ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Служителите на затворите отново настояват за по-високо заплащане
Автор: Цвети Тончева 14:49 / 25.10.2022Коментари (0)193
©
Архивна снимка
Служителите на затворите отново протестират за по-високо заплащане и за преминаване към 12-часов режим на работа. От Синдиката на служителите в затворите в страната написаха отворено писмо до служебния министър на правосъдието.

Ето и целият текст:

Отворено писмо от Синдиката на служителите в затворите в страната

Относно: Проблемите и темите, обект на обсъждане на срещата в Министерството на правосъдието, проведена  на 21 октомври 2022 г.

Уважаеми господин министър,

Бихме искали да обърнем внимание, че на практика Синдикат на служителите в затворите в България не разполага с документи, предоставени от Министерството на правосъдието по отправени питания във връзка с готвените промени за смяна на работните графици,  с които да  се запознае,  да обсъди и да подготви обосновани становища. Въпреки заявленията за търсене на решения в диалог със синдикалните организации, подчертаваме за пореден път, че това е в дълбоко противоречие с принципите за добро управление и участие на заинтересованите страни по планираните политики на Министерството на правосъдието.

Именно поради нарушения социален диалог, напрежението сред служителите в местата за лишаване от свобода, липсата на предоставени за обсъждане документи и след като изслушахме отговорите на зададените от нас въпроси на срещата ни с Вас, депозираме настоящото отворено писмо, включващо следните конкретни искания, преди предстоящия протест на 25 октомври пред Министерството на правосъдието,  като целим  промяна на цялостната политика в МЛС:

Настояваме за предоставяне на цялостен, логично обвързан, план с анализ на т.нар. от Вас поетапно преминаване от смесен към 12-часов режим на работа в ГД “ИН“, поставените цели и приоритети, както и механизъм за контрол на ефекта от прилагането и обуславяне на възможност за реална оценка на целесъобразността на промените, заложени в плана.

В съответствие с Вашето изявление по време на срещата, настояваме за представяне за съгласуване на вариант на споразумение, който предлага ясен и конкретен график на режим на работа в структурите на ГД “ИН“.

Настояваме публично да коментирате констатациите на КПИ към Съвета на Европа, отразени в предишни доклади за състоянието на затворите в България, за високите нива на корупция и  корупцията като етикет на системата, заради различни форми на нарушения и корупционни практики – от смяна на режима на осъдените, минаващи през предсрочно освобождаване и стигащи до внасянето на телефони и забранени вещества и др.

Настояваме за представяне на позиция, цялостно съобразена с препоръките на КПИ към Съвета на Европа и Европейските правила за затворите, в която присъстват набор от конкретни мерки по отношение на насилието между лишените от свобода, недостига на кадри, безопасността и обученията на служителите, охраната и дисциплината, условия на работа и заплащането.

Настояваме за представяне на план за ползване на отложения, не по вина на служителите, платен годишен отпуск от минали години в размер на около 150 000 дни общо.

Като осъждаме всяко пасивно поведение на премълчаване или прикриване на случаи на агресия, настояваме за предоставяне на план за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в местата за лишаване от свобода. В този смисъл, във връзка със зачестилите прояви на насилие срещу представители и на други професионални съсловия, основни стълбове на държавността – полицаи, учители, медицински персонал, приканваме Министерството на правосъдието, като отговорна институция, да предложи достатъчно категорични мерки или междуинституционални модели за справяне с този проблем.

Като министър на правосъдието настояваме да изложите Вашата принципна позиция, относно проявите на неглижиране на социалния диалог и различните форми на натиск над синдикални представители и членове на организацията, които стават причина за установяване на нередности, каквито примери през годините има достатъчно.

В контекста на изравняване на стандартите във всички аспекти и разликите в нивата на заплащане с останалите страни в ЕС, настояваме да получим информация – предвижда ли Министерството на правосъдието да заложи увеличение на заплатите в секторите на ГД "Изпълнение на наказанията“ и ГД "Охрана“ в проекта на бюджет за 2023 година.

Политическата ситуация в страната е такава, че е неизвестно още колко дълго решенията ще зависят от служебния кабинет, затова протестиращите ще очакват отговори от Вас.

С уважение,

От името на УС на Синдикат на служителите в затворите в България.

Ясен Тодоров

Председател на УС на ССЗБ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията