 доказа, че е събирателна точка на народните традиции и чистия български патриотизъм. На четирите сцени хиляди самодейци – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли представят фолклорното богатство на България. Красиви народни носии, хиляди български знамена, големи хора и стотици гайдари правят празника още по-пъстър и вдъхновяващ.

"Рожен“ 2023, по традиция, съчетава етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието отбелязва 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

"Роженският събор е безспорен символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родова памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията. Всички ние, тук, почитаме и съхраняваме българските традиции и ще съумеем да ги завещаем и предадем на идните поколения. Те са нашето наследство в бъдещето! Тук, на Рожен, в сърцата си носим България и затова именно тук вече гордо се извисява монумента на българското знаме“, подчерта Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето“, която е организатор на мащабното събитие.

Днес, събота, Роженският събор продължава с фолклорен конкурс, изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилна музейната експозиция, специализирани изложения на местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, фермерски пазар, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби, хоротеки и забавления за децата в Детската творителница.

Вечерта над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл "Родопа“, знаменитите "100 Каба гайди" и "101 Каба гайди", ФГ "Каба кабадайлии“. В спектакъла "Звезден Рожен" ще се включат родопските изпълнители Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, "Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Филип Симидов, Фидан Меров и др .

За облекчаване на пътния трафик се препоръчва използването на буферните паркинги в Чепеларе и Пампорово и използването на обществен транспорт от там и Смолян към Роженските поляни.

На място всеки посетител може да си направи пикник със своя храна и напитки. В ресторантите на терен и точките за хранене се предлагат различни артикули, като цените са в достъпен диапазон - 2,50 лв. за кебапче, кюфте и 500 мл. л. вода, 4,00 лв. за порция пържени картофи. На всяко заведение има ценоразпис с точно описание на грамажи и цени.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация "Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Медийни партньори на изданието през 2023 година са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, радио "Веселина“.

Още за "Рожен“ - Събор на народното творчество и животновъдство на http://www.rozhen.bg/bg/


Още по темата: общо новини по темата: 28
03.01.2024 »
24.07.2023 »
17.07.2023 »
16.07.2023 »
16.07.2023 »
16.07.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията