ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Работодателите се възпротивиха срещу идеята за "доносниците" за сделки под масата
Автор: Екип Sofia24.bg 16:07 / 24.10.2023Коментари (0)258
©
Българската стопанска камара представи становищата си по проектите за промени в данъчните закони, публикувани на Портала за обществени консултации. Предлагаме кратки резюмета на отделните становища, се казва в съобщението на БСК.

По Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) БСК подкрепя предложеното удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно и настоява за удължаване на срока за прилагане на намалената ставка за секторите хотелиерство и ресторантьорство. Камарата подкрепя създадената възможност ползвателите на СУПТО да генерират и предоставят фискален бон в електронен вид. БСК не подкрепя предложена възможност получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка. Вижте цялото становище ТУК.

По Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) БСК изразява резерви по отношение предложението за данъчно облекчение за регистрирани в НАП фискални бонове и не подкрепя разширяването на обхвата на информацията, предоставяна от платците на доходи, касаеща необлагаемите доходи.

"Предоставянето на информация за всички необлагаеми доходи изисква значителна промяна в организация на финансово-счетоводната отчетност, особено за микро- и малките предприятия“, се казва в становището на БСК. Не получава подкрепа и предложението за разширяване на обхвата на определението за "трудови правоотношения“. БСК настоява това предложение да бъде оттеглено, тъй като е несъобразено с редица закони и създава условия за произволно тълкуване, хаос, несигурност и непредвидимост за работодателите. БСК подкрепя отпадането на данъка от продажба или замяна на движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците - промяна в данъчния режим, за която нашите членове настояват повече от 10 години. Камарата подкрепя предложените промени в чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ във връзка с определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, в т.ч. и виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута да се приспадат 10 на сто нормативно определени разходи. Цялото становище вижте ТУК.

По Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) БСК подкрепя предложенията във връзка с въвеждането на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани, както и изменения в чл. 47а, целящи уеднаквяване на данъчния режим за финансовите институции и за нефинансовите предприятия. БСК настоява за въвеждане на предвиденото в Директива (ЕС) 2022/2523 на Съвета облекчение за съществена стопанска дейност, при въвеждане на национален допълнителен данък, с който да се облагат съставните образувания на една многонационална група предприятия, които се намират в Република България, или на голяма национална група предприятия. 

По Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) БСК се въздържа от подкрепа на въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества. Аргументите на БСК са свързани с това, че подобни разпоредби има в редица други нормативни актове и понастоящем приходната администрация разполага с богат инструментариум, който е в състояние да обезпечи ефективен контрол върху събираемостта на данъчните приходи, без да необходима уредба на допълнителни финансови стимули. 

По Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) БСК апелира да бъде оттеглено предложението за 100% увеличение на акцизната ставка за "независимите малки пивоварни“ с годишно производство под 200 000 hl бира. Според БСК, предложението противоречи на европейското законодателство и ще има силно негативно въздействие върху всички български производители на пиво, които са със статут на "независими малки пивоварни“. 

По Закона за местните данъци и такси (ЗМТД) БСК подкрепя предложеното освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификат с клас на енергопотребление "A“ - за срок от 6 години, както и за сгради с постигнати технически изисквания за "сграда с близко до нулево потребление на енергия“, по смисъла на Закона за енергийната ефективност - за срок от 10 години.


Още по темата: общо новини по темата: 858
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Столичен общински съвет 2024-2028г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията