ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Учени алармират за аномалии при рибите в Черно море
Автор: Екип Sofia24.bg 22:23 / 13.08.2023Коментари (6)165
©
Учени алармират за аномалии при рибите в Черно море. Причината е промяната на климата и най-вече затоплянето на водата. Заради това цацата става все по-дребна и съзрява полово при дължина от 6-6,5 сантиметра, а не при 7 см, обясни пред "Телеграф“ доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Същата тенденция се наблюдава и при чернокопа. Това показва поредното проучване на акваторията на Черно море, извършено в края на юли. Чрез него учените правят оценка на рибните ни запаси.

"През последните години се забелязва издребняване на някои видове. Така например има двугодишни екземпляри при цацата с дължина от 6-6,5 см, което показва промяна в темпа на растеж. За другите емиграционни видове не могат да се правят изводи, защото само преминават по брега. Такъв е примерът със сафрида, който преминава на кохорти, но и там откриваме по-дребни риби. Това важи и за чернокопа, като размерите при него също вече са по-малки. Това се дължи на различни неща - климатични промени, температура на водата, хранителна база“, разказа Виолин Райков. Според него това влияе на темпа за размножаване, но и на миграцията.

Друго последствие от аномалиите е също, че попчето например съзрява полово и хвърля хайвера си по-рано от биологичния си цикъл.

"Януари и февруари температурата на водата вече е 8 градуса. Зимите са меки и топли, а през март или април след това става по-студено. Това обърква животните и те съзряват по-рано. Забелязва се по изхвърлянето на хайвера им и това важи както за попчето, така и за калкана“, обясни доц. Райков.

Динамика

По време на изследването учените са установили, че динамиката в морската среда е такава, че се получава т.нар. процес на преминаване на студените маси от дъното към брега. Така в дълбочина пластовете се сменят и топлите води се изместват навътре в морето, а тези процеси оказват отражение върху всички организми, особено върху рибите.

"Това влияе негативно върху струпването на рибата. Така тя се разпръсква, трудно се улавя в траловете“, разказа доц. Райков. Той поясни, че на нашия бряг няма голямо биоразнообразие, а от студенолюбивите видове най-разпространени са меджидът и трицоната. "Те са най-масови. Има 17 вида различни риби и ракообразни. При температура между 8-9,5 градуса на водата обитава само меджидът, той е много студенолюбив. Над 9 градуса има меджид и трицона, или т.нар. цаца“, коментира Виолин Райков. Той обясни, че по-голямо видово разнообразие има в района на Южното Черноморие.

Видове

По време на проучването учените са се натъкнали и на един-единствен екземпляр минокоп, който по принцип е характерен за крайбрежните зони, където има скалисто дъно и е сред най-вкусните риби. Според Райков интересното е, че по принцип се лови с харпун, а не с тралове.

Почти няма акули в траловете

Акулите все по-рядко попадат в траловете. През последните години има тенденция техният брой да намалява. Реална статистика обаче няма и експертите не могат да дадат отговор на въпроса с колко е спадът.

"Имаме данни само от нашия риболов, колегите от другите държави не съобщават такива и няма как да направим сравнение. Като взема предвид 2006-2007 година спрямо сега, има драстично намаляване. Преди имаше акули почти във всеки трал, а сега почти няма. По това може да се съди. Иначе целенасочено изследване няма“, обясни доц. Виолин Райков. Друг фактор за намаляване на акулата е и ниската соленост на водата в Черно море.

Райков обясни, че акулата е вид, който, когато не се размножава, се движи единично и няма струпвания. Тогава трудно може да се улови. В периода на размножаване обаче те са на големи групи - обикновено под 40 метра дълбочина. Тогава са удобни за хващане.

"В цялото Черно море видът намалява и е уязвим на риболова и екологичното състояние. Самата акула е доста активен хищник и може да се намери, където има хранителна база“, обясни още ученият.

Три вида отровни риби в Черно море

Три са отровните видове риби в Черно море, поясни доц. Виолин Райков.

С отровни жлези са рибата дракон, скорпид и морската лисица.

"Най-опасен е морският дракон, не защото предизвиква смърт, а защото отровата е болезнена. Може да предизвика парализа на крайник, изтръпване, замайване. Той се заравя в пясъка и не се вижда“, каза още ученият.

Скорпидът перфектно се слива с морската среда. Убождането му е болезнено и ако човек пострада, трябва незабавно да потърси лекарска помощ. Има остър шип, който е отровен.


Още по темата: общо новини по темата: 1193
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/199 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2023 г.
0
 
 
Кажете си направо .Няма стандарти за улов и се граби кой каквото може по много.
Aнонимен
на 15.08.2023 г.
0
 
 
Та така де, аз "аномалия" не виждам. То е тенденция. Колкото по-стара енциклопедия намерите за Черно море (то след 80те, има само една - руска, от към 2010г), толкова по-големи размери и тегло на рибите ще са дадени. Тъжното е че няма вариант да повлияем на това. Oсвен, да направим още 10инa делфинсриума например, ама надали ще има ефект:D
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
+1
 
 
Господата учени нищо не споменават за безконтролния улов на каквато им падне риба от риболовните кораби с техните уж пелагични тракове.Те са големият проблем в нашата акватория , обаче всички се правят ,че не знаят.
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
-1
 
 
Господин доцента явно е повече консуматор или рибар, отколкото ихтиолог. Засяга само проблеми като нисък улов в траловете, а не споменава за това, че има ограничения в размера на рибата която може да се лови и тия ограничения от години не се спазват.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Природни стихии
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията