ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Руслан Стефанов: Решението на парламента за предоговаряне на ПВУ е недалновидно и безотговорно
Автор: Екип Sofia24.bg 19:02 / 09.02.2023Коментари (0)398
©
Партньорите ни бяха пределно ясни, че няма да се случи много по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на "Фокус“ програмният директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

"Това, което българският парламент направи беше изключително недалновидно и безотговорно. Там беше включено предоговаряне на фундамента. Зеленият пакт, за който се говори в Брюксел, не е нещо друго, освен едно ускорено развитие на икономиките на ЕС, тъй като в световен мащаб това е тенденция, за която се предполага, че всички са се договорили. Големите икономики – американската, китайската инвестират големи ресурси в тази насока. И онези икономики, които пропуснат преминаването в потребителски стоки, които да отговарят на тези тенденции, ще имат проблем с времето в икономиките си. От тази гледна точка не бива да гледаме на този план като нещо, спуснато от Брюксел. То е една необходимост за българската икономика, за да премине в една по-висока степен.  Румъния, Унгария, Хърватия изпреварват последните 5 г. темповете на ръст на България. Т.е. се получава едно постепенно изоставане на доходи от България в сравнение с тези страни. Това се случва, защото в българската икономика няма достатъчно инвестиции.“

И тук идва въпросът - защо тези средства от ПВУ са важни за българската икономика – забележете, не за правителството, допълни Стефанов. "Ние в момента инвестираме по-малко в нашето бъдеще, в резултат на което тези пари, които са изключително важни за икономиката ни, тяхната роля не е просто допълнително да се вкарат свежи пари в икономиката, а да привлече нови средства и инвестиции. Българският парламент издаде една безсмислена заповед към правителството да промени фундаментално разбирателство между България и ЕК, с което България с изключителна смелост се простреля в крака и доказа на всички партньори, че на нас не може да се разчита за нищо и сме изключително недалновидни в своите сметки. В крайна сметка, това което ще стане е, че партньорите ни като Румъния и Хърватия съответно ще са по-богати от нас, това ще е резултатът“.

Покрай кризата с цените и с Украйна, се дава глътка въздух на въглищните централи, но въпреки това те са на загуба, пазарът ще ги изхвърли, заяви още Стефанов. "Това че българските депутати са решили, че могат да променят законите на пазара, договорките с партньорите в ЕС, не означава, че светът ще спре да се върти. Обричаме българските граждани да продължат да дишат мръсен въздух, заробваме домакинствата. България няма представа какво иска да прави с енергетиката си и с икономиката си. И сигналът, който дава към партньорите е – "бягайте“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията