ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Шеф нa джипита с притеснителна информация за три болести
Автор: Екип Sofia24.bg 07:51 / 18.07.2023Коментари (1)131
©
"Наистина съществува опасност от епидемия от морбили в Пловдиска област, заради негативното отношение на българското общество към имунизирането. Не само при 12-годишните деца, но и при малките бебета, родителите им отказват да ги имунизират срещу морбили, заушка и рубеола".Това каза д-р Костадин Сотиров, Председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, пред Plovdiv24.bg по повод изказването на проф. Кунчев.

Според него трите заболявания имат тежко отражение върху здравето на децата, а морбили и върху живота им.

"Умират 1 на 1000 деца и ние това нещо го преживяхме съвсем скоро - 2010 година, когато загинаха 24 деца. Загинаха включително и бременни жени 3 или 4 бяха, не си спомням, заедно с бебенцата си", коментира още Сотиров.

На въпроса дали нежеланието за ваксинация се дължи на загубата на доверие у хората във ваксинацията след пандемията от COVID-19, той отговари: "То се засили след ковида, но съществуваше и преди това. В резултат на активни антиваксинационни кампании, които се провеждат от компании, произвеждащи и продаващи хранителни добавки".

Председателят е на мнение, че те залъгват хората чрез публикации, твърдящи, че ваксините са или вредни, или неефиктивни, които впоследвие убеждават, че  за повишаване на имунитета може да се пие дадена добавка.

"Тези компании пускат чрез различни групи подобни съобщения, които са завоалирани и така се разпространяват по социалните мрежи неконтролирано с фалшива информация, която е с една единствена рекламна цел: да се увеличат продажбите на компанията, произвеждащи и дистрибутиращи хранителни добавки.

Дори съвсем наскоро, преди два месеца, може би, имаше подобна рекламна кампания, в която вече и фирмата, дистрибутираща хранителни добавки, плащаше на преподаватели в университетите. Един доц. акушер-гинеколог от Университета в Плевен, от негово име, е писал, не е фалшива статия. Той публикува информация, в която завоалирано се казва, че ваксината срещу човешкия папиломавирус не върши достатъчно добра работа, но тази хранителна добавка, която еди коя си компания предлага и "аз използвам - лекува вируса", което е измама. Дали някой ще му потърси вече сметка не мога да кажа", допълни още д-р Сотиров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Контролът върху рекламата е нулев, явно трябва да забранят такива с подвеждащо съдържание. Държавната, но и останалите телевизии заливат ефира с реклами и промоции на много вредни продукти, както и медикаменти със съмнително качество и ефект върху живота и здравето на хората. Българските лекари да се обединят в единна кампания против тези реклами и да стимулират здравословни навици. Кампании като детски ваксинации, профилактични безплатни прегледи, вреда от цигари, наркотици и злоупотреба с алкохол, употреба на лекарства без лекарско предписание ще са от голяма полза и с висок ефект.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията