ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Тихомир Безлов: Задържаме незаконни мигранти, а след това те просто си тръгват
Автор: Йоланда Пелова 20:17 / 28.06.2023Коментари (0)269
©
Лятно време потокът на мигранти рязко се увеличава. Ще наблюдаваме дали ще направим рекорд този година, защото първоначалните данни показваха, че има спад спрямо 2022 г., но последните залавяния в рамките на 4-5 дена показват друго. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Тихомир Безлов - главен експерт програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Има различни аспекти на темата на незаконна миграция и съответно поведението на българските служби и институции. Най-важното, което трябва да се знае е, че след като незаконните мигранти бъдат заловени, водят ги първо в Дирекция "Миграция“, регистрират ги, взимат им биометрия, след това ги водят в центровете на Държавната агенция за бежанците и от този момент нататък между четири-пет дни и две седмици тези хора напускат отново центровете. Това се случва, защото центровете са от свободен тип и може свободно да се напуска. И ако погледнете данните за миналата година, да кажем от около 20 000 незаконни мигранти, които са подали молба за статут, горе-долу 16 000 от молбите са прекратени, понеже хората просто ги няма вече в България. Защо се правят усилия да задържаме незаконните мигранти, при положение че ние ги завеждаме в тези центрове, а те просто си тръгват", коментира експертът.

По думите му темата за третирането на незаконната миграция е европейска тема, на Европейския съюз: "Миналата година България и Румъния получиха вето от Австрия и Холандия, основната причина беше, че Австрия искаше реформа в европейските правила спрямо незаконната миграция. И нейното условие беше, че тя няма да премахне ветото си, докато не бъде постигнато някакво споразумение. Преди седмица имаше първите съобщения, че е достигната някаква рамка на такова споразумение, как точно ще се третират, какво ще се случи с Дъблинското споразумение, респективно с Шенгенското споразумение, което също на практика не функционира в резултат на тази криза. Едно от исканията на Австрия беше проблемът с Шенгенското споразумение – че много страни престават да го спазват, защото се смятат заплашени. В случая с Австрия беше проблемът, че Германия извършва граничен контрол на границата с Австрия. Така че темата за нови правила, нови споразумения, свързани с незаконната миграция, са на дневен ред", коментира Тихомир Безлов.

Експертът подчерта, че е имало коментар и от страна на министър Калин Стоянов във връзка с новото споразумение, което поставяло България в неясна ситуация.

"Стоянов гласува "въздържал се“ на европейската среща. Проблемът с неяснотата на ситуацията е, че има детайли, които не са ясни, както и как ще се развият някои процедури. Например, страните, които не искат да приемат мигранти, трябва да плащат на страните, които са приели, и се говори за сума от 20 000 годишно, което трябва да се плаща на мигрант".

Безлов отбеляза, че в момента се водят изключително сложни преговори: "Част от причините са, че започна промяна в нагласите в Западна Европа. Едно от нещата, които се случиха –  миграцията предизвика вълна от спечелени избори от десни партии, като се започне от Италия и Швеция, Гърция.


Още по темата: общо новини по темата: 590
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
предишна страница [ 1/99 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията