ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Сдружение "Зограф" : Културният министър не пожела да си купи нито една книга от Пролетния базар на книгата
Автор: Екип Sofia24.bg 17:07 / 05.06.2022Коментари (1)862
©
Тотално неадекватно поведение демонстрира пред представители на медиите и пред множество граждани културният министър Атанасов на церемонията по официалното откриване на 15-ото издание на Пролетния базар на книгата пред Националния дворец на културата в София, състояла се преди броени дни, констатират от сдружение "Зограф“. В краткото си приветствие на откриването на организираното от Асоциация "Българска книга“ най-голямо у нас книжно изложение, в което се включиха повече от 130 издателства от цялата страна, Атанасов изрече няколко общи, банални, кухи фрази и клишета, сред които и тази, че според него "четенето е важно за всяко едно поколение“.

След края на официалната церемония министърът на културата Атанас Атанасов и придружаващата го негова сътрудничка се озоваха обаче буквално като в небрано лозе сред десетките шатри с щандове на издателите, разположени на повече от 1500 кв. м. изложбена площ в пространството пред НДК, и няколко минути се чудеха и маеха какво трябва да предприемат оттук нататък.

Вместо да последват добрия пример на другите официални лица и гости, уважили откриването на Пролетния базар на книгата, които си купиха нови книги от изложението, министър "просто Наско" и неговата чиновничка предпочетоха обаче бързо-бързо да си тръгнат  от панаира без нито една покупка, като не проявиха абсолютно никакъв интерес и към богатата му съпътстваща културна програма с над 100 събития - премиери на нови книги, интересни срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др., отбелязват от сдружение "Зограф“.

Безкрайно учудени и смутени от странното поведение на министъра на културата, издатели и граждани коментираха, че не могат да си обяснят нежеланието му да си купи като символен жест дори и само една - единствена книжка от изложението пред НДК, още повече, че огромна част от издателствата обявиха и сериозни отстъпки в цената от 20 или 25 процента на предлаганите от тях заглавия. С основното си брутно месечно възнаграждение като министър на културата в размер на 7300 лева г-н Атанасов всъщност спокойно би могъл да си позволи да си закупи и цял куфар с нови книги от Пролетния базар на книгата, в това число и някои от най-нашумелите и актуални заглавия, без от това особено да пострада семейният му бюджет, но очевидно младият управленец просто не изпитва една подобна вътрешна необходимост или нагласа, а това е повече от смущаващо, отбелязват от "Зограф“.

В интерес на истината, още от началото на мандата на г-н Атанасов Атанасов неговото ведомство не проявява абсолютно никаква активност с цел повишаване, насърчаване интереса към четенето, изтъкват от сдружение "Зограф“ и същевременно напомнят, че Министерството на културата дори най-скандално забрави, пропусна да обяви и конкурсната сесия по програма "Помощ за книгата" за 2022 година за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването в следните направления: Българска и преводна художествена литература; Българска и преводна хуманитаристика; Литература за деца и юноши; както и Културно наследство и съвременна култура.

Конкурсната сесия по програма "Помощ за книгата" се организира на основание чл. 14, ал. 2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, като в предишните години тя обичайно винаги се е обявявала от МК през януари или февруари, но вече вървим към средата на месец юни и както изглежда, в културното министерство съвсем забравиха за този свой важен ангажимент в подкрепа на четенето и духовността, изтъкват от сдружение "Зограф“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 07.06.2022 г.
0
 
 
Човека е въздържател вече. Ако си беше купил книга щеше да и използва страниците да си навива масури и щеше да я изпуши цялата... та за това не си е купил...
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията