ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Счетоводителка успя да присвои почти 1.7 млн. лв., сега ще полежи доста в затвора
Автор: Екип Sofia24.bg 20:37 / 07.03.2024Коментари (0)331
© БГНЕС
Илюстративна снимка
8 години затвор получи 47-годишната счетоводителка Марияна Генева за присвояване на близо 1.7 млн. лв. от димитровградски фирми. Присъдата бе произнесена днес от тричленен съдебен състав на Окръжен съд – Хасково с председател Даниела Николова, пише haskovo.net.

Жената е от Свиленград, живяла е в Чирпан, но повече от 10 години е работила като счетоводител в димитровградски фирми. През 2008 г. е тя била препоръчана от друг работодател и започва работа в "Ставио“ ООД, "Ставио 07“ ЕООД и "Вито 22“ ООД, ръководени от Статлю Статлев.

Срещу нея беше повдигнато обвинение, че от трите фирми е присвоила общо 1 639 050 лева в периода от 7 май 2014 г. до 11 юни 2020 г. Тогава е била арестувана и 8 месеца е търпяла мярка "задържане под стража“, след което е била освободена.

В началото на тази година тя бе изправена през съда по три обвинения и тогава се проведе разпоредително заседание. Генева се съгласи делото да премине по реда на съкратената процедура, при което по закон съдът бе длъжен да намали с една трета първоначално наложеното й наказание.

В днешното заседание прокурорът по делото Николай Трендафилов заяви, че през 2014 г. подсъдимата е започнала да отклонява малки суми, а в последствие и по-големи, които стигат до 30 000 лв. на месец. Някои от сумите били теглени от банкомат, други били прехвърляни от сметки на фирмите към личните й сметки. С част от парите погасявала дългове към фирми за бързи кредити.

Държавният обвинител посочи, че подсъдимата използвала парите да осигури охолен живот на сина й Ивайло Кунчев, който тогава навършил пълнолетие, търгувал с наркотици, играл хазартни игри, наемал Поршета и други луксозни автомобили, докато връстниците му работели по Черноморието. Дори бил осъден и лежал в затвора.

Служебният защитник на Генева – адвокат Галина Чингарова, заяви, че клиентката й осъзнава стореното и апелира към съда да вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства, сред които самопризнанията й.

В процеса от страна на потърпевшите фирми бяха предявени граждански искове в размер присвоените суми. Правата на дружествата защитаваше адвокат Николай Колев. Юристът изтъкна, че посегателството е в особено голям размер.

Той изчисли, че един служител би получил 1.8 млн. лв. за 30 г. при заплата от 5000 лв., а при заплата от 2500 лв. ще са необходими 60 г., колкото е и почти средната продължителност на един човешки живот.

От своя страна Марияна Генева заяви, че осъзнава постъпката си, но не може да я предотврати. Тя се жалва пред съда, че след като излязла от ареста спряла да контактува със сина си, включително и с непълнолетната й дъщеря, тъй като момичето не искало да я вижда.

Правата на детето били присъдени на таткото, с когото Марияна била разделена от 5-6 години.

В крайна сметка тя ще трябва да изтърпи наказанието в затвор при първоначален строг режим. В рамките на 10 г. тя няма да може да упражнява професията и ще бъде лишена от правото да изпълнява държавна или обществена дейност, свързана с ръководство, контрол и стопанисване на публично имущество.

Бяха уважени гражданските искове, с изключение на единият от 800 лв. поради изтекла давност, но не беше наложена конфискация на имуществото на подсъдимата, в което тя има идеални части.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията