ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Тихомир Безлов: Масовите акции с арести, за които научава кьораво и сакато, не са достатъчно ефективни
Автор: Йоланда Пелова 12:04 / 14.12.2022Коментари (0)247
©
Тихомир Базлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Държавата затяга контрола над престъпността, борбата с наркотрафика и каналджийството. Усилията излизат дори извън границите ни – ще си сътрудничим с Турция. На по-късен етап МВР и прокуратурата обявиха, че ще работят заедно и ще полагат общи усилия, за да се борят срещу дрогата в училищата. А от миналата седмица в страната е в ход акция "Бяло“. Това ли е прекият път към постигане на реалните резултати? Каква мобилизация още е необходима? Тези и други въпроси ще обсъдим в следващите минути със старшия анализатор от Центъра за изследване на демокрацията г-н Тихомир Безлов. Г-н Безлов, наблюдаваме мобилизация на МВР и прокуратурата. Иван Гешев отчете сериозен успех на акция "Бяло“, описа МВР и Прокуратурата като "скачени съдове“. Временни ли според вас ще бъдат тези действия или силовите структури вече осъзнават отговорността за случващото се в страната и не добрите оценки, които получихме през последния месец? 

Безспорно имаше напрежение между МВР и Прокуратурата в предишните два служебни кабинета и правителството на г-н Петков. Темата за отчетността на прокуратурата и за ролята на главния прокурор според мен чисто политически няма да изчезне, вероятно ще стои като тема и при следващите избори, и при следващите правителства. И тази тема всъщност е може би от началото на Прехода – начинът, по който е формулирана ролята на главния прокурор в Конституцията ни. Така че там със сигурност ще има политически напрежения. Доколко това пречи на противодействието на престъпността ни – безспорно пречи, защото ако Прокуратурата и МВР са в противостояние, разбира се, че ще има проблеми, но доколко може да се направи нещо смислено по отношение на наркотиците, в много отношения зависи от приеманата оценка какво реално се случва в момента. Това, което имахме миналата седмица с тази масова акция с много арести, претърсвания в страната, мисля, тези масови акции в годините се е видяло, че не са достатъчно ефективни. 

Защо, г-н Безлов? 

На мен неколкократно ми се наложи да го обяснявам тук през седмицата. Вие, като координирате 28 областни дирекции примерно, респективно прокурорски структури, които им съответстват, това го правите седмица примерно поне, и затова всички разбират, кьораво куче, сакато, разбира, че ще има операция и съответно всеки научава.

И всеки, който се занимава с тези дейности, също знае.  

Да, започва да си взима мерките. И в крайна сметка вие какво правите? Обикновено имате някаква оперативна информация, работили сте, опитвали сте се да реализирате някакви хора, някакви обекти и в един момент тая масовка и вие практически губите вероятно 50% от ефективността си и със сигурност губите част от това, което сте го трупали, отглеждали и т.н. Така че тези масови операции на равнище страна по-скоро имат политически и медийни цели, а не оперативни. Обикновено вие може да имате големи операции, когато да кажем определени криминални мрежи работят в няколко области или дори в няколко страни – да, тогава ви трябва координация, но не е така из цялата страна.  

Но според вас не трябва да се оповестява, да, на широката общественост за тези неща. 

Не само не трябва да се оповестява. Оставете всичките тези масовки. Защото вие дори вътре, не говорим да го правите през медиите – като започнете да го синхронизират, то се разтича. Така че това вероятно прави впечатление на средния човек, че да – работи се, нещо се прави, но чисто оперативно не е ефективно. Поне така смятат хората, които са на терен, които с това се занимават. Но като цяло е добре, че онази конфронтация, която имаше през последните две години, като че ли се опитва да се прагматизира, в смисъл надявам се да има някакво усилия да се избегнат чисто политическите различия по отношение на конкретната работа. Сега очевидно проблемът с наркоразпространението е сериозен в България. Друг проблем е фокусът върху него. Голямата тема за мен са синтетичните наркотици, метамфетамини и амфетамини и особено там, където е свързано с млади хора, които много интензивно ги използват. Те използват през последните години тази дрога. Някои смятат, че ситуацията е изключително катастрофална. 

Да, да, затова и вчера обявиха всъщност, че ще се съсредоточат силите върху българските деца и училищата в страната. Един от приоритетите ще бъде разпространението на наркотици там. Вярвате ли, че това може да бъде постигнато и вакуумът във взаимодействието между МВР и прокуратурата да бъде запълнен и да има успех? 

Вие само с полиция, респективно прокуратура не може да борите тоя проблем.

А с какво, г-н Безлов? 



Би трябвало да има някакво усилие в училищата. Между другото, също трябва да има някаква координация с лекуващи тези зависимости, защото тая тема също отиде не знам, на пети план сигурно. Навремето, по времето на хероиновите епидемии в България имаше някакво усилие да се координира. Сега очевидно темата "Хероин“ фактически отсъства, но имате това действително много сериозно явление на синтетиката, която действително е с мащаби, които застрашават нормалното функциониране най-общо на обществото. Така че има го тоя проблем, би трябвало да се отделят ресурси и да се фокусират върху него, респективно да не се фокусираме върху една цигара, две цигари в някое университетско заведение. Има си приоритетни дроги, които създават проблеми. По света хората са приоритизирали кои наркотици носят риск и кои са по-далекорискови. Ние общо взето, проблемът е отчитането – колко заловени за годината по съответния там член за наркоразпространение, и старата тема – ловим потребителите, а не дилърите.  

А смятате ли, че подобни акции трябва да имат гласност? Каква е ситуацията тук? 

При добри операции, където действително намирате големи оранжерии, големи количества наркотици, големи мрежи – да, заслужава си да се коментира, защото това е част от процеса на намаляване на наркоразпространението. Но няма смисъл от тия показухи, както му викаха едно време на руски, да се правят периодично. 

Имах предвид, г-н Безлов, да се обявява на публичното пространство, че започва такава акция, подобна, а не да се коментира като цяло. 

Предварително да се съобщава. 

Да. 

Общо взето логиката все пак е след това да кажете какво се е случило, а не да се налага да се хвалите след това колко пакетчета сте намерили. 

И още един проблем – охраната на общата граница с Турция заради мигрантския натиск. Стана ясно, че ще работим в тясно сътрудничество с Турция. Румен Радев се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул миналата седмица. Това се случи на фона на отказа на Нидерландия и Австрия да приемат България в Шенгенското пространство заради недобра охрана на границата ни. Това ли е прекият път към постигането на реалните резултати, да си сътрудничим с Турция?  

Аз мисля, че проблемът с Нидерландия и Австрия не е точно това, че България има голям проблем с незаконната миграция тази година. Според мен проблемите са донякъде вътрешни в двете страни, в смисъл вътрешнополитически. И България и Румъния в случая с Австрия станаха тема. Имаме проблем с лошия образ, който сме си изградили през годините в Нидерландия и съответно той се използва в политическите противопоставяния там също. Така или иначе обаче, както и да си обясняваме ветото на двете страни, за всички бе видимо това какво се случва на българо-турската специално граница и вътре в страната. Такива безпрецедентни гонки, убити полицаи, ранени полицаи – такова нещо не е имало за 30 години според мен и дори 2015 г., която беше рекордна, такива процеси не е имало. И Турция си има своята отговорност. Очевидно беше някъде към 2020-2021 г., че Турция изтегли свои части, които се занимаваха със спиране на мигрантските потоци към България, и вече някъде към края на 2020 г. започна да се усеща ръстът на миграцията. 2020 г., която беше първата пандемична, 2021 г. ситуацията беше вече много по-лоша, броят на мигрантите, официално заловените, беше повече от 2018 и 2019 г. да кажем.  

Възможно ли е Турция да ги върне тези сили отново на границата? 



Ами да видим какво ще направи. То горе-долу се знае какво се прави в Турция, ще видим какви са ни данните в следващите седмици на заловените мигранти на българо-турската граница. Един от проблемите е, че няма лесно да се ориентираме, защото обикновено застудяването и снеговете водят до това, че миграционният процес доста се ограничава и няма да може да знаем това заради Турция ли е или просто заради традиционните цикли през зимата и лятото с миграцията. Но ще бъде интересно да се види какви ще бъдат данните следващите седмици. Сега това, което се случва с Турция, то в много отношения не е свързано само с България, е цялостна политика на Ердоган спрямо Европейския съюз и България само не може да реши проблема с Турция. Но освен Турция, ние имаме и още един съсед, който е ключов – Сърбия. Въпросът е Сърбия какви ресурси ще отдели, защото когато започна да се ограничава миграцията след 2016 г., особено 2016 г., Сърбия започна да отделя значими ресурси и действително затрудни излизането от България. Това съответно пък води до проблем по цялата верига, защото ако вие трудно преминавате през една страна и трудно я напускате, съответно предпочитате да не минавате през нея.  

Да, да вземем пример тогава от Сърбия?

Ами със Сърбия трябва да се разберем. Това, което направи Сърбия, е, че намали усилията си на нашите граници. Освен това Сърбия другото, което направи, е, че си отвори директното влизане през летищата на рискови страни. И както виждате, дискусията, която тече в Европейския съюз – че много от незаконните мигранти кацат в Турция и минават през зелена граница към Западна Европа от Сърбия. В момента Сърбия отмени част от това директно даване на визи. Така че там също имаше някакъв натиск от страна на Европейския съюз, има промяна на политиката. Но тук пак си има и нашия проблем, какво точно правим с охраната на границата, защото едно от нещата, една от мерките, които бяхме взели – прословутата ограда и съоръженията, които са за наблюдение и за сигнализация към оградата, всичко това години наред не се решават проблемите в тези съоръжения, има да се довършват и основният проблем е, че някакъв значим процент специално от наблюдението и самата ограда са в лошо състояние, т.е. трябва да се отделят ресурси да се поддържа. Разбира се, проблеми със състава на "Гранична полиция“, темата "Корупция в "Гранична полиция“. Така че има и неща, които ние трябва да си свършим тук. 

Благодаря ви за този разговор, г-н Безлов. 

И аз благодаря.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията