ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Шеф на голяма верига хранителни магазини: Печелим по 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина
Автор: Екип Sofia24.bg 10:31 / 06.03.2023Коментари (9)334
©
Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5% през януари. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев преди дни. Пикът е бил през ноември, когато индексът е достигнал над 26%.

"Цените в България са се увеличили съществено през миналата година и продължаваме да ги увеличаваме. България използва валута, която е свързана с еврото. Има много причини за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също така имаме силно нарастване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите трябва да покриват доста по-високи разходи", заяви изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас.

За него данните за януари и февруари също са били изненадващи. Той отбеляза, че миналата година в неговата верига магазини са имали съществено увеличение на определени стоки като сладоледа и добави, че можем да очакваме завишаване на цените на перилните препарати.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", посочи Шапокас пред Bulgaria on Air.

По думите му потреблението се увеличава, а през изминалата година неговата хранителна верига е успяла да продаде по-големи обеми въпреки завишението на цените, което според него подсказва, че икономиката ни е в добро здраве. Той добави, че заплатите също се увеличават.

"Преди няколко години правителството се обърна към търговските вериги с молба да подпомогнат местните производители. Ние закупихме специално оборудване, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме продукти от местни производители - например млечни продукти. Дори и да има такива местни продукти, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс", обясни Шапокас.

Той каза, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

Шапокас коментира идеята за две цени на хранителните продукти - на производителя и за крайния потребител: 

"Това ще бъде бедствие за самите производители, защото те не продават на верига А и на верига В на една и съща цена. По този начин принуждават производителят да продаде на всички вериги на най-ниската възможна цена".

За таван на цените той също е много скептичен, а таванът на надценките според него води до допълнителен бюрократичен товар.

"Основният модел за развитие на икономиката е пазарна икономика. Ако продаваме повече, печелим повече, икономиката се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и така се развива криза", заключи Шапокас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От големите вериги се взима само бира! На промоция!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 06.03.2023 г.
0
 
 
Брутални лъжи! В събота си направихме една семейна разходка за пазар в Гърция и Турция - Гърция - Орестиада, веригата Славенитис, и Турция до Люлебургаз - верига Мигрос - в Гърция цените са сравнително като тук, но някои неща които са на промоция са по-ниски (пр. препарат за чинии, таблетки за съдомиялна, прах за пране и др. дребни неща) В Турция е много по евтино - яйца - 0,27 ст. L размер. Краставици от техните - късполодни, 3,30, домати нелоши 3лв., риба - ципура абсолютно прясна - 10лв., екстравърджин зехтин - 10лв./л., Олио - 2,90 лв./л. С всичките неща които си напазарувахме си избих горивото, което в Турция беше по-евтино. Да не говорим за дрехи, обувки, лекарства, които си купихме. Няма да ви стъпя в ши*аните вериги тук! За дребни неща - кварталното магазинче до блока - има всичко, въобще не ме интересува дали е малко по-скъпо от веригите, а то не е! За месо - в месарските магазини, но човек ако си носи хладилна чанта може доста нещо да си накупи от Турция или Гърция, минимум за месец! Пълен бойкот им обявихме, а и много хора започват да прозират истината. Отделно качеството на продуктите, особено в Гърция е на топ ниво, турското също в общи линии си е доста качествено.
0
 
 
ами затваряйте тогава магазините си-ела да ти кажа 10 бизнеса където ще работите на поне 20-30% печалба или пък само паркингите да направите платени без да има магазин и ще печелите повече
+3
 
 
Лъжеш,а освен всичко друго, парите се изнасят извън България! Много прост народ сме!Всички тия "инвеститори" , като тези скапаха тотално всичко българско!Няма как дребните търговци да се борят с огромните капитали! Превзети без война сме!
+5
 
 
Тотални лъжи ,работели през 2 % ,толкова нагло да лъжеш!!!
+3
 
 
Ей какво безочие, каква наглост да те гледа в очите и да ти заяви, че работят за 2 стотинки печалба на всеки лев. Как може такива нагли говеда да се пускат и да говорят простотии. Абсолютно умопомрачен абдикирал от мозъчна дейност примат. Викаш яйцата от 30 стотинки производител, стават 80 стотинки при вас, това 2-те стотинки ли са бе говедо?
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията