ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ще се хранят ли по-здравословно децата в училище? Подготвят промени в наредбата
Автор: ИА Фокус 10:30 / 03.04.2025Коментари (0)744
©
Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти. Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми.

Сред идеите е в менюто на учениците да има поне по 3 различни плода и по 3 различни зеленчука седмично.

Увеличава се дневното количество сирене - от 30 на 35 грама.

Включват се и прясно и кисело мляко с по-висок процент масленост. Риба се консумира веднъж в седмицата и трябва да е прясна и само по изключение замразена, но не и консервирана или осолена.

Предложенията идват на фона на тревожни тенденции в храненето на най-малките. Всяко второ дете, например, не приема всекидневно пресни плодове и зеленчуци и консумира повече от три пъти седмично подсладени храни и напитки.

Едно от 4 деца пък приема по-често от три дни в седмицата солени снаксове.

Като майка на 3 деца Йоанна Лечева се опитва да ги учи на здравословни навици. От безплатните закуски - малкият ѝ син предпочита плодовете и млякото. В петък обаче получaват бисквити и меденки.

А в лавката - предлаганите продукти са далеч от здравословни.

"Всички напитки с оцветители нямат работа в тази среда“, коментира Йоанна.

Освен плод и мляко, безплатните закуски включват и пакетирани храни, казват учители.

За мен те са разнообразни, здравословни и много по-добър вариант от нездравословните храни, които децата консумират“, коментира началният учител Бояна Илиева.

Освен безплатна, има опция и за платени закуска и обяд - с купони. Приготвят се от външна фирма. И докато за обяда има готвена храна, платената закуска включва и понички или пица.

В Ямбол храненето най-често също се осигурява чрез кетъринг.

"Днес яденето е печено бутче с варени картофки и крем какао“, казва пред бТВ Ганка Иванова, кухненски работник.

"Менюто е съобразено, здравословно, по рецептурник“, коментира Румяна Тропчева, директор на ОУ" Николай Петрини“ в Ямбол.

Сега действащата наредба не урежда изрично правила и за кетъринг фирмите, казват експерти. С  предложенията това ще се промени.

"В новата наредба има много по-ясни разписани изисквания към всяка група храни. Например рибата да е без кости, месото да е без сухожилия и видими мазнини. Много се надявам това по-детайлно разписване на изискванията да доведе и до добър краен резултат и отпадане на някои нездравословни продукти“, коментира проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.

Докато промените станат факт, родителите аперилат да се помисли и за децата с хранителни непоносимости и алергии.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Футбол - други
Намериха мъртво 18-годишно момиче в Хасково, разследват убийство
ТВ и шоу сезон 2025/2026 г.
Вторият мандат на Доналд Тръмп
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията