ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Скандално: Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плащат пациенти, ако НЗОК и фармацевтите не подпишат договора
Автор: Екип Sofia24.bg 20:18 / 30.03.2023Коментари (0)281
©
Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плаща пациент с множествена склероза след 1 април, ако Здравната каса и Фармацевтичният съюз не подновят договора си. Той изтича на 31 март, но двете страни не могат да се разберат за част от условията.

Ако спорът не се реши до утре, в събота аптеките няма да изпълняват рецепти за лекарства, които се заплащат частично или напълно от Здравната каса.

Николай Чолаков е с множествена склероза. Здравната каса покрива изцяло животоподдържащата му терапия. Но ако договорът с фармацевтите не бъде подновен, следващия месец той ще трябва да си купи медикамента.

"Моята пенсия няма и 400 лева. Ако няма Здравна каса, тогава лекарството ми струва над 1400 лева", каза пред БНТ Николай Чолаков.

За Николай сумата е непосилна, а смяна на терапията може да се окаже фатална.

Евелина също се тревожи, че може да ѝ се наложи да си плаща лекарствата. Тя е с епилепсия. Получава три медикамента по Здравна каса. Два безплатно, а за третия доплаща 75 лева. Изчислява, че ако аптеките не сключат договори с касата ще й трябват около 600 лева за лекарства.

"Няма да ми е хич лесно и ако трябва ще помоля едното лекарство докторката да ми го махне. Без него пак ще ми става лошо, даже много повече", каза Евелина Бобекова.

Николай и Евелина се надяват, че фармацевтите и касата ше успеят да се разберат. От касата предложиха сегашният договор да бъде удължен до края на май. А фармацевтите поискаха анексът да е само до края на април.

"Нито следващите два месеца Фармацевтичният съюз ще се откаже от правото на пациента и ще приеме на пациента да бъде вменено задължение", каза магистър-фармацевт Димитър Маринов - председател на Български фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите от касата искали да задължат аптеките да отпускат всички медикаменти, предписани в рецептата или да не изпълняват рецептата.

"При липсата на един медикамент пациентът остава в задънена улица, защото той не може да използва нито едно от другите лекарства, които са изписани в рецептата", каза адвокат Христина Николова от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

"Коментарите за отпускане или не отпускане на даден медикамент се извършват в кабинета на лекаря. В противен случай това е опасно за пациента", каза д-р Иван Маждаров - председател на Български лекаски съюз.

От касата отказаха да отговорят на въпросите ни. В късния следобед изпратиха покана до фармацевтите с предложение утре да подпишат анекс към сегашния договор до 31 май.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Местни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията