ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Радослав Христов: Ще сезираме премиера за по-строг контрол върху производството на вносните продукти
Автор: Ваня Кузманова 09:27 / 02.10.2023Коментари (0)204
© БНР
Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов в интервю за "Фокус"

Земеделците излязоха на национален протест, след като исканията им не бяха изпълнени от правителството. Протестът се премести и под прозорците на властта, след което бяха поканени от правителството, за да подпишат меморандум. Какви бяха исканията и какъв консенсус постигнахте с правителството?

Точка едно, която касае като цяло зърнопроизводителите, беше да се наложи забрана за внос на слънчоглед от Украйна. По отношение на другите четири точки, те са свързани с допълнително финансово подпомагане, както с европейски, така и български средства за останалите сектори - плодове и зеленчуци, месо, мляко като цяло. Исканията за тези средства бяха да бъдат изплатени възможно най-бързо, най-скоростно, заради тежката обстановка в сектора. По отношение на първа точка, за забраната на внос на слънчоглед от Украйна, съответно след като по време на протеста бяхме поканени на среща при министър-председателя и финансовия министър, подписахме меморандум, в който се забранява вноса на слънчоглед до 30 ноември. Като през този период трябва да излезе нов регламент за търговия, говоря за ЕС и Украйна за търговия със земеделска продукция като цяло, не само за слънчоглед, а въобще за всички аграрни стоки. Все още не е финализирана тази нова спогодба, или не знам как да я нарека, лицензионен режим се води в момента, който трябва да бъде изработен между ЕС и Украйна. Очакваме да видим как ще изглежда той като цяло, как ще ни бъде представен. Ще бъде на принципа, доколкото разбираме ние предварително, някакви квоти за определените продукти, които ще има възможност Украйна да изнася за всяка една държава членка на ЕС. И съответно, оттук-насетне, като видим какъв ще бъде регламентът, технически как ще изпълнява, трябва да видим и какви ще бъдат квотите за България за отделните аграрни стоки.

Какъв е срокът на споразумението?

Срокът е в сила, в смисъл такъв, че меморандумът по отношение на точка 1 за въвеждане на забрана е от деня на подписване на меморандума до 30 ноември. А по другите точки, единият срок за изплащане беше 30 декември, другият срок беше 6 октомври. Единият трябваше да бъде уточнен точно кога може да бъде най-ранният срок, тъй като там трябваше да бъдат уточнени и средствата, тъй като не бяха доуточнени като сума дали да бъдат 48 или 47 милиона и възможно най-краткият срок за изплащане на тези суми за другите сектори.

Всички сектори ли са удовлетворени от подписания меморандум?

Надявам се, след като тези 25 председатели на отделните браншови организации, които са част от Инициативния комитет, след като всички са се разписали под този меморандум, означава, че са удовлетворени, ако не изцяло, то частично. То е ясно, че всеки един има своите резерви и компромиси, но в крайна сметка, да се търси някакъв баланс, някаква удовлетвореност и у двете страни. Имам предвид и държавата като такава и от страна на земеделските производители.

Очаква ли се увеличение на цените на някои продукти?

Всичко се очаква. И увеличение, и намаление - всичко може да се очаква, без да конкретизирам кои продукти, защото всичко зависи от, говоря в нашия случай за пазарите, които са международните, борсовите, зависими сме от цени на горива, петрол и т.н. По отношение, ако визирате, примерно плодове и зеленчуци, или мляко и други. Плодовете и зеленчуците, там има сезонни цени, нормално е наближавайки есента и зимата, да започнат лека-полека да поскъпват, имайки предвид, че производството в България след летния сезон намалява драстично и се увеличава вносът. Макар, че логиката понякога не кореспондира с действителността, защото при нас в момента е обратно. Вносът е доста по-евтин от българското потребление, докато при плодове и зеленчуци е обратно - вносът е доста по-скъп от българското. Това е, че понякога икономическите закони не могат да бъдат приложими еднакво навсякъде и за всичко.

Възможни ли са последващи протести?

Всичко е възможно. По отношение от 2 до 5 точка, които са свързани с национални европейски плащания, говоря за всички останали сектори, без сектор зърнопроизводство. Там мисля, че няма да има някакъв проблем. Сега, ако има закъснение от 2-3-5 дни, не мисля, че ще бъде фатално за колегите от другите сектори и браншове, По принцип, разковничето като цяло е във вноса на слънчоглед от Украйна, тъй като в момента продължава да стои доста голямо количество български слънчоглед по складовете. Тук отварям една скоба, че независимо от забраната, меморандумът, който има, а и по времето на самата забрана, която беше от май до 15 септември 2023 г., се намираха пак причини да бъде заобиколена забраната за внос на слънчоглед, като слънчогледът се продаваше като румънски, като не знам какъв, и то това е проблемът и с другите стоки също.

Млечни продукти, мед?

Да, абсолютно всичко, просто една украинска фирма продава на една румънска и от там насетне, става все едно, че е произведено в Европа, образно казано и влиза като вътрешна обща доставка, а не като внос от Украйна, и по този начин се заобикалят регламентите. Предполагам, че може би тази седмица ще сезираме премиера по тази тема, как може да се осъществява по-добър контрол за това нещо.

Имате ли нещо предвид, как може да се осъществява контрол, или очаквате отговор от премиера?

Аз нямам нищо предвид, нито съм разследващ полицай, нито съм служба ДАНС, нито съм митница, нито съм такива неща. Аз съм земеделско лице, държавата трябва да намери механизми, ако трябва съвместно с Европейския съюз, ако трябва съвместно с Румъния, Полша, да го направят така, че да има възможност да има проследяемост на стоките, ако искат чип да им слагат, каквото си решат, тяхна работа. Но без проследяемост на стоката няма да се получи никакъв ефект.

Сезирането на премиера да го очакваме другата седмица?

Да, предполагам, че другата седмица ще го сезираме по тази тема, тъй като в момента събираме по наши канали информация и данни по митниците, къде, какво се случва, по границите по-скоро.

Благодаря ви!

И аз благодаря.


Още по темата: общо новини по темата: 292
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Газови доставки
Столичен общински съвет 2024-2028г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията