ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
ВАС отхвърли жалбата за освобождаване от длъжност на съдия от Районен съд - Пловдив
Автор: Цвети Тончева 12:59 / 05.01.2023Коментари (0)181
© wikimapia.org
Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли оспорването по жалба на председателя на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев срещу Решение по т.1 от Протокол № 34 от заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 27.09.2022 г., с което не се налага дисциплинарно наказание освобождаване от длъжност на Деян Вътов, съдия от същия съд.

От дисциплинарния състав е формиран извод, че заповед № 2131/30.12.2020 г. на административния ръководител на Районен съд — Пловдив относно организацията на работа в съда не е съобразена с предвидените в заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, както и с приетите от Съдийската колегия на ВСС "Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия“. По делото няма данни и не се твърди, съдия Вътов да е имал насрочени заседания или да е бил дежурен за дните – 5 и 7 май 2021 г. Поради това фактическото отсъствие на съдията от сградата на Районен съд - Пловдив през посочените дни, конкретно от неговото работно помещение, не е довело до неоснователно отлагане на дела. Няма данни и за създадени затруднения в работата на съда. Предвид това нарушаването от страна на съдия Вътов на заповед № 2131/30.12.2020 г. на административния ръководител на Районен съд -Пловдив и конкретно на т. 4 от същата, не може да послужи като основание за ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдията.

Със заповеди на министъра на здравеопазването са въведени временни противоепидемични мерки на територията на страната, включително и такива относими към работния процес в затворени помещения. От същите се установява, че за периода 27.11.2020 г. до 31.05.2021 г. една от предвидените противоепидемични мерки се отнася до работодателите и органите по назначаване, които следва да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствие на най-много 50 % от персонала. Относно съдиите и съдебните служители е предвидено, че в дните, в които не са дежурни и в график, не са задължени да присъстват физически в сградата на съда.

Върховните магистрати приемат, че твърдяното нарушение на работното време от съдия Вътов, разглеждано като фактическо присъствие в сградата на Районен съд - Пловдив и неизползването на Единната информационна система на съдилищата, само по себе си и когато не е довело до неизпълнение на служебните задължения, не би могло самостоятелно да се приеме като дисциплинарно нарушение, за което следва да бъде наложено най – тежкото наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност“. Спазването на работното време и място е относително, като се отчита характерът на работа и времето за извършване, както и останалите особености на изпълнение на служебните задължения на магистрата. Целта на дисциплинарното наказание по Закона за съдебната власт е да доведе до постигане на по–висока ефективност и експедитивност в работата на магистрата, да съдейства за преустановяване на нарушенията и да осъществява превенция. За да се постигнат тези цели наказанието следва да се налага само след пълна и обстойна преценка на всички факти и обстоятелства от значение за конкретния случай и след безспорно доказано нарушение, тъй като само този начин на действие създава убеждение за безпристрастно наложена и справедлива санкция.

Оспореното решение на Съдийската колегия на ВСС да не наложи дисциплинарно наказание е прието в законово очертаните рамки на оперативната му самостоятелност, като правото на свободна преценка е упражнено в съответствие с целта на закона. Жалбата срещу административния акт, подадена от вносителя на предложението за налагане на дисциплинарно наказание, е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

Решението по административно дело № 10104 от 2022 г. може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Лоша инфраструктура в София
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията