ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Тагарев: Нашето бъдеще е в това да се интегрираме здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност
Автор: Екип Sofia24.bg 15:38 / 28.06.2023Коментари (0)213
© БТА
Нашето бъдеще е в това да се интегрираме здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който днес наблюдава демонстрация на способности на съвместното учение на специалните сили "Stealth Dagger – 23" в района на учебно-тренировъчен комплекс "Црънча", информират от пресцентъра на МО.

Той подчерта, че е изключително впечатлен от взаимодействието, което български, румънски и американски военнослужещи показват по време на учението.

Заедно с министър Тагарев демонстрациите наблюдаваха министър-председателят Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Командването на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър.

Висока оценка за действията и подготовката на военнослужещите даде и премиерът Николай Денков. Той поздрави Специалните сили за отличното представяне.

"Там, където има готови проекти, които ще бъдат от полза за отбраната, финансиране ще има“, каза министър-председателят Николай Денков в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че при планирането на проектите и тяхното финансиране трябва да има яснота, че те ще подпомогнат способностите на Българската армия и че чрез тях армията ни ще се интегрира в общите сили на НАТО. По думите на премиера, от 2025 г. България ще изпълни изискването на НАТО за минимум 2% от БВП разходи за отбрана.

В отговор на журналистически въпрос относно сформиране на регионално командване на силите за специални операции началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни: "Когато говорим за групиране на силите обсъждаме не само сформирането на регионално командване на специалните сили на България и Румъния, а и сформирането на многонационална дивизия, на щаб на многонационална дивизия в България, което е ярък ангажимент и демонстрация на ангажираността на страната ни към колективната сигурност. Обсъждат се всички аспекти - хора, техника, въоръжение, комуникации, за да можем да предложим балансирана структура, която да работи ефективно и ефикасно“.

"Днешните демонстрации показаха нивото на инвестиране в специалните сили. Изключително съм благодарен и съм оптимист за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности“, заяви генерал-лейтенант Антонио Флетчър.

Днес в района на учебно-тренировъчен комплекс "Црънча“ участниците в "Stealth Dagger – 23“ от България, Румъния и САЩ изпълниха задачи по инфилтриране и ексфилтриране на оператори от специалните сили по различни способи. Те показаха тактики, техники и процедури по водене на разузнаване и провеждане на директни действия по задържане и неутрализиране на паравоенни формирования. Бяха изпълнени парашутните скокове с парашутно-десантна система МС-6 от височина 400 м над релефа на местността, както и инфилтриране на група чрез способа "бързо въже" и ексфилтриране по способа "външен товар“ посредством хеликоптер "Ми-17“. Демонстрациите завършиха с парашутни скокове от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции с националните флаговете на България, Румъния, САЩ, НАТО и СКСО. Скокът беше изпълнен от височина 1200 м. със спортна парашутна система PD-ZERO.

"Бъдещето на Българската армия, включително на Силите за специални операции, е в развитието на все по-големи оперативни способности и в абсолютното им интегриране в силите на НАТО“, заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. "Всеки ден подобряваме нашата оперативна съвместимост и способностите на българските специални сили да планират и изпълняват реални операции тогава, когато се наложи“, заяви още той.


Още по темата: общо новини по темата: 1582
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/264 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията