ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Радев: Най-големият проблем е огромната зависимост на местната от централната власт
Автор: Екип Sofia24.bg 20:56 / 19.06.2023Коментари (0)218
© Фокус
За мен е привилегия да се обърна към вас, представителите на местната власт в края на един от най-предизвикателните мандати в новата ни история. Това каза   президентът Румен Радев в Пампорово, по време на участието си в заключителната конференция на НСОРБ за общински мандат 2019-2023 г., предаде репортер на "Фокус".

"Това е мандатът, белязан с безпрецедентни регионални, глобални кризи – ковид, мигрантски вълни, война, инфлация, политически криза, природни бедствия, растяща тревога. Възползвах се от поканата, за да изразя признателност към всички вас. Именно вие преведохте хората в тези кризи. Именно вие олицетворявахте държавата и вдъхвахте увереност дори когато отговорните институции абдикираха. Много от предизвикателствата са зад гърба ви, други нови тепърва ще поставят на изпитания вашите възможности и лидерски качества, най-вече за тези от вас, които ще поемат предизвикателството продължат да управляват и през следващите години. Това през което преминахте ви направи по-силни, по-мъдри и уверени“, допълни президентът.

Той не скрия своята вътрешна удовлетвореност от факта, че за тези 4 г., България значително се промени. "Цифрите говорят сами за себе си – от 120 млрд. лв., БВП през 2019 г, за изминалата година той вече е 165 млрд. лв. От износ 76 млрд. лв. през 2019 г., за м. г., той вече е 113 млрд. лв. Това са последни данни от БНБ от преди няколко дни. Това е продукт, чието производство и растеж е организирано от вас. Вие успяхте да работите активно да работите с наши и чужди инвеститори, да разгърнете нови производства да привличате непрекъснато и европейско и национално финансиране за инфраструктура и за социални програми. Успяхте да работите с бизнеса, за насърчаване на корпоративната социална отговорност, за подобряване непрекъснато за стандарта и качеството на живот, за подобряване на жизнената среда. Наскоро посетих високотехнологичен център, далече от София, събрал стотици млади талантливи хора. Бяха успели да върнат над 100 млади българи да работят там. Това не първата бяла лястовица – такива процеси вече текат и на други места“, отбеляза държавният глава.

Той открои и основните проблеми и те са демография, растящите регионални дисбаланси и неравенства, предизвикателствата пред пограничните планински региони, ниското заплащане на общинската администрация на фона на растящи ангажименти и увеличени правомощия, липсата на кадри – много сложен процес, чието негативно влияние се увеличава и от изоставянето на образователните програми насочени към нуждите на местния бизнес. Най-големият проблем е все още огромната, а на места и пълната зависимост на местната власт от централната власт, категоричен е Радев.

Той се обърна към кметовете от страната, като посочи, че те са рекордьори, защото в този мандат им се е наложило да работят със 7 правителства. "Трябва да сте много изкусни във вашата работа, за да се настроите бързо с проекти, с планиране, за да вървите напред въпреки политически сътресения. Убеден съм, че вие сте видели от вашата работа със служебния кабинет на Гълъб Донев, че изпълнителната власт трябва, но и може да работи в интерес на гражданите и развитието на българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на диалога, откритостта, готовността да се помага и във важни процеси как да се развиват по-устойчиво общините. Така че във всички нива на управлението да има ясна комуникация, да има диалог и уточняване на целите в една посока“, уточни Радев.

Нели ГЕРГЬОВСКА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията