ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Свилен Трифонов: Еврозоната е възможност за хората и държавата да попаднат в европейския елит
Автор: Екип Sofia24.bg 14:44 / 10.07.2023Коментари (0)181
©
Българският лев е свързан с еврото с валутен борд, припомни в аудиокаста "Това е Бългаиря" на Радио "Фокус" народният представител от ПП-ДБ юристът Свилен Трифонов. "Процесът по интеграция в еврозоната минава през приемането на еврото и е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към Европейскя съюз, тук две мнения по въпроса няма. Одобреният от правителството план е реалното въвеждане на еврото да се случи през 2024 г.", обясни още Трифонов.

По думите му, това е била една трайно установена политика, която в момента правят опити да бъде заличена със задна дата, което няма как да бъде постигнато. Освен чисто политическия популизъм, според него, няма друга причина, която да налага забавянето на действията ни в тази посока.

"Явно не обясняваме достатъчно добре на хората какво всъщност е еврозоната. Това е възможност за хората и държавата да попаднат в европейския елит. Там са държавите, които винаги даваме за пример, държавите, които са приютили редица наши сънародници, които са там поради причината, че там се предлагат по-добри икономически възможности. Ще кажа само за яснота, не че хората не са запознати, но все пак, за да сме пределно ясни и точни, че сред тези държави попадат Австрия, Белгия, Германия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия, няма да изреждам други, но те са със статут на най-мощните европейски, а дори и световни икономики. Тук продължавам с това, че нови държави могат да се присъединят към еврозоната, само, ако икономиките им бъдат в състояние да не изостават от онези, които вече използват еврото. Това означава, че приемането в еврозоната ще бъде едно признание за възможностите ни като държава, не само на европейско, а и на световно ниво. Еврозоната всъщност, е една привилегия и признание, а не ненужен държавен ангажимент", каза депутатът.

Според него, с искането на подобен референдум ние за пореден път излъчваме сигнали за нестабилност. Това не е изненада, няколкото години политическа несигурност, липсата на работещ парламент, липса на редовно правителство по естествен път раждат подобни прецеденти, които са без аналог в историята.

"Ясно е само едно, България и българите вече са направили своя цивилизационен избор и всеки опит да бъдем отклонени от него, ще завършва с неуспех. Това, колкото и хиперболизирано да звучи абстрактно, е една битка, която е трудна и тежка, но е неизбежна. По възможно най-бързия начин трябва да преминем от състояние на политическа война в състояние на диалог, който да е за бъдещето на България. В момента ние нямаме повече време да се държим толкова незряло политически. И е крайно време, загърбвайки тесните партийни пристрастия да седнем на една маса с опозиция, с всички отговорни политици, и да вземем заедно важните за България решения. И да вървим по пътя, който и без друго е с доста препятствия в настоящия момент, тъй като освен вътрешната несигурност и нестабилност, както добре всички усещаме, множеството кризи, множеството обстоятелства външни, също създават условия да бъдем още по-несигурни към крайната си цел", добави Свилен Трифонов.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 424
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията