ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Румен Радев открито заговори за промени в Конституцията и оставка на глания прокурор
Автор: Екип Sofia24.bg 18:28 / 20.01.2022Коментари (2)500
©
Назрял е моментът за дебати за промени в Конституцията, смята президентът Румен Радев, цитиран от БНР. Той заяви, че приема декларацията на управляващата коалиция с искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев като необходимата политическа воля, за да започнат законови и конституционни промени.

"В основата на Конституцията стои човекът и неговите права. Трябва да мислим и за там, не само, разбира се. Всички очакваме да направим такива промени, с които да имаме ефективна и отговорна прокуратура, но не само това. Има и други промени, които трябва да направим. Вчера споменах някои от тях. За отварянето на Конституцията трябва да има консенсус, трябва да има дебат, трябва да има обществено съзряване, че тези промени са необходими".

В отговор на въпрос дали е дошъл моментът за отваряне на Конституцията, той отвърна:  "За отварянето на Конституцията трябва да има консенсус, трябва да има дебат, трябва да има обществено съзряване, че тези промени са необходими и най-важното – трябва да има и парламентарно мнозинство. Дебатът е назрял".

Държавният глава коментира и политическата декларация на управляващата коалиция с искането за оставката на главния прокурор Иван Гешев: 

"За да има законови и конституционни промени, трябва да има ясно изразена политическа воля и приемам тази декларация като необходимата политическа воля, за да се стартират и законовите, и конституционните промени".

Относно депозираната оставка на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров, президентът каза: "Оставката е личен акт. Не мога да я коментирам".

Премиерът Кирил Петков е запознал президента Радев с резултата от посещението си в Северна Македония. Държавният глава коментира, че са налице позитивни сигнали от визитата на министър-председателя в Скопие, но подчерта:

"Наред с всички усилия за подобряване на свързаността, за инвестиции, за икономика, сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за начало на преговори. Това е вписването на македонските българи в конституцията наравно с другите части от народи, прекратяване на езика на омразата и на всякакви посегателства върху българската история и култура".

Румен Радев заяви, че е назрял моментът за дебати за промени в Конституцията:

Държавният глава определи като бягство от истината напускането на ГЕРБ на пленарната зала по време на словото му за встъпване във втория му мандат в сряда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато президента на една Парламентарна република иска оставката на Главния прокурор ,това е ясен признак ,че му е бръкнато в дивия. В ЕС трябва да разберат ,че тоя русофилски г*з е невеж да разбере какво значи независимост на съдебната власт и че има ред в институциите и приоритети. Не може да се оправдаваш с глаВния прокурор за реформа в съдебната власт при положение ,че законотворците на които си ментор си чоплят в носа. Къде са ви законите или законопроектите ? Няма такива. Що ??? Щото дУпетатите от 4тата уйдурма не знаят какво да правят. И най лесно е да искат оставката на Главния прокурор.
0
 
 
Наистеня е назрял един *дебат* - *президент* е напълно излишна и паразитна фигура,спокойно можем и без него.Е,ще ми липсва деса миризлива,но ще го преживея.И някой да напомни на кауня какви са неговите правомощия.А тъпанарите,гласували за него,може да си го наврат отзад!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията