ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Специалист от БАБХ: Митът, че аспартамът причинява рак, остава неоснователен
Автор: Екип Sofia24.bg 09:36 / 15.06.2025Коментари (0)167
©
Най-вкусното лятно изкушение за мнозина несъмнено е сладоледът. Все по-модерни стават тези, които са без захар и с нула калории. Но какво се крие зад тази опаковка и могат ли да бъдат опасни за нашето здраве?  Репортерът на NOVA Юлиян Стоянов се включи в съвместна проверка с инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в София, за да видим какво всъщност хапваме.

Обект на инспекцията бяха етикетите, условията за съхранение и произходът на сладоледа, но – за изненада на мнозина – проби не се взимат на място.

"Контролът се осъществява още на етап производство. В търговската мрежа разчитаме на документацията“, обясни пред NOVA Бистра Иванова, началник отдел "Контрол на храните“.

Без захар, но с подсладители: Какво трябва да знаем?

На мода са сладоледите с подсладители като аспартам и ксилитол, които заместват захарта. Именно те обаче предизвикват притеснения сред експертите.

"Аспартамът съдържа фенилаланин, който влияе върху нервната система и не се препоръчва за деца. Ксилитолът пък има разхлабващ ефект и също не е подходящ за малчугани“, обясни инж. Виктория Дойчева, гл. експерт в БАБХ.

Въпреки това, митът, че аспартамът причинява рак, остава неоснователен. "Няма категорични научни доказателства за връзка между аспартама и онкологични заболявания“, подчерта Дойчева.

Как да разпознаем кой сладолед е с подсладители?

Съгласно нормативната уредба, всеки продукт с подсладители трябва да е ясно обозначен. Ако липсва такова, търговецът подлежи на санкция.

А ето и съвет от експертите – ако сладоледът леко нагарча, има вероятност да съдържа подсладители вместо захар. Именно затова вкусът понякога издава повече, отколкото етикетът.

А какво да кажем за сорбето?

"Често срещано погрешно схващане е, че сорбето е диетично, тъй като не съдържа мляко. "Да, мляко няма, но има захар и плод. Не е задължително по-нискокалорично“, обяснява Бистра Иванова.

Проверка с усмивка и лъжичка

Проверката завърши не само с констатации, но и с дегустация. Юлиян Стоянов лично опита няколко вида сладолед – включително с подсладители. Кето кокос, йогурт и френски млечен шоколад преминаха "полевия тест“.

А инспекторите бяха категорични: "В проверения обект сладоледът е съхраняван правилно и е безопасен за консумация“.


Още по темата: общо новини по темата: 141
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
15.06.2025 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията