ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Специалист каза защо е важно училището да възпитава не само знания, но и граждански умения
Автор: Живко Кръстев 14:11 / 21.03.2024Коментари (1)1154
©
Изключително важно е училищата да развиват граждански умения у учениците и да създават активни и отговорни граждани, които да участват и да взимат решения за развитието на гражданското обществото в България. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ старши специалист "Управление на проекти“ в prepodavame.bg Юлия Мишкова.

Училището може да бъде мястото, което възпитава не само знания, но и граждански умения. Ученическият конкурс "Защо гласът ми има значение?“, част от по-големия проект "Как да преподаваме активно гражданство“, съфинансиран е от Европейския съюз и цели да подкрепи учители в гимназиален етап с различни готови ресурси и идеи, които могат да ангажират учениците си по различни теми, свързани с гражданското общество, обясни още тя.

По думите й един от най-добрите начини, по който могат да се ангажират учениците с тази тема, е като се създадат условия, в които да се чуе техния глас. "Конкурсът  провокира учениците да изразят по избран от тях начин различните причини, заради които е важно да изразяваме своето мнение и да упражняваме правото си на глас по различни въпроси, включително по това кои да бъдат хората, които ни управляват. Учениците могат да изберат и да запишат видео послание, да напиша есе или пък да организират собствена кампания в социалните мрежи и да споделят с нас своите мнения до 20 април 2024 година.“  

Според Юлия Мишкова е важно учениците да се поставят в такива условия от възможно най-ранен момент, в който да е ясно, че има много голямо значение дали изразяваме позиция, дали предприемаме някакви действия, "тъй като когато говорим за демократични общества, те не се свеждат само до упражняването на правото ни на глас, а изобщо до цялата ни активност и познаване на различни въпроси, които засягат обществото, и най-вече до желанието и възможността да се включваме като подобряваме средата около нас,“ каза тя, като добави, че точно тук е много голяма ролята на училището като естествена среда за обучение и получаване на знания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има логика, но зависи и какъв мат'риял влиза на управленски нива, защото за последните 34 години повечето от тях откровено презират народа си, тоест нас, избирателите.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията