ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Светлана Боянова за блокадите и правителството: Ние нищо не бутаме, те сами си се бутат, ако продължават в същия дух
Автор: Петя Кузева 14:29 / 18.09.2023Коментари (0)219
© Личен архив
В деня на национални протести на земеделци и блокади в цялата страна "Фокус" потърси за коментар изпълнителния директор на Българска аграрна камара (БАК) Светлана Боянова. "Тук говорим за толкова сериозни въпроси, които водят до това, че българският потребител не може, в много скоро време няма да може да консумира произведени в България българско мляко, плод и зеленчук, пчелен мед, грозде.... Това са важните въпроси и подмяната на говоренето от най-високо ниво е наистина шокираща и много притеснителна. На фона на всичко, което ви казвам като проблем, някак си обидите най-малко са недопустими към тези хора, които всъщност произвеждат. Всеки, който произвежда, трябва да бъде зачитан, не само в сектора на плодове и зеленчуци", каза Боянова пред "Фокус".

В Българската аграрна камара членуват 13 асоциации с над 10 000 земеделски производители. Това са Национална асоциация на зърнопроизводителите, Браншова камара "Плодове и зеленчуци“, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национално сдружение на българските лозари, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национална асоциация на тютюнопроизводителите, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация на българските биволовъди, Федерация на развъдните организации в говедовъдството, Асоциация "Професионално пчеларство“ и Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти. Пак казвам, това са над 10 000 земеделски производители. А в момента на пряката ни телефонна линия е изпълнителният директор на Българската аграрна камара г-жа Светлана Боянова. Добро утро, г-жо Боянова!


Добро утро! 

Точно в този час започват националните протести и блокади, може би най-големите в най-новата ни история. Какво ви събра? 

Събра ни, както виждате всички, обедини ни липсата на каквато и да е ангажираност към проблемите на сектора. И тук не говоря изобщо за финансова подкрепа, както се опитват да направят управляващите в момента – че е за някакви субсидии. Не. Тук говорим за толкова сериозни въпроси, които водят до това, че българският потребител не може, в много скоро време няма да може да консумира произведени в България българско мляко, плод и зеленчук, пчелен мед, грозде – ето сега има кампания гроздобер, картофи, защото нашите български земеделски производители не могат, не са в конкурентна среда и не могат да се конкурират с евтиния внос на такива продукти от трети страни. Обръщаме го това внимание като първа точка в нашите искания за протеста, а не забраната единствено за внос от Украйна, която в момента е поводът и тук по-скоро говорим за слънчогледа. Също така имаме много въпроси поставени с нелоялните търговски практики и в страната по отношение на плодовете и зеленчуците, например, млякото, месото и т.н., защото нашите производители се налага да подават под себестойност, а миналата година и тази също е изключително тежка година, с много климатични неблагоприятни събития. И разбира се, когато държавата не те защити по никакъв начин, ти не можеш да излезеш на пазара и продаваш за без пари или въобще не продаваш. И това се показва с много цифри, много данни. Ако погледнете, има специална секция в Министерство на земеделието – икономически анализи, анализи по сектори, всичко е в червено, то няма едно, което да е зелено като напредък, образно казано. Разбира се, че има, но много малки и не толкова традиционни, докато за истински традиционните продукти, за които България е имала пазари в Европейския съюз и навън, в момента се губят. Това са важните въпроси и подмяната на говоренето от най-високо ниво е наистина шокираща и много притеснителна. Заради това говоря на тяхна страна. На фона на всичко, което ви казвам като проблем, някак си обидите най-малко са недопустими към тези хора, които всъщност произвеждат. Всеки, който произвежда, трябва да бъде зачитан, не само в сектора на плодове и зеленчуци. Пък нашата държава не се слави с кой знае какви други производства. Така че трябва да си ги защитим, така, както направиха поляците, унгарките, словаците. Трябва да зачитат нашите държавници българското производство, а не да вървят срещу него.  

Докато сме още на темата, някой ще каже – хайде, било е преди време, но освен проблема с прекупвачите, който го имат производителите от години, преди десетилетия имахме и големи консервни комбинати. Този в Пазарджик беше един от най-големите износители изобщо и за СССР, и за Източния блок. Сега такова нещо няма. 

Така е, така е. Да, и това е политика очевидно в последните години. То няма какво да се лъжем, наистина не е сега при това правителство станало така, само че когато направиш заявка, че можеш да управляваш, не трябва да имаш оправдания – "Ами то досега беше така, не е от мен тръгнало“. Напротив, ти трябва да имаш много ясна представа какво и как трябва да поправиш, стига, разбира се, да го познаваш това като проблем и цялата администрация да бъде впрегната и да се решават въпросите овреме, а не да се ходи по медиите и да се мрънка в общи линии – аз така го виждам, как някой друг е виновен. Когато имаш власт в ръцете си, можеш да промениш Закон да поземлените отношения, можеш да направиш всичко възможно да възстановиш и инфраструктурата за напояване, защото няма държава без тия два фактори. Земя и напояване – няма такава държава, която да може да функционира добре без тези два основни фактора. Така че като заключение мога да кажа, че са справедливи тези протести и обществото, гражданите – аз също съм една от тях, аз не съм земеделски производител, но аз също съм потребител и знам, слава богу, аз имам малко предимство, защото знам процеса отвътре, но трябва да знаят, че тези… то не е заплахи, ами да, използват страха на хората с цените на продуктите и започват да им се пускат някакви твърдения, които не можаха да обосноват така или иначе. Едно по едно отпаднаха, трябва да знаят, че ако има висока цена на някакъв продукт, то със сигурност не е за сметка на земеделския производител. Със сигурност не плащат цената те за сметка на земеделския производител. Напротив, нашите земеделски производители всячески се опитват да направят конкурентна стока, за да може да я продадат първо на българския пазар и след това навън, но в момента всички обстоятелства с тези кризи, които се случиха в последните година, ги принуждава – напротив, да затварят и стопанства, ферми. И това е. 

След последната пресконференция, която даде министър-председателят акад. Николай Денков в сградата на Министерския съвет в неделя, вие от Българската аграрна камара разпратихте специално изявление до медиите, подписано лично от вас, г-жо Боянова. 

Да. 

Какво искате да кажете на премиера, който понесе и критики от колеги политици, че така не се говори – имам предвид определението "терористи“? Вие приехте ли последното му изказване като извинение или само като намерение за евентуално извинение към едни, но към други – с яхтите и с колите, не? Имате ли яхта, да започнем от тук? 

Аз, да, между другото, още повече се притесних след този брифинг, защото при положение че си обидил толкова много хора като "терористи“, да продължаваш да лъжеш, защото в тези твърдения, които бяха в брифинга посочени – първо, второ, трето и т.н., те не бяха верни в по-голямата си част. А единствената точка, по която не мога да кажа нищо, защото нямам информация, е, че е имало разговори с украинския министър, с Украйна, не знам дали с министър или с кой – с Украйна, как някакви продукти на някакви квоти щели да влизат в България. Ние това го чухме вчера за първи път от брифинга. И той даже го твърди, че е като готово решение, ама трябвало да го обсъди с браншовиците. Ами добре, защо преди да приемат забрана и да предлагат да отпадне забраната, защо просто не ни повика тогава? Още повече, че той продължава да твърди и да изглежда един вид пред обществото, че той подава ръка, видиш ли, пък ние отказваме. Това изобщо не е вярно. Ние поискахме, както е нормално, какъвто е редът, каквато е процедурата, да поискаме среща с премиера, с министъра на финансите и с министъра на земеделието, защото комплексни са въпросите, не става въпрос само за пари, и на нас такава среща дори не ни отговориха дали или не ще има. Ние не искаме отделна среща, министерствата и земеделието да ни прехвърлят оттук насам, от този – "Аз съм компетентен за това“, "Аз съм компетентен за онова“. Това беше нашата идея. Не ни повикаха, след което гласуваха в Народното събрание отпадане на забраната и изведнъж ние бяхме поканени на среща – след дъжд качулка.

Става въпрос за 15 септември вече, така ли? 

Точно така, да. А твърдението, че юли месец е имало среща на животновъди и те са се съгласили да отпадне забраната – аз бях на тази среща и мога категорично да ви потвърдя, че такова нещо не е имало. Бяха се събрали наистина много животновъдни организации, говориха се общи неща, общи приказки, как по агрохранителната верига, какъв е проблемът – попитаха ги какъв е проблемът, и никога нищо не са гласували да отпада някаква забрана и т.н. Така че твърдението, че там това е казано, също не е вярно. И как да продължаваме ние с комуникацията – аз не разбирам. Обиди, после се твърдят неверни данни, невярна информация. Не знам, много трудно ще бъде по-натам с комуникацията. Очакваме да видим какво ще е развитието, разбира се, тъй като исканията не са политически, в никакъв случай не са политически, а са съвсем конкретни. 

Но всичко се решава с политика, това е истината. 

Да. И истината обаче бихме искали да се покаже. Т.е. искам да кажа, че ние нямаме политически искания, както някой се опитва тук да го твърди. Да, то е политика, но зависи оттук насетне от поведението на примера и на неговия екип, защото не е само примерът. Трябва да имаш и министър на финансите, който между другото, никъде, както виждаме, никъде не се е произнесъл по темата, абсолютно никъде. И министърът на земеделието не се показа. И само академикът говори неща – явно не са го подготвили там екипът, който трябва да го подготви. И така. 

Направи ми вчера впечатление, че г-жа Десислава Танева, която е бивш министър и в момента е председател на земеделската комисия в Народното събрание, застана на ваша страна. 

Да, ок, застана. Тя си е специалист, тя професионално си знае всичко наистина, нещата професионално, само че – да, тя може да ги подкрепя в личен план, но в крайна сметка, гласуването в Народното събрание е показателно, важно, а не дали подкрепяш, или не. Така че това няма никакво значение, как индивидуални лица подкрепят. Важно е в момента, че организациите, които са при нас в инициативния комитет, са обединени и са с лицата си. По същия начин трябва да бъде и от другата страна лицето. Кой е лицето, което взима решенията?

Разбрах Ви. Ако поканим в момента социолог, икономист ще кажат друго– скочиха ви вече по студията с числа.  

О, да. 

Какво ще им кажете? 

Ами, ще им каза, че може би точно благодарение на такива анализатори и на такива числа, които нищо не говорят на хората, сме може би в това положение. Явно приоритетите са да се гледат цифри, а не всъщност да се гледат хората и производството, което те правят, за да се стигне до такива цифри, и дали цифрите могат да бъдат променени към добро, а не с намаляващи площи и намаляващо производство и т.н. Така че на анализатори и на икономисти много ясно им показвам, че изключително много бъркат кое е важното в живота и по принцип като хора, и кое е важното за една държава – да има силно земеделско производство, което да е българско и което да стига до българските потребители. Това е важно. 

И да консумираме качествена храна. 

Да. За това се иска кураж, знания, експертиза, наистина много сериозна от страна на тези, които управляват.  

България днес ще е под блокада, в този час правим това интервю, протестите вече започнаха. До какво ще доведат и коя е най-близката цел? Защото ще ви поканят на среща неминуемо, но вие казвате, че разговорът ще е труден. 

Да, труден ще е разговорът, така е. Те зададоха тона, за съжаление, тези, които ни канят – те зададоха този грозен тон. Разбира се, ние ще гоним големите цели, а не дребните неща като тези. В смисъл, обидно е, много е обидно, но това е настоящето и реалността. Това ти е министър-председателят, това ти е кабинета и няма как. Но това ще го решаваме всички и най-вече организациите в инициативния комитет, ще се преценява според това как се развива ситуацията. 

Понеже ще ви зададат и този въпрос и неминуемо ще има и спекулации по темата – опитвате ли се да бутнете правителството? 

О да, това е тема, която със сигурност ще се завърти. Аз пак казах, политически искания досега не сме имали. Нищо не бутаме ние, те сами си се бутат, ако продължават в същия дух. Ние правителство не искаме да сваляме и не сме искали да сваляме. Значи, ако всяко едно искане, което е професионално и обосновано, се счита като опит за сваляне на правителство, ние наистина имаме голям проблем в обществото, наистина. Т.е. ние, те казват: граждани, не казвайте какви са проблемите, не ги слагайте на масата, защото всяко едно такова казване значи, че е сваляне на правителство. 

Г-жо Боянова, как искате да завършим този разговор засега? Ще Ви търсим пак. 

Дано, дано да вникнат за какви неща говорим наистина управляващите и да започнат да действат по-адекватно. Това очакваме.


Още по темата: общо новини по темата: 292
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура в София
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията