ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Свети Валентин е: 80 срещу 200 лв. за букет или подарък? Ето къде в страната е най-скъпо
Автор: Екип Sofia24.bg 21:12 / 14.02.2023Коментари (0)305
©
Свети Валентин е колкото хубав, толкова и скъп празник, особено в последните години. Цените варират, във връзка с това на какво точно искаме да заложим и по какъв начин искаме да зарадваме половинките си. Репортерите на "Фокус" из страната провериха как се движат цените на самия празник и с колко са се повишили.

София

Традиционно на свети Валентин влюбените си разменят картички с любовни послания, различни подаръци, а най-актуалният подарък за деня на влюбените е букет от красиви цветя. Проучване на медията ни показа, че покрай празника се наблюдават големи разлики в цените на цветята в зависимост от местоположението на търговския обект.

Цветарниците в столичните молове правят впечатление с изключително високи цени - около 80 лв. за средно голям букет, докато същия, може да бъде намерен по пазарите за цена около 30 лв. Стойността на букет със същите размери в цветарските магазини е около 50 лв., което е със значително по-малка надценка, от колкото тази в търговските центрове .

Търговците на цветя споделиха, че около 20% от хората са готови да отделят по-висока сума за цвете на 14-ти февруари, а бюджетът, който отделят повечето клиенти е около 30-50 лв., въпреки че голяма част се опитват да направят по-бюджетен избор.

Букетите на пазара започват от 10 лв. и стигат до 60 лв. 

Велико Търново

Сред най-предпочитаните подаръци от мъжете във Велико Търново са цветята, балоните и плюшените играчки – основно под формата на сърца. Цените започват от 5 лв. и достигат до над 200 лв., като отново водеща е големината на подаръка. Розите – най-предпочитаните цветя за 14 февруари - струват с 2-3 лв. повече отколкото през 2022-а и се продават за 7-9 лв. за брой. Балоните пък се търгуват за около 5-15 лв., като тези с хелий може да са и малко по-скъпи. 

Казанлък и Стара Загора

Розите са най-предпочитаните цветя за днешния 14-ти февруари, предаде репортер на "Фокус“. Царицата на розите са търгува на цена от 5-6 лева за брой, като няма повишение в сумата за последната седмица. Най-търсен е червеният цвят, който символизира любовта и страстта, но има мъже, които избират и бели рози, които са символ на чистотата. 

Други цветя, които често се търсят на Свети Валентин са лалетата. Тяхната цена е по-ниска и може да бъде закупен букет от пет броя за около 10-12 лева с включена украса. Някой търговци избират и по-модерни аранжировки с малки плюшени мечета или червени балони под формата на сърца. Тяхната цена варира между 30 и 60 лева, в зависимост от вида и броя на включените елементи.

Разбира се, в големите верига магазини могат да бъдат намерени цветя на много по-ниски цени. Например един брой роза за 1,99 лева, букет от девет рози за 4,49 лева или от седем лалета за 4,99 лева. Все още има и промоции на букет и бонбони или букет и ягоди за около 8 лева.

Ресторантьорите в Казанлъшко споделят, че няма драстична разлика в цените на кувертите в заведенията тази година в сравнение с миналата и именно заради това вече не могат да се намерят свободни места. Повечето ресторанти имат специално подбрано меню, включващо 50 грама твърд алкохол, чаша вино, минерална вода или безалкохолно, салата, предястие, основно ястие и парче торта или друг десерт. Цените им средно са около 55 лв., като има и по-скъпи варианти с по-артистични менюта. 

Хотелите и къщите за гости в област Стара Загора също са заети. Цените им варират в зависимост от мястото за настаняване, какво предлага и колко звезди е. Обикновено еднодневният пакет се търгува на цени от 190 до 250 лева.

Благоевград

От 5 до 50 лв. плащат благоевградчани за цветя на Св. Валентин.

Ръст в цените на цветята в Благоевград, отчитат търговците около празника на любовта и виното. Гери Асенова, която е собственик на цветарски магазин в Благоевград и е вече на пазара от 22 години коментира за медията ни, че увеличението в цените е нормално и се случва всяка година преди 14-ти февруари и 8 март, когато отбелязваме Деня на жената.

"Определено има увеличение, чувства се и при нас търговците на цветя. През годините чак такъв скок в цените няма, но винаги преди Св. Валентин и 8-ми март има увеличение. С годините съм се убедила, че хората, които искат да купят цветя го правят. Вместо 5 или 10, мъжете ще купят едно, но ще уважат жените до себе си. Както се казва имаме цветя за всеки джоб. Има по – евтини, има по – скъпи, но най – важно е да уважиш човека до себе си“, каза още Гери Асенова.

Репортерската ни проверка показа, че действително в цветарските магазини и големите търговски вериги могат да се открият цветя на разнообразни цени. Розите, в зависимост от цвета им, варират от 4 до 7 лв., като по – високата цена е за рози, които са третирани по специален начин и са с различни от стандартните цветове като например сини, розови и шарани.

Букетите, които също се търсят много в днешния празничен ден започват от 10 – 15 лв., достигайки до 30 – 50 лв.  

Бургас

Червените рози остават най-предпочитаните цветя, които избират бургазлии за Деня на влюбените - 14 февруари. Царицата на цветята тази година се продава на цена между 5 и 6 лева за брой. Според търговците значителна промяна в стойността ѝ в последно време няма, по-слаб интерес от страна на клиентите обаче отчитат те. 

Като една от вероятните причини за това изтъкват повишаването в цените на стоките и услугите в страната през последните месеци.

"Не е както преди. Причините всъщност може да са различни - не е само до цените, но със сигурност преди се купуваше повече"; "В предишни години тук се извиваха опашки за букети, до момента сме продали едва 10"; "Освен рози, хората избират и лалета за Свети Валентин, но със сигурност преди продавахме повече и от тях", заявиха те. 

Смолян

Смолянчани отбелязват по-скромно празникът на любовта Св. Валентин тази година. Търговците споделят, че жителите на родопския град купуват символични подаръци за своите половинки, но го правят от сърце и с голямо желание.

Цветята са неизменно свързани с празника. В Смолян обаче повечето мъже, решили да зарадват любимата си с букет, купуват такъв от големите вериги магазини, където цените са доста по-ниски. Там една роза може да се намери на цена от 2 лв., докато в малките цветарски магазини, тя е между 6 и 10 лв., в зависимост от опаковката. Букет рози в търговските вериги се продава за 4,49 лв., а лалетата са по 5 лв. Пищните букети с повече украса и цветя в малките магазини достигат до 30, а понякога и 50 лв., ако са с повече стръкове цветя.

Сред най-търсените подаръци в Смолян, според търговците, са плюшените мечета във всичките им вариации. Цените при тях са от 10 до 56 лв., в зависимост от големината на играчката. Търсени са и т. нар. любовни чаши, които са създадени специално за празника и имат различни послания и сърца. Цените им са изгодни от 7 до 10 лв. за брой.

Още от края на миналата седмица пък хората купуват и сладкиши за празника. Много търсени са тортите с форма на сърце, които са между 29 и 35 лв. За тези с по-скромни възможности се предлагат и десерти под форма отново на сърце, които се продават на цени от 3 до 6 лв. Търсени са и шоколадовите бонбони и най-вече тези в тематични опаковки за празника, които са на цени между 7 и 20 лв.

Заради двойния празник, се търси и виното. Цените му варират от 5 до 40 лв. за бутилка, в зависимост от марката и качеството на напитката.

Кюстендил

Шоколад, вино и цветя. Това са най-купуваните стоки, в комбинация като подарък в самия ден на Свети Валентин в Кюстендил. 

Символът на празника – червената роза, вече е с 1 лев по-скъпа. Един стрък от ароматното цвете се продава на цена от 7 лева, а най-високото й качество стига до 10 лева за брой. 15 лева е кошничка с цвят от лилиуми, 10 лева е цената на орхидеите, а саксия от разноцветните циклами е оценена на 12 лева.

Плодовете на любовта – ягодите, са с цена от 10 лева за килограм.


Още по темата: общо новини по темата: 35
14.02.2024 »
12.02.2024 »
15.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията