ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Радев в Брюксел: Година след началото на войната между Русия и Украйна фокусът трябва да е върху преустановяване ѝ 
Автор: Екип Sofia24.bg 13:30 / 09.02.2023Коментари (0)420
©
България ще наложи вето, ако санкциите заради войната между Русия и Украйна обхванат и ядрената енергетика.

Време е една година след започването на кръвопролитната война между Русия и Украйна фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия в търсенето на мирно решение. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че България ще продължи да подкрепя в рамките на своите възможности страдащите от войната в зоните на конфликта, особено през критичните зимни месеци, както и украинските бежанци на българска територия.

"Ще призова ЕС да използва цялата своя сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия и за дипломатически усилия за мирно решение", подчерта Румен Радев.

Запитан за възможността ЕС да включи ядреното гориво в следващ пакет санкции, президентът напомни, че неколкократно е изразявал позицията на страната ни по този въпрос в Брюксел, който пряко засяга енергетиката и икономиката на България. "Не можем да приемем санкция в ядрената енергетика и ако се наложи, ще наложим вето", подчерта държавният глава.

Служебното правителство изпълни решението на 48-ото НС да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия на Украйна и се надявам в бъдеще това да не се допуска, посочи президентът, в отговор на въпрос.

"Това е кръвопролитна война и все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете на оръжията, чуваме само призиви за победа без някой да може да дефинира в момента какво означава победа", добави държавният глава.

Нелегалната миграцията е проблем не само за сигурността, но и за демократичните устои на ЕС, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че България полага огромни усилия, инвестирала е много средства от своя бюджет за инфраструктура по границата, технически системи за наблюдение и контрол, както и за охрана.

"Но нашите ресурси са недостатъчни. Затова и в последните месеци ние водим активна дипломатическа дейност на всички нива за повече солидарност, повече подкрепа не само към България, но и към всички държави на първа линия, защото охраната на външните граници не е само наш ангажимент, а той трябва да бъде ангажимент на всички държави членки", подчерта той.

Румен Радев заяви, че страната ни е предоставила вече ясни разчети на Европейската комисия за укрепване на защитата на българската граница. В резултат на нашите дипломатически усилия все повече лидери се обявяват за по-силна подкрепа за България за охраната на външните европейски граници.

Само преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също е отбелязала, че инвестирането в охраната на българо-турската граница трябва да бъде приоритет. Затова и президентът Радев ще предложи пилотен проект за засилване на охраната на българо-турската граница с финансиране от ЕС.

Румен Радев подчерта също така, че темата за европейската интеграция на Република Северна Македония не е в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, но задължително ще бъде повдигната от него.

"Проблемите с РСМ очертават изобщо подхода на ЕС към нашето бъдеще на съюз, който се основава на ценности и принципи", заяви президентът.

Държавният глава напомни, че през последните две години е отстоявал позицията на страната ни на всички европейски формати, включително и чрез налагането на вето, за да се разбере сериозността на този проблем в цялата негова дълбочина.

"Българската позиция по този въпрос всъщност е адекватната европейска позиция и именно тя намери място в преговорната рамка за РСМ", подчерта още Румен Радев.

 

Държавният глава посочи, че агресията и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ вече води до престъпления от омраза – палежи, стрелба по културни клубове, физическо насилие над македонски българи и български граждани. "Очаквам категорична институционална реакция от властите в Република Северна Македония и незабавни действия за разкриване на извършителите, предприемане на адекватни действия за разследване и тяхното адекватно наказване. За съжаление не виждам необходимата политическа воля“, заяви Румен Радев. По думите му се наблюдава разминаване между амбициите на Република Северна Македония и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна и реалността, в която живеят македонските българи.

 

"Отричането на проблем със спазването на правата на македонските българи, само удължава неговото разрешаване, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност. Оттам то стимулира и престъпленията от омраза“, констатира държавният глава. Затова държавният глава ще призове Европейският съюз да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи в РСМ.

 

Преговорите на РСМ за членство в ЕС могат да започнат тогава, когато българите бъдат вписани в конституцията на нашата съседка. Те до момента не са вписани и преговори не са започнати, посочи още президентът в отговор на въпрос дали България е готова отново да наложи вето на започването на преговорния процес на РСМ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията