ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Собственикът на "Глово": Яденето ще изстине, ако не доставим храната за половин час
Автор: Екип Sofia24.bg 09:48 / 07.11.2022Коментари (1)173
©
Какво е бъдещето на електронната търговия на бързооборотни стоки. Темата коментира един от най-известните млади предприемачи от последните години - собственикът и съосновател на фирмата за доставки "Глово" Оскар Пиер, който беше специален гост на форума Digital Trends в София.

София е един от градовете, в които фирмата работи. Испанецът Оскар Пиер основава компанията за бързи доставки "Глово", когато е само на 22 години. Въпреки че по образование е космически инженер, той открива че предприемачеството е всъщност истинското му поприще.

"Основах "Глово", непосредствено след като завърших университет и целият път беше изключително труден. Това бяха 7 години, които преминаха в разговори с редица инвеститори, печелене на пари. Започнахме в Барселона, но определено си заслужаваше. Сега "Глово" работи на 25 пазара, в 2000 града, страхотни градове - като например, тук в София", казва той в интервю за БНТ.

Оскар Пиер беше сред специалните лектори на форума Digital Trends в София. На него той се опита да обясни на бъдещите предприемачи през какво ще преминат и защо не трябва да се отказват от идеите си.

"Да започнеш бизнес, не е никак лесно. Трябва да привлечеш страхотни таланти, трябва да създадеш сплотен екип и трябва да отделиш много часове от живота си. И най-отгоре на това стои късметът. Имало е много моменти, в които за малко да останем без никакви пари, да не открием добри инвеститори, така че мисля, че трябва усърдна работа, невероятен екип и доза късмет. И разбира се да усетиш какво искат клиентите, тези заради които работиш. Мисля, че клиентите очакват още по-бързи и още по-бързи доставки. Преди 20 години, когато електронната търговия започна, беше нормално да чакаш около 2 седмици за доставка. Но сега това е немислимо.

Клиентите очакват да получат поръчките си бързо. Ние започнахме доставка на храна от ресторантите и тя трябва да бъде доставена изключително бързо - например, до половин час, защото иначе яденето ще изстине. Ние можем да доставяме всичко - битови покупки, електроника, цветя, лекарствени продукти за 30 минути и това е бъдещето на електронната търговия - доставка за минути, а не за часове или дни.

Шефът на "Глово" обаче не спира дотук с очакванията си за бъдещето.

"Вероятно ще видим и навлизането на роботите. И в магазините, но и в логистиката ще виждаме все повече и повече роботи, които правят доставки по-бързо и по-евтино. Имаме малко време за доставка, клиентите очакват да получат точно това, което са поръчали - храната, покупките, така че не можеш да пропуснеш нищо. Ако е храна, тя трябва да е топла".

Той е и от хората, които не изпускат възможностите. Такава се оказва пандемията, която за много бизнеси се оказа фатална, но за електронната търговия - печеливш билет.

"Коронавирусът ускори темпа на нашата работа, но не промени посоката. Защото това, което ние мислим е, че всеки харесва удобството. Например, това, което се случва навсякъде, е че хората готвят все по-рядко вкъщи. Ако отидете в Корея или в Китай, готвенето вкъщи е станало като хоби. Нещо, което правиш, когато си със семейството си, през уикенда, но не използваш кухнята всеки ден, защото времето, което трябва да отделиш и цената на готвенето вкъщи, е почти еднакво като доставката на храна. Така че натам се е насочила индустрията.

България е сред страните, които са в графата перспективни за компанията.

"Защо България е важна? Защото все още смятаме, че е нова индустрия и все още мислим, че доставките на храната и на каквото и да било е много нова. Мислим, че в България има огромен потенциал. И както казваме: тук е ден 1. Размерът на бързите доставки е много много малък. Това, което казвам на младите предприемачи е, че светът е глобален и технологиите са глобални и можеш да построиш огромна компания от всяко едно място по света. Можеш да се добереш до талант откъдето и да е по света и можеш да развиеш най-добрият лидерски продукт отвсякъде."

"Ние също се борихме да започнем бизнес в Барселона, защото в Барселона технологичната екосистема преди 7 години беше много много малка. Може би същата технологичната екосистема каквато е в София днес. Но това не ни пречи да се стремим да станем лидери и то в глобален мащаб. Така, че мисля, че това, което казвам като посещавам градове като София а и на предприемачите във всеки град, е че от всеки град могат да създадат голям бизнес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Услуги за мързеливи, които не искат да се отделят от телефоните си и същевременно да не останат гладни... Прави са хората като казват, че един ден ще е пълно с татуирани бабички, които един фасул няма да могат да приготвят. Жалко за внуците.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Наводнения 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията