ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Румен Радев: Присъединяването на България и Румъния ще допринесе за сигурността в Шенгенското пространство
Автор: Екип Sofia24.bg 17:19 / 24.06.2023Коментари (1)308
©
Недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да направи Европа по-силна и сигурна. Двете страни, като държави от първа линия на европейската граница, могат да допринесат за ефективното реформиране на Шенгенската система и да се включат в съвместните усилия заедно с останалите държави членки. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на Европейския форум Вахау, който се провежда в Австрия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  На събитието се обсъждат различните политики за бъдещето на Европа с участието на политици и представители на гражданското общество.

"Европейският начин на живот означава сигурност и просперитет", добави още  Румен Радев. По думите му, включването на България в Шенген ще допринесе в тази насока особено във време на криза. "Напълно разбираме, че Шенген е чувствителна тема за австрийското общество и не съм тук да лобирам, а за да заявя, че България пази по най-добрия възможен начин границата от 300 км., която се явява външната на ЕС“, посочи държавният глава. Той отбеляза, че страната ни е финансирала с национални средства защитата на границата, като е мобилизиран значителен човешки ресурс, включително военнослужещи, да охраняват границата в труднодостъпните терени. За миналата година миграционният натиск е нараснал 4 пъти, но страната ни отчита сериозно намаляване на броя на излезлите от страната мигранти.

Президентът Радев изрази благодарност на Австрия за подкрепата в борбата с нелегалния трафик и охраната на границата. "Трябва да сме съпричастни към съдбата на хората, които преминават границата. От тях се възползват мощните международни  мрежи за трафик“, посочи президентът. Той допълни, че в цяла Европа са разположени мощни центрове за финансиране на нелегалната миграция. Затова освен че България полага усилия за охрана на границата, страната ни е инициирала работна група за сътрудничество и обмяна на информация и с цел прекъсване и неутрализиране на международните финансови потоци, които контролират нелегалната миграция.

В изказването си пред участниците във форума Румен Радев посочи, че България е сред силните поддръжници на европейската интеграцията на Западните Балкани. В настоящата критична ситуация обаче не трябва да правим компромис със спазването на Копенхагенските критерии за членство и защитата на човешките права, заяви президентът и даде пример с Република Северна Македония и осигуряването на необходимите гаранции за спазването на правата на българите там и вписването им в конституцията на страната.

Държавният глава заяви още, че в контекста на войната в Украйна страните от ЕС и НАТО трябва да предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на европейските граждани. По думите му, последното развитие на ситуацията в Русия с групата "Вагнер“ създава нов център на нестабилност предвид ядреното и химическото оръжие в страната.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер открои като голяма грешка на ЕС, че през изминалите години България е била оставена сама да се справя с охраната на една от най-дългите външни сухопътни граници на ЕС, включително и с цената на човешки жертви. Той също така благодари за изградените през годините приятелски отношения с президента Румен Радев и открои силната подкрепа, която е оказал в рамките на Европейския съвет, за подпомагане на усилията на България за охраната на външните граници с Турция. Австрия счита, че бюрократичният подход не е справедлив и България заслужава много по-силна подкрепа като страна на първа линия в борбата с нелегалната миграция.

В събитието участие взе и министър-председателят на Италия Джорджа Мелони. Международното събитие в Долна Австрия се организира от 1995 г., когато Австрия се присъединява към ЕС, и се провежда в абатството "Гьотвайг“ като символ на обединяващата идея на европейската политика, християнските ценности и като се отчитат позициите на обществото.


Още по темата: общо новини по темата: 502
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Европейският начин на живот означава сигурност и просперитет" Радев се е поболял нещо днес от объркващите новини. Ние не бяхме ли за евразийския начин на живот?
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията