ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
ВМА отбелязва 130 години от създаването си
Автор: Екип Sofia24.bg 09:02 / 01.12.2021Коментари (0)235
Военномедицинска академия отбелязва 130 години от създаването си днес. Заради пандемичната обстановка, честването на празника ще бъде символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове, разположен в градинката пред ВМА.

ВМА е плод на дългогодишни традиции в грижите за пациента, научните разработки и обучението на медицински персонал. Основите й са положени на 01.12.1891 г., когато е създадена Софийска обща гарнизонна болница, с началник д-р Георги Золотович.

Днес ВМА представлява мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, обединяващ 5 многопрофилни болници и 2 санаториума, затвърждавайки се в синоним на стремежа към перфекционизъм – тук работят блестящи лекари и учени, които предават своя опит и знания, предоставят възможност за академично израстване на младите кадри.

Извоюваният с годините авторитет, модерното оборудване и материална база, и специалистите на световно ниво превръщат болницата в неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.

ВМА е интегрирана в сферата на националното здравеопазване, оказва спешна и неотложна медицинска помощ на цивилното население, участва в ликвидиране последиците от военни конфликти, природни бедствия, промишлени аварии и терористични атаки. Именно екипите на ВМА застанаха на първа линия в битката с COVID-19, за което са отличени от различни институции.

Традиционно, с награди за безупречно представяне се завръщат на родна земя и военномедицинските екипи, които изпълняват мисии зад граница. И служат за пример на петте випуска или общо 96 млади момичета и момчета, които се обучават по специалността "Военен лекар".

По повод 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия бе валидирана юбилейна пощенска марка. Печата за валидиране поставиха началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, директорът на дирекция "Съобщения“ към Министерство на транспорта Димитър Димитров и художникът на марката Николай Петрусенко.

В приветствието си началникът на ВМА отбеляза, че това е поредната марка за ВМА, като последната е била по повод 140-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България. Тиражът й е съвсем скромен, което я прави още по-ценна за притежателите на марки и за всички, които са свързани с Академията. 

"Искам да благодаря лично на художника, който въпреки крехката си възраст, разбра основната идея и я въплъти в своето произведение", изтъкна генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски.

От своя страна младият автор Николай Петрусенко подчерта, че е вложил много усърдие при изработването на марката, за да стои достатъчно достолепно за историята на институцията ВМА.

Марката по случай 130 години от създаването на Военномедицинска академия прави своеобразен реверанс към нейното лого, по проект на д-р Юлиан Дочев и графично оформление н ахудожника Веселин Велинов от 1991 г. Синтезът на змията, преплетена около меч и описващият образ на книга намира ново изражение, в което издържаният детайл и богата орнаменталност насочват към представата за дълголетието и достолепието на ВМА.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Боклуците в София
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията