ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
В деня за размисъл: Скандали, протести, заплахи, а на изборите гласуваме само с хартиени бюлетини
Автор: Самуил Иванов 21:35 / 28.10.2023Коментари (0)262
© Фокус
В деня за размисъл въпросът за машинното гласуване раздели както общество, така и институциите в страната. През вчерашния ден Централната избирателна комисия взе решенеие, с което премахна машините за гласуване – остана единствено хартиената бюлетина. В същия ден обаче ОИК -Столична община обяви, че няма да се съобрази с решението на ЦИК и на територията на София ще се гласува и с машини.

Реакцията дойде днес – председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че машинно гласуване няма да има никъде в страната и повдигна въпроса за това защо машините са били транспортирани до секционните избирателни комисии предвид факта, че е имало указания това да не се случва.

Малко по-късно от Министерството на вътрешните работи публикуваха позиция, в която обясниха хронологията на транспортирането на машините. От нея става ясно, че ведомството е спазило указанията. ЦИК обаче отговори, че това не се е случило по този начин.

По-късно ГЕРБ поиска премиерът да направи публичен докладът на ДАНС, за който се твърди, че съдържа информацията за неправомерните действия, извършени от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Никола Минчев също поиска докладът да стане публичен, но и обяви, че ПП-ДБ внася жалба във Висшия административен съд срещу решението.

Процедурата за разглеждането на жалбата ще стартира в понеделник – жалбата трябва да бъде разгледана в срок от три дни, но независимо от това дали ще се случи за няколко часа, или за няколко дни – първият тур на изборите вече ще е преминал.

В ранния следобед премиерът Николай Денков организира брифинг, на който обвини ЦИК в нарушаване на Изборния кодекс. Той поиска решението за премахването на машинния вот да бъде променено. Денков обаче отказа да публикува докладът на ДАНС, а причината за това била, че се съдържали манипулативни факти. Той каза, че имало достатъчно институции, които разполагат с него и те можели да го направят. Премиерът заяви, че правителството е готово да освободи заместник-председателя на ДАНС, подписал доклада.

По-късно през деня ЦИК проведе своето последно заседание преди изборите. На него бе предложено в дневния ред да се включи преразглеждане на решението за отмяна на машинния вот. Членовете на комисията обаче отхвърлиха това почти с единодушие. В хода на обсъжданията обаче стана ясно, че част от членовете са били заплашвани за живота си, ако не променят позицията на ЦИК. На заседанието се взе решение МВР да бъде информирано за случващото се.

Няколко часа по-късно ЦИК даде брифинг, на който обяви, че са постъпили осем жалби срещу решението за отмяната на машинния вот. Камелия Нейкова заяви, че ако някой настоява за касирането на вота, то искането трябва да бъде обърнато към ВАС. Нейкова определи като неправомерни действията на заместник-министъра. Тя отново обясни, че МВР не е имало указания за транспорт на машините и призова гражданите да гласуват.

Така утре всеки един български гражданин ще има възможност да упражни своето право на глас, но единствено с хартиена бюлетина. Изборният ден започва в 7:00 сутринта и приключва в 20:00, като той може да бъде удължен до 21:00, ако има негласували избиратели.


Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лоша инфраструктура в София
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията