ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Радан Кънев: Ако ДБ влезе в ЕНП, а ПП при Либералите, това може да бъде интересна спойка 
Автор: Йоланда Пелова 18:11 / 07.02.2024Коментари (1)494
©
Евродепутатът Радан Кънев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Европейците ще са отправим към урните от 6 до 9 юни тази година, за да изберем следващите евродепутати. Изключително важно е кого ще изпратим в Брюксел. Нали така?

Да, изключително важно е. Надявам се, че повече български граждани си дават вече сметка за огромното отражение на политическите решения на европейско ниво върху ежедневието ни, най-вече върху икономиката ни и върху здравето ни. Защото знаем, че основни функции на европейското законодателство са съсредоточени в търговия и икономика, енергетика, но също така опазване на околната среда и здравето на гражданите.

През 2019 година вие бяхте избран за европейски депутат с листата на "Демократична България обединение“, в Европейския парламент сте част от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Какви процеси наблюдавате от тогава до днес и как се промени Европейският парламент през вашия поглед?

Този Европейски парламент, чийто мандат изтича, е много интересен по няколко причини. Първата е, че това е първият Парламент, в който Християндемократите, ЕНП и социалистите заедно нямат мнозинство. Всички предишни Европейски парламенти се управлявани от голямата коалиция, т.нар. "голяма коалиция“ ЕНП и Партията на европейските социалисти (ПЕС). Но в сегашния мандат нямаше такова мнозинство, и поради тази причина имаше доста различни плаващи политически мнозинства, основното се състоеше от ЕНП, социалисти и либерали, но ако погледнем множество ключови гласувания, ще видим, че не рядко залата се разделяше между ляво и дясно, където гласовете на Зелените, на крайната левица започваха да тежат изключително много.

Другият интересен факт в този Парламент беше, че в него бяхме над 63% новоизбрани депутати, което е далеч най-високият досега процент. Така че това беше един особен, много динамичен Парламент, който по мое мнение няколко пъти, особено през първите си години, залитна много радикално, много крайно в ляво и в свръхамбиция, бих казал, утопична амбиция по отношение на климатичната политика – политика, която аз по принцип поддържам, но не когато се губи реализмът в нея.

Сега може би е време за корекция, ако тогава са залитнали в една посока, сега какви тенденции наблюдавате и може ли да се коригират нещата безопасно?

Една значителна корекция настъпи вече през последната година на работа на този Парламент. Усети се, че ако през 2019 година изборите минаха под знака на климатичната тревожност, дори на моменти бих казал климатична паника, водена от движението около Грета Тунберг, нейните съученици, които петък не ходеха на училище, за да протестират, то сега основната тревога произлиза от рисковете за икономиката и за националната сигурност, пряко производна и инфлационната вълна, която започна през 2021 година, и на руската агресия в Украйна, която започва през 2022-ра. Така че без да подценяваме климатичната криза – тя е факт, който ние виждаме в 3 поредни изключително сухи години, в които земеделците, не само в България, имат най-ниските си добиви от много време насам, а виждаме и 15-градусовите температури по Нова година не рядко – но без да подценяваме тази криза, водещата тревога в момента през последната една година и преди европейските избори е свързано с покупателната способност: повишаването на цените спрямо доходите, както и с кризата, свързана със сигурността естествено, когато една голяма, пълномащабна, жестока война се разгръща в рамките на европейския континент.

Всички тези процеси, за които говорите, те продължават и се развиват във времето. Обаче как си обяснявате именно резкия спад, който се очаква на Зелените, и не само, на европейските центристки семейства като цяло?

Аз не бих казал, че със сигурност ще има рязък спад на центристките семейства, не бих искал да правя прогнози, анализи преди изборите. Моята цел в рамките на тази компания, ще бъде умерена дясната ЕНП, разумният десноцентристки глас да запази позициите си или по възможност да увеличи позициите си в Европейския парламент. А Зелените към момента изглежда става жертва на това, че всички възприеха тяхната политика. Тяхното говорене за климатична неутралност през 2040 или 2050 година, за едностранно постигане на климатични цели от страна на Европа, без оглед на глобалните процеси, получи подкрепата на Европейската комисия, най-вече в лицето на Франс Тимерманс, но той беше социалист, а не е зелен.

Либералите, боя се, плащат много висока цена за това, че влязоха в ляво правителство в Германия, все пак най-голямата европейска държава, а и затова, че в рамките на Европейския парламент през повечето време на тези пет години, когато Парламентът се делеше на ляво и дясно, заемаха лявата страна. Създаваха, тъй като те бяха балансьорът, едно ляво мнозинство, което прокара редица много спорни политики. Тук бих подчертал например забраната на регистрацията на нови двигатели с вътрешно горене от 2035 година, както и поредица от мерки, които доведоха до неконтролирано повишаване на цената на въглеродните емисии.

Това са политики, които мнозинството от ЕНП гласува "Против“, но имаше едно съществено ляво мнозинство в Парламента, в което участваха либерали, социалисти и зелени, и дори т.нар. "крайна левица“, състояща се предимно от ортодоксални комунисти. Нормално е либералните, особено дяснолибералните партии, като Немските свободи демократи, да страдат много от това, че са участвали в приемането на неразумни леви решения в рамките на този мандат.

Г-н Кънев, какви са вашите прогнози относно България? Знаем, трябва да изпратим в ЕП 17 евродепутати, включително и вие сте част от тази надпревара. Какви са разговорите, които текат сред вашите колеги и с ваши колеги?

Аз категорично няма да се наема с прогноза, и не защото не мога да я направя, защото не ми е работа. Моята работа е политическата кампания, политическата борба в името на това на първо място, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ да запазим коалицията си и да се явим заедно. Намирам това за много важно, защото ние представляваме тези български граждани, които се чувстват европейци, не проевропейски, както би следвало да се чувстват хора в Сърбия или Молдова – държави, които са кандидатки за членство, а европейци, активни участници във формиране на европейската политика. Тези българи, които сме със самочувствие, че можем да влияем на европейската политика, а не да чакаме някой в Брюксел да ни каже какво е нашето мнение, дали ни се спи или сме гладни, и естествено, освен да се явим заедно, да спечелим тези избори.

Аз виждам в  "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ истински представител на хората, които могат да защитят българския интерес с активна политика в Брюксел, и да бъдат ярък, тежък контрапункт на антиевропейските настроения, които биват насаждани в българското общество, често пъти с враждебни мероприятия отвън, в не малка степен и поради грешни решения на самия Европейски съюз, които следва да бъдат коригирани в следващия Парламент.

Както стана ясно номинираният за водач на листата на "Продължаваме промяната“ на евроизборите е господин Никола Минчев. Той коментира, че общо явяване на ПП-ДБ ще се реши в близките седмици разбира се, но според него това ще бъде разбира се сигнал към всички избиратели те да бъдат единни. Стои обаче въпроса към кои семейства, европейски семейства ще се причислят двете формации и проблем ли ще бъде, ако изберат различни такива?

Не, никакъв проблем не е. Това се случва много често в европейската практика, широки коалиции се явяват на европейски избори, след което избират различни европейски семейства, естествено близки, не противоположни европейски семейства. Това има и предимства, това има и недостатъци като решение, но аз в никакъв случай не го смятам за драматично, не смятам и че това е нещо предрешено. Докато примерно за Демократи за силна България – партията, в която аз членувам, за мен самият членството в ЕНП е отвъд съмнение, то е уставна характеристика на нашата партия, то в нашата коалиция има достатъчно други партии, които не са взели своите окончателни решения, имат свободата да водят преговори след изборите, за да видят по какъв начин най-добре ще защитят и партийния си и национален интерес.

При всяко положение евродепутатите, избрани от двете формации "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“, трябва да продължат много активно да сътрудничат помежду си в следващия Парламент, като ако присъстват в две групи, това може да бъде разглеждано и като предимство. Т.е. като един инструмент за сближаване на линията на ЕНП и тази, на либералната група, а това ще е изключително необходимо. Знаете ли, следващият Парламент, както казахме, ще има много важната задача за една разумна, умерена, обединяваща, а не разделяща политиците и държавите корекция на някои грешни решения на досегашния Парламент.

Кои например, г-н Кънев?

Според мен решението за забрана например на двигателите с вътрешно горене подлежи може би с оглед на пазарните реалности на преразглеждане, защото то зависи изключително много от пазарните тенденции. Политическите решения не могат да създават пазар на автомобили, те могат само да го следват. Също така един съществен набор технически решения в рамките на системата за търговия с емисии, за които нямаме време да влизаме в детайли, но които доведоха до неоправдано, дори непоискано увеличаване на цените на въглеродните емисии, съответно имаха съществен проинфлационен ефект. Може би цялата философия но т.нар. "търговия с емисии второ поколение“ СТЕ 2, която предвижда повишаване на цените на горивата за отопление и за транспорт, ще се наложи да бъде преразгледана поради този феномен на намаляване покупателната способност, на обедняване на гражданите в много европейски държави, който трябва да бъде политически пресрещнат.

Не на последно място има решения, свързани със земеделската политика, които виждате, че в момента Европейската комисия замразява временно под натиска на земеделските протести, но това е трето поредно временно замразяване. Когато една политическа мярка се налага три пъти да отлагаш влизането й в сила, това е силен сигнал, че може би тя трябва да бъде преразгледана. А това е един малък набор от примери за необходима корекция, за да запазим високите си климатични цели, за да запазим борбата си срещу климатичните промени без да съсипваме икономиката си и покупателната способност на гражданите си. Това е една много трудна, много фина политическа настройка в следващия Парламент, защото иначе рискуваме той да се разбие на два блока: Един на антиевропейско малцинство, което да крещи от единия ъгъл, да не приема нищо, и един на едно уж проевропейско мнозинство, но мнозинство, което ще бъде отново заложник на левичарски популизъм, както и досегашният Парламент.

А това е рискува под знамето на фалшива европейска интеграция ние да продължим с неразумните икономически политики. За да се преодолее този риск, следващият Парламент трябва да има много мощен центристки, и тук искам да подчертая, дясноцентристки блок, който да може да проведе едновременно политика на засилване на политиката по сигурност, засилване на общата външна политика, засилване на охраната на границите, и разумни пазарни корекции с икономическата политика. Това без едно много активно и бих казал деликатно сътрудничество между ЕНП и либералната група няма как да се случи. Но в това сътрудничество е ключът на следващия Европейски парламент.

Г-н Кънев, "Възраждане“ знаем за пръв път ще премери сили на този терен, и то в контекста на всички тези процеси, които се случват очаквания, нови, БСП ще трябва да обнови изцяло листата, ДПС да излъчи свои хора след партийния конгрес, който се очаква пък в края на месеца. Въобще много нови неща предстоят да се случат. Това какъв сигнал е за България?

Българската политика се променя. В това няма никакво съмнение. Дори да се променя по-бавно отколкото ни се иска, тя се променя съществено. Част от тази промяна е и фактът, че "националистическото“ – казвам го в огромни кавички – крило в българската политика става все по-откровено проруско и антиевропейско. Това е феномен, пряко свързан с руската агресия в Украйна, с интензивната руска враждебна пропаганда в българското медийно и обществено пространство, и феномен, който не трябва да ни учудва, той трябва да ни тревожи, но не и да ни учудва. Така че да, аз очаквам, че партия "Възраждане“ ще проведе силна антиевропейска кампания, ще си сложи с пълния арсенал на откровени лъжи – нарочно не казвам фалшиви новини, защото това е някакъв служебен термин, а лъжата си е лъжа – откровени пропагандни лъжи на арсенал на руските служби в комуникацията им с европейските граждани – нещо, в което руските служби са доста добри, и ще постигне определен успех. А тук няма някаква особена драма, подобни партии от България са били представени в предишния Европейски парламент, подобни партии от различни държави има в момента не малко в сегашния Европейски парламент.

А тези откровено антиевропейски партии с проруска характеристика са натикани в ъгъла, зад т.нар. "санитарен кордон“ и имат много малко влияние върху взимането на решения. Тук бих искал да направя едно много важно разграничение, защото създава се от демократични, по-скоро европейски, по-скоро либерални среди едно паникьорско настроение, според мен съвсем съзнателно, че видите ли крайната популистка десница ще спечели изборите в половината европейски държави, ще бъде втора, трета сила в следващия Европейски парламент и прочие, и прочие.

Това е много подвеждащо, много неточно и пак казвам според мен има известен пропаганден характер като послание, защото след т.нар. "крайна десница“ има съвършено различни партии. Първо, тя от сега още е разделена в Европейския парламент на три части: Има групата "Идентичност и демокрация“, където са французите на Льо Пен и "Алтернатива за Германия“, има Европейските консерватори и реформисти, където са италианските консерватори, полските, испанските, шведските, финландските. Европейските консерватори и реформисти са категорично за силна и единна Европа, просто имат по-различен възглед за някой политики, твърдост за обща отбрана, твърдост за обща външна политика, и категорично подкрепа на независимостта на Украйна срещу руската агресия.

В "Идентичност и демокрация“ има две групи: Едните са откровено така руските мекерета, да му кажем директно, докато другите са по-скоро местни националисти от холандски или белгийски тип. Трябва много внимателно да се разграничават различните формации в националконсервативното, дясното и антиевропейското пространство, за да се види, че шансът за едно разумно дясноцентристко в следващия Парламент без участието на антиевропейци и руски агенти е напълнена реалистично.

Как вие ще работите за тази консолидация на съставните части на дясна коалиция?

На първо място, за да се постигне такава цел от наша гледна точка, е необходимо "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ да получим сериозна подкрепа на тези избори, защото както казах, ние сме действително очевидния контрапункт на антиевропейските и проруски залитания, които виждаме за съжаление не само във "Възраждане“, но и в това ново БСП на Корнелия Нинова, за което споменахте, и в линията на държавния глава, на президента на България за огромно съжаление. На второ място със сигурност, ако получа доверието на достатъчно български граждани и бъда избран, аз ще работя вътре в рамките на ЕНП за това нашата политика да бъде насочена към един такъв разумен завой на дясно на европейската политика – умерен, разумен, не радикален спрямо сегашния Европейски парламент, и за намиране на общото с Групата на либералите, а не на това, което ни разделя.

От тези гледна точка, защото там има много, много смислени, икономически особено десни, десноцентристки политически партии, с които се говори лесно, когато не се търси партизанско надцакване, а се търси конструктивен подход. Затова и казах, че в крайна сметка, ако една група евродепутати от "Демократична България“ влезе в ЕНП, и друга група от "Продължаваме промяната“ влезе в Либералите, това може да бъде една много интересна спойка и България да се окаже много по-важна отколкото си представяме за формиране на следващите мнозинства и изобщо на следващия мандат на европейските институции.

Показателни ще бъдат европейските избори за вътрешната политика в България, много често чуваме това. Според вас тест ли ще бъдат наистина европейските избори за България като цяло и за политиката, която се води у нас?

След пет години много интензивна работа в Европейския парламент свикнах да гледам на темата за европейските избори наистина през нейните големи последици на европейско ниво, които пряко засягат всеки българин, а не през партизанските сметки на българските политически парти. Европейските избори ще бъдат много важни за България, но не за това как ще се промени балансът между партиите вътре в страната ни, а затова как те ще се отразят върху националната ни сигурност, върху икономиката.


Още по темата: общо новини по темата: 33
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.02.2024 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията